Strona 7 z 24 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 240

Wątek: AF w bezlusterkowcu (np. Sony a7x)

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie Odp: AF w bezlusterkowcu (np. Sony a7x)

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Jak w ogóle można dokonywac wyboru sprzętu dla siebie w oparciu o testy w portalu/gazecie etc.? Przeciez to tylko jedna z opinii napisana przez człowieka, który bierze za to kasę.
    Bardzo trafna uwaga. Ostrzegam was przed przyjmowaniem wszystkiego co napiszą. Kiedyś zanim ktoś mógł coś publicznie wygłosić musiał coś dokonać, coś udowodnić, a nie żadko przy porodzie takiej osoby był tzw. palec Boży. Teraz byle debil zakłada bloga i masa debili to lajkuje. Trzeba być bardzo ostrożnym co czytamy, bo tak naprawdę nie wiemy kto to pisze, dla kogo i po co. Taka mała dygresja.

Co do A7. Miałem przyjemność robić zdjecia A7s - to ten z dodatkową migawką elektroniczną. I powiem tak, jestem za tym jak Canon takie coś wypuści, bo jest duży potencjał szkieł.
    Miałem też metabones do EF, ale ze szkłami 40/2.8, 50/1.2, 70-200/4L - AF to porażka. Tylko w reklamie ładnie wygląda praca szkieł EF na A7 (o A7s dokładnie chodzi).
    Za to na MF - czerwony peaking super mi się fotografowało. Jak już bezlusterkowiec to tylko ten z możliwością bezgłośnej migawki.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Masz na myśli Metabones Canon EF Lens to Sony NEX Smart Adapter (Mark IV)?

Dokładnie bawiłem się tym zestawem A7s+ten adapter - jest to nieużywalne w AF. Może coś się zmieni, albo Canon zrobi swoje "A7".
    W moim poście powyżej pisałem jakie szkła testowałem.

Początki nałogu
    Miasto
    EU

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    ...Do zmiany z lustrzanek na bezlustarkowca popchnęła głównie ciekawość nowej technologii, jak w niej będzie się fotografować...
    "Przerobiłem" ten temat. Zatoczyłem duże kolo i wróciłem do punktu wyjścia. Pól roku temu sprzedałem większość moich klamotów (m.in. A7R)i zostawiłem sobie dwie puszki: pierwsza po prostu dobrze mi się fotografuje, druga zrobię kazde zdjecie.Zawsze. Przynajmniej w tych rodzajach fotografii, które uprawiam.
    Przesiadałem się na nowy sprzęt z czystej ciekawości. Obecnie doszedłem do momentu, iż zanim się znowu przesiądę zapytam sam siebie, czy nowy sprzęt zrobi ze mnie lepszego fotografa (jeżeli w ogóle, to jest możliwe). Stalo sie tak chyba tylko raz: przy przesiadce z D200 na D3. Zacząłem się po prostu bardziej starać, bo trudno by bylo w moim przypadku zrzucac winę za kiepskie zdjęcia na aparat.

Nowe A7RII wygląda sympatycznie.Stabilizacja matrycy (wzięli ja ponoć od Olka) powinna działać. W OMD1 działa bardzo dobrze, do filmowania po prostu bomba. Do AF nowego Sony zaufania nie mam. Nie znaczy to, ze nie będzie działał - będzie na pewno. Tyle, ze nie sadze, żeby działał na tyle dobrze na ile potrzebuje.
    Nie bylem zachwycony ergonomia A7R. Z małym CZ35 miało to sens z innymi juz nie bardzo, przynajmniej dla mnie. Po prostu z malej puszki zaczyna się robić następny klamot.
    To chyba tyle. Każda zmiana systemu powoduje ruch szarych komórek, co samo w sobie już jest pozytywne.
    Życzę dobrzej zabawy i wiele udanych ujęć.
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Pawel92 Zobacz posta
    zostawiłem sobie dwie puszki: pierwsza po prostu dobrze mi się fotografuje, druga zrobię kazde zdjecie
    Tak z ciekawości, jakie to są te dwie puszki?
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 16-07-2015 o 09:52

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Każdy ma prawo do własnego zdania, i dobrze.

Jestem zdania