Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Czas trwania X-Sync

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Czas trwania X-Sync

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    Akurat rodzaj lampy nie ma absolutnie żadnego znaczenia. Każda będzie działać tak samo na 1 jak i na 2 kurtynę. To może być nawet lampa na żarówki spaleniowe a poprzez PC to i ruskie działają na 2 kurtynę.
    To ją skromnie poproszę o przepis, jak to zrobić. Kombinuję z ciekawości, ale jakoś mi nie wychodzi. Sytuacja: lampa niesystemowa Cullmann, eos 50e analogowy (tylko stopką, nie ma PC) ustawiony w CF na synchro z drugą kurtyną i nie działa.

Akurat rodzaj lampy nie ma absolutnie żadnego znaczenia. Każda będzie działać tak samo na 1 jak i na 2 kurtynę.
    Tak.
    W Nikonie :-)

Gdyby się autorowi udało wyprodukować urządzenie błyskające na drugą kurtynę w cenie wyraźnie niższej niż komplet wyzwalaczy z TTL, to ja jestem zainteresowany zakupem

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez maczekg Zobacz posta
    To ją skromnie poproszę o przepis, jak to zrobić. Kombinuję z ciekawości, ale jakoś mi nie wychodzi. Sytuacja: lampa niesystemowa Cullmann, eos 50e analogowy (tylko stopką, nie ma PC) ustawiony w CF na synchro z drugą kurtyną i nie działa.
    Ale co "nie działa"? nie -błyska czy wali na pierwszą kurtynę.

Dopiero zaczyna

Ale co "nie działa"? nie -błyska czy wali na pierwszą kurtynę.
    Błyska z pierwszą, oczywiście. Czas 2 sekundy, więc o pomyłce mowy nie ma.
    Ciekaw jestem, jak było to rozwiązywane w jeszcze starszych urządzeniach, np. mechanicznych lustrzankach, o ile było w ogóle. W sumie w Zorki 4 jest regulator wyprzedzenia zapłonu do lamp spaleniowych, żeby się "rozpaliły" do otwarcia migawki, ale nic na drugą kurtynę nie pamiętam w żadnym z posiadanych kiedykolwiek.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez maczekg Zobacz posta
    Błyska z pierwszą, oczywiście. Czas 2 sekundy, więc o pomyłce mowy nie ma.
    Ciekaw jestem, jak było to rozwiązywane w jeszcze starszych urządzeniach, np. mechanicznych lustrzankach, o ile było w ogóle. W sumie w Zorki 4 jest regulator wyprzedzenia zapłonu do lamp spaleniowych, żeby się "rozpaliły" do otwarcia migawki, ale nic na drugą kurtynę nie pamiętam w żadnym z posiadanych kiedykolwiek.
    Jest jeszcze kilka możliwości ustawień i kombinacji z tymi w lampie , więc w ciemno nie widząc sprzętu tak ogólnie:
    -Pozostałe ustawienia w body na początek to tryb manualny,ręczne sterowanie błyskiem czyli wyłączony E-TTL.
    -W lampie tryb manualny, zwykły błysk.
    -połączenie najlepiej przez PC lub stopkę w lampie z jednym tylko stykiem środkowym(i szyną ocz.). W przypadku niezgodnych systemów pozostałe styki najlepiej odizolować poprzez np. podłożenie kawałeczka papieru.

Podłączając pamiętaj o możliwości przedbłysku który można mylnie wziąć za błysk na 1kurtynę, dlatego należy zaczynać od wyłączenia wszelkiej automatyki. Działanie innych funkcji automatyki jest też możliwe w tym trybie, np.TTL własny lampy.
    Piszę bo kiedyś często tego używałem w okresie przejściowym ze sprzętu analogowego na cyfrowy.

