Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Wątek: Czyszczenie obiektywu

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krisspy Zobacz posta
    Jeszcze nie miałem przypadku, by owa szmatka plus ew. chuch nie pomogły.
    Te 'chuchy' to w pkt 9 już po żytniej ? Prawie jak izopropanol w spray'u :grin:

Tak na poważnie to wygrzebałem gdzieś kawałek czystej, 100 % ( :grin: ) bawełny i deliktanie powycierałem uważając żeby nie przecierać dwa razy tym samym kawałkiem materiału i jak na moje oko jest git. Coś tam jeszcze delikatnie widać, ale przynajmniej bedę spał spokojnie
    pucha i grucha

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krisspy Zobacz posta
    Ja dawno temu zakupiłem u optyka specjalną miękką szmatkę do szkieł. Droga była, coś koło 20-30 zł, ale była tego warta.
    Jeszcze nie miałem przypadku, by owa szmatka plus ew. chuch nie pomogły.

A żytnia swoją drogą... chociaż wolę whisky :-)
    Miękką? Moja mikrofibra za 5 zet jest jakas taka cienka i wydaje sie szorstka. Ale z chuchem dziala wysmienicie. Mozna ją prać.
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

TYLKO MIKROFIBRA DO SZKIEŁ OPTYCZNYCH (nie do szyb

i chuch..

Moim zdaniem stosowanie bardzo silnych rozpuszczalników (jakim zdecydowanie jest alkohol 97%) może rozpuścić warstwę przeciwodblaskową szkła.

Nie polecam żadnych płynów do czyszczenia okularów (nawet tych z powłoką antyrefleksyjną) - zniszczyły mi objektyw w Nikonie SQ

Pozdrawiam
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fakungio Zobacz posta
    TYLKO MIKROFIBRA DO SZKIEŁ OPTYCZNYCH (nie do szyb

i chuch..

Moim zdaniem stosowanie bardzo silnych rozpuszczalników (jakim zdecydowanie jest alkohol 97%) może rozpuścić warstwę przeciwodblaskową szkła.

Nie polecam żadnych płynów do czyszczenia okularów (nawet tych z powłoką antyrefleksyjną) - zniszczyły mi objektyw w Nikonie SQ

Pozdrawiam
    Przeczy temu moje wielokrotne przecieranie izopropoanolem wspomninej tu plamy na Tamronie. Takze inne szkla (nowe i 30-letnie M49) tez traktowalem izopropanolem.
    Ale teraz z wlasnych doswiadczen polecam chuch + mikrofibrę. Jeśli to nie pomozo to dopiero wtedy chemia.
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Bagnet... a co Ty chłopie wiesz o żytniej? Nie pisz tego tutaj, bo jak się mama dowie to... w tych Twoich słoikach sobie jeszcze weków narobi :-P
    FOTOINKWIZYTOR

Początki nałogu Awatar crater

Domyślnie

O rany jak czytam niektorych posty to mi sie wierzyc niechce. Rozumiem ze majac L-ke za kupe kasy mozna sie bac zeby jej niezepsuc, ale na boga to niejest z powietrza i niezniknie, a tymbardizej nieporysuje sie jak przetrzesz szmatka np. do okularow. To jest tak samo jak z tym wychdozeniem z aparatem w zlych warunkach pogodowych. Mam C 300D i nieuszczelniane zaspecjalnie Tamrony. Robilem nimi zdjeica na wydach w czasie zawieji - i nic. Nie raz lazilem po pas w bagnie z moim trabantem i jakos niezawilgotnial. Mrzawki tez mu niezaszkodzily. Nie raz robiac zdjeica przecieralem obiektyw rekawem polara bo trzeba bylo to zrobic szybko i niebylo czasu na zabawy wy wyciagnei rzeczy z torby.

Poprostu nei przesaddzajmy. Miejmy umiar.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Bagnet... a co Ty chłopie wiesz o żytniej? Nie pisz tego tutaj, bo jak się mama dowie to... w tych Twoich słoikach sobie jeszcze weków narobi :-P
    Ty, nie mędrkuj tyle. Słoików to mam na tyle, że i na weki starczy :-P

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

crater..

Albo masz popsutą klawiaturę, albo piszesz po paru głębszych albo masz problemy z ortografią.

Mało zrozumiałem..

Przeczytałem jeszcze raz - chyba miałeś w gazie chłopie
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Bywalec Awatar viTo
    Miasto
    Kędzierzyn - Koźle

Domyślnie

ostatnio mialem okazje czyscic mojego tamrona z... SZAMPANA... Przez przypadek wieksza ilosc wytrysla z butelki i przypadkiem trafila w aparat z tamronem... No jedyne co pomoglo, to H2O + mikrofibra... Tak wiec chyba to jest najlepszy sposob na poczatek...
    EOS 350D + KIT + Tamron AF 28-105/4,0-5,6 + Tamron AF 70-300/4,0-5,6 LD Macro 1:2 + GOODRAM 1GB x80 + Sandisk Ultra II 1GB +PRETEC 4GB 233x + statyw + torba no i Plecak na rowerek :razz:
    Nic, tylko focic, focic i jeszcze raz focic... :rolleyes:

Bywalec Awatar CamelXP
    Miasto
    Norymberga

Domyślnie

Szanowni, a Kit 18-55 ma soczewki szklane??? a przynajmniej te ktora sie najbardziej brudzi??? mozna ja bezpiecznie trzec i moczyc w alkoholu???
    Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów