Niepotrzebnie
Pod wskazanymi linkami na vimeo nie widzę tych filmów?
R3 + RF85LDS
Nic nie tracisz.
Bo wysokie ISO to chyba klucz do sukcesu przy filmowaniu czegokolwiek lustrzankami Canona, zwłaszcza przy kiepskim oświetleniu. Wczoraj zrobiłem sobie na próbę dwa filmiki na 5Ds przez większość czasu również na wysokich wartościach ISO 1600 i 3200 (przez większość czasu bo miałem ustawione ISO na AUTO więc ISO skakało) i bandingu również nie stwierdziłem.
To wyciągnął wcześniej Fotopstryczek za co mu wielkie dzięki, ja trochę zmieniłem kolejność ustawienia aparatów (przede wszystkim Sony Alpha 7S ustawiłem jako wzorzec) i spróbowałem podobierać wartości ISO dla pozostałych aparatów aby równały do wzorca:
Image comparison: Digital Photography Review
It is already too late, ofc, but as a general guideline: in low light scenes it is better to raise the ISO in camera in order to bring the image up. With 5dm3 raw iso 1600 is fine, 3200 is useable.Iso 100 will give more noise than iso 1600 if underexposed..Źródło: Heavy vertical banding Noise removal? ACR vs Neat Video or both etc.The 5dm3 can be beautiful at iso 1600 as long as it is properly exposed.
Filmiki autora tego wątku daje się oglądać z poziomu FB:
https://www.facebook.com/serwisnazytniej?fref=photo
Po uruchomieniu każdego z nich w prawym dolnym rogu masz przycisk powiększania na cały ekran.