Od niedawna ciesze się nowym nabytkiem z mojej skromniej szklarni, czyli tokiną 12-24. Świetne szkiełko, ale nie mogłem być sobą nie psując czegoś. Otóż przez przypadek paluchem dotknąłem przedniej soczewki. Od razu przedmuchalem grucha, wziąłem szmatke z irhy, jakiś tam płyn do czyszczenia optyki i dawaj to scierac. Zrobiła się jeszcze większa smuga, więc postanowilem juz tylko na sucho wycierac i pucować.

Niby szkło wydaje się czyste, ale mam wrażenie ,że od nowości(czyli jakiś tydzien temu...) było jakby bardziej wyraźne.Delikatnie jest matowe, choc nie wiem czy tylko mi sie nie wydaje. Nie dawało mi to spać.Dzisiaj poszedłem do gościa co to zajmuje się naprawą i czyszczeniem sprzętu foto. W zasadzie zrobił to co ja, tyle że nie używał do tego płynu. A i szmatki to miał 100% bawełna jak twierdził najlepiej się spisują (użyć raz i do kosza).

Obejrzałem i faktycznie jakby nieco czystsze, ale mam już taki mętlik ,że sam nie wiem. Czyściłem tymi szmatkami co napisalem na poczatku i uzywalem tego plynu do wszystkich obiektywow ktore mialem i spisywalo sie bez zarzutu. Nawet wziąłem dzisiaj Tamrona, odcisnąłem palucha powycieralem i soczewka błyszczala jak nowa. Z Tokina jakoś nie idzie tak gładko, jakbyś nie wycierał jest jakby delikatna mgiełka i to tylko w tym miejscu gdzie był wtedy odcisk, widać bardzo delikatne linie papilarne, dopiero po chuchnięciu.

Warto zakupić izopropanol żeby toto usunąć ? Czy nie trzeba usuwać i tylko niepotrzebnie świruję...

Swoja droga zrobilem jeszcze jeden maly test, otóz wyczytalem ,że pylki i delikatne zabrudzenia nie maja wiekszego wplywu na optyke i na sprawdzenei mozna przykleic sobie kawałek karteczki wielkości groszka na obiektyw a przez wizjer i tak nie bedzie go widać...i rzeczywiscie nie bylo (uzylem tamrona, tokiny bym sie nie odwazyl :P ) Nie wiem natomiast jak to jest z tlustymi sladami ktore pozostawiaja delikatna jakby mgle/smugi.

Czy to rzeczywiście może wpłynąć na jakość uzyskiwanego obrazu ? czy może jest na tyle pomijalne ,że nie warto zawracać sobie tym głowy ?