Dopiero zaczyna

Jeszcze raz: lampa do moich eksperymentów to lampa niestystemowa, korzysta tylko ze środkowego pinu, innych nie ma. Tylko po to, żeby wyeliminować jakąkolwiek automatykę. Do strobingu super, o jakiejkolwiek współpracy w ETTL nie ma mowy. Nie ma jakiegokolwiek menu, żadnych ustawień, ot jak rosyjska elektronika tylko z 5V na środkowym pinie. Kropka.
    Tryb w body manual, czas ustawiony na 2 sekundy.
    Wynik: skoro lampa nie ETTL, to o jakim przedbłysku może być mowa? Nie ma czegoś takiego jak przedbłysk na samym środkowym pinie, kiedy system nie działa w protokole ETTL. Lampa musi być ETTL, żeby przedbłyskała, nawet ATTL (540EZ) nie przedbłyska, bo to nie ETTL. A nawet jeśli byłby, to błysk zasadniczy powinien być po 2 sekundach, tuż przed zamknięciem migawki.

Na marginesie: nie ma czegoś takiego, jak TTL własny lampy. TTL (Through The Lens) jest funkcją systemu lampa-korpus. Lampa co najwyżej może mieć automatykę tyrystorową, ale to nie ma nic wspólnego z TTLem i żadnych dodatkowych pinów nie potrzebuje prócz wyzwolenia. Automat lampy decyduje tylko ile ma świecić, synchronizacja z kurtynami jest tu bez znaczenia, bo nawet wyzwolona poza body zaświeci tyle, ile uważa za stosowne.

No ale robi się OT. Problem, jaki chce rozwiązać kolega Kaworu jest ciekawy, i nie taki oczywisty do rozwiązania, jak się okazuje.
    @Nozanu, jeśli już mamy dyskutować i chcesz coś doradzić, to ja poproszę o konkretne, rzeczowe informacje, a nie gdybanie " w ciemno nie widząc sprzętu". Nie wiem, jakiego sprzętu używasz, ale skoro wiesz, jak to zrobić i u Ciebie to działa, to poproszę o przepis. Tylko tyle. Gdybać to ja też potrafię, ale Kaworu ma ciekawy koncept, który na tyle wydawał mi się błahy, że sam rozpocząłem eksperyment, żeby się przekonać, że to nie takie proste. Amen.

@Kaworu, przetrenowałeś może pomysł z odwróceniem stanu środkowego pinu? Nie mam za wiele czasu usiąść do tematu, ale ciekaw jestem, w którym momencie stan niski środkowego pinu zmienia się z powrotem na wysoki. Na pierwszy rzut oka (multimetru) trzyma się nisko tak długo, jak długo migawka jest otwarta, ale zależności czasowe mogą być różne dla różnego sprzętu. Na pewno próba warta przeprowadzenia.

PS. Polecam przeczytać 2nd Curtain Sync on 5D II/III Bodies - Solved !: Canon EOS-1D / 5D / 6D Talk Forum: Digital Photography Review. Jak widać, nie tylko u nas takie problemy, a tytułowy fix to po mojemu nie-fix, bo żadna sztuka podokładać pocket wizardów itp.
    Ostatnio edytowane przez maczekg ; 03-08-2015 o 10:33

Uzależniony

Nie miałem zamiaru sprowadzać Was do trywialnej rzeczywistości -sory...
    Sprawa jest zbyt banalna aby stwarzać problemy dla "chodzących po ziemi",życzę miłego bujania w obłokach.
    PS:
    Lampa systemowa jak najbardziej może w trybie manualnym i z włączoną "automatyką tyrystorową", komunikować się z korpusem uwzględniając jego nastawy.

Dopiero zaczyna

Nie miałem zamiaru sprowadzać Was do trywialnej rzeczywistości -sory...
    Sprawa jest zbyt banalna aby stwarzać problemy dla "chodzących po ziemi",życzę miłego bujania w obłokach.
    PS:
    Lampa systemowa jak najbardziej może w trybie manualnym i z włączoną "automatyką tyrystorową", komunikować się z korpusem uwzględniając jego nastawy.
    Dziękuję, bujam dalej. Nie będę kopał się z koniem.
    A co do PS., to przecież nikt nie twierdzi, że jest inaczej.
    Przeczytaj wątek z linku, dowiesz się, że w Canonie nie działa sync na drugą kurtynę z lampami niesystemowymi, bo tak to wymyślili. To nie Nikon.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów