Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Canon 6d - upadek

Coś już napisał

Domyślnie Canon 6d - upadek

Witam, wczoraj spotkała mnie nieprzyjemna niespodzianka, podczas wakacyjnego pakowania z plecaka wypadł Canon 6d z zamocowanym 17-40. Niestety nie widziałem całej sytuacji, ponieważ zdarzyło się to mojej drugiej połówce. Z tego co udało nam się ustalić aparat upadł z wysokości niecałego 0.5m, a raczej ześlizgnął się z otwartego plecaka foto na panele. Nie był to klasyczny upadek z walnięciem w beton, mimo wszystko jednak upadek.

Podczas całej sytuacji wygięły się (złamały do połowy) drzwiczki od schowka bateteri (najprawdopodobniej były otwarte, bo innej możliwości nie widzę po pęknięciu), jednak po ich wyprostowaniu udało się zamknąć pokrywę. Blaszka na drzwiczkach cała. Generalnie widać jeszcze troszkę rys na body od dołu (piach na panelach w domku letniskowym).

Szczęście w nieszczęściu aparat chodzi, uruchomił się bez problemu, obiektyw cały. Na chwilę obecną nie zauważyłem nic niepokojącego, ale pytanie do Was - jak się w tej sytuacji zachować, tj. czy odesłać body do jakiegoś serwisu (np. na Żytnią) na przegląd? Czy to ma sens i coś da? Czy po prostu cieszyć się, że działa i zapomnieć o sprawie?

Może komuś też kiedyś poleciało na ziemię body?

Drzwiczki na pewno kupię i sprowadzę, bo to grosze: Canon EOS 6D "20.2 megapixels" Camera Battery Cover/ Door Lip Black Color NEW - DHcameras

ps. może wiecie, czy gdzieś bliżej można zakupić taką część?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Ostatnio edytowane przez dexter77 ; 13-07-2015 o 09:00

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Domyślnie Odp: Canon 6d - upadek

Jesli AF dziala i wyswietlacze sa ok, olej sprawe.

Uzależniony Awatar FOTO-PAN
    Miasto
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody

jak chcesz zapłacić i dla "spokojnosci ducha" skorzystaj z tego SERWIS >> Nasze usługi >> zbadaj swój aparat - C.S.I. Foto i Video

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Popieram rady Kolegów - wybór należy do Ciebie, aczkolwiek nie chciałbym by mnie kiedyś aparat zaskoczył nieprzyjemnie na wyjeździe wakacyjnym... Owszem zawsze może się to zdarzyć, ale po upadku prawdopodobieństwo takiej awarii trochę wzrasta...

Coś już napisał

Zgadzam się z Wami, dlatego zamierzam odesłać do C.S.I. body na pełen przegląd. Nawet nie wiedziałem, że jest taka możliwość

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

ja bym nie odsylal bo skoro nic sie nie stalo to oni stwierdza to samo
    sprawdza czy dziala i jak dziala to koniec pracy,pićset sie nalezy
    to nie samochod ze stalymi punktami kontrolnymi
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Coś już napisał

Niby wszystko działa, jednak chyba warto sprawdzić czy w środku nic się nie "poprzestawiało". Taki przegląd to jedynie 150 zł, a biorąc pod uwagę cenę body to koszt jest minimalny, a sumienie spokojniejsze

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

No mi kiedyś poleciała piątka w górach ze statywu Manfrotto 055 i się roztrzaskała o skały, więc troche poważniejszy upadek. Wszystko działało normalnie, poza tym że miałem dziure w aparacie. Wysyłałem aparat właśnie do USA do faceta z załaczonego linku, ale strachu się najadlem czy odeśle z powrotem. Jednak ma on prawie wszystkie części do aparatów i obiektywów i jako sprzedawca jest ok. Kupuj od niego przez ebaya. Czasami jednak nie są one oryginalne, jak np. większość wyświetlaczy LCD.
    Jeśli dasz radę sobie drzwiczki sam wymienić, to nigdzie nie ślij. A jak nie to raczej autoryzowany serwis. Ja przyoszczędziłem dużo kasy na naprawie pomiędzi nim a serwisem, ale stracone nerwy nie były jej warte.
    Co do punktów kontrolnych to w angielskim serwisie facet powiedział mi że zanim zrobią wycene, muszą sprawdzić geometrie puszki czy nie doszło do przesunięć po upadku.
    R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
    https://500px.com/mkkaczy

Bywalec Awatar PMP
    Miasto
    Poznań

Znając polskie serwisy to ja bym nie wysyłał bo jeszcze coś zepsuje przy takim przeglądzie ;-)

Początki nałogu
    Miasto
    Lubelskie

Wg mnie jeżeli działa to rób zdjęcia dalej i nie martw się na zapas, zamiast kupować drzwiczki kup gripa może być zamiennik, np. Newell niecałe 200 zł i problem z głowy.

Newell BG-E13 - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów