Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Szara karta - jak poprawnie używać ?

Domyślnie Odp: Szara karta - jak poprawnie używać ?

Cytat Zamieszczone przez adamm Zobacz posta
    W przyszłym tygodniu będę miał gotowe biuro do którego przeniosę cały sprzęt to spróbuję jeszcze raz sprawdzić czy lepiej wyjdą zdjęcia z WB ustawianym na białym czy szarym.

Wczoraj wynająłem niewielkie biuro gdzie przy okazji wstawię sobie sprzęt bo powoli się rozbudowuje. Tylko że ściany były żółte i zastanawiałem się na jaki kolor pomalować. Biały czy szary.
    Stanęło na białym matowym. Jeśli WB wyjdzie mi lepiej na szarym to będę strzelał sobie zdjęcie karty a od białych ścian przynajmniej będę mógł odbić trochę światła.

W sobotę powinienem zrobić meble i w niedzielę albo poniedziałek wszystko poprzewozić to popróbuję z tym balansem bieli i dam znać.
    Dobrze jest pozbierać trochę informacji od innych bo można mieć najlepszy sprzęt a jak się z niego nie będzie potrafiło poprawnie korzystać to będzie lipa.

Pozdrawiam
    adamm
    Czy czytałeś instrukcję? Ręcznie w aparacie WB ustalasz na białym.

Ale podczas obróbki na PC na neutralnym szarym.

Popadanie w obsesję idealnego WB nie ma sensu, bo czasami zdjęcie lepiej wygląda po lekkiej korekcji niż w idealnie dobranym WB. Przykład - zdjęcia w "złotych" godzinach popołudniowych.

Wszystkie zabiegi typu ręczny WB na biały kolor, przesunięcie na wykresie BKT itd, to tylko wstępne nastawy. I tak trzeba to jeszcze minimalnie korygować na PC w zależności co chcemy otrzymać. Tak więc równie dobrze można robić na AUTO i korygować gruntownie.
    W studiu nie pracujesz pod presją czasu. Można spokojnie eksperymentować.

--- Kolejny post ---

A czy ściany białe, czy szare. Oba kolory są OK. Bo i tak pewnie będziesz potrzebował dodatkowych rolet z tłem: http://www.artlook.com.pl/artlook/data/upimages/IMG_5837_1strona.jpg
    Biała ściana z czasem będzie lekko szara. Ale szara na białą metamorfozę szans już nie ma . Czyli jednak chyba lepiej wybrać kolor biały (matowy).
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta

Biała ściana z czasem będzie lekko szara. Ale szara na białą metamorfozę szans już nie ma . Czyli jednak chyba lepiej wybrać kolor biały (matowy).
    Masakra jakas. Czyli szara nie bedzie biala?

Sciany na bialo
    Ostatnio edytowane przez zdebik ; 17-07-2015 o 08:57

To biała jest przeważnie szara po zrobienu zdjęcia....
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez adamm Zobacz posta
    Wczoraj wynająłem niewielkie biuro gdzie przy okazji wstawię sobie sprzęt bo powoli się rozbudowuje. Tylko że ściany były żółte i zastanawiałem się na jaki kolor pomalować. Biały czy szary. Stanęło na białym matowym.
    I bardzo dobrze że na tym stanęło. Tak jest urządzone prawdopodobnie najlepsze studio (a właściwie zespół studiów) na świecie Smashbox Studios - Photo and Video Studio Rental in Los Angeles

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez Lutek Zobacz posta
    To biała jest przeważnie szara po zrobienu zdjęcia....
    I w takim momencie przydaje sie fundamentalna wiedza, ktora pozwoli nam zmienic czarna sciane w sniezna biel.

Pisanie, ze z szarej nie da sie zrobic bialej swiadczy tylko o duzych brakach w teorii i praktyce.
    Ostatnio edytowane przez zdebik ; 17-07-2015 o 11:53 Powód: Literowki

Wystarczy naświetlić bardziej...
    Albo inaczej, ustawiając na kartkę białą należy dodać EV....
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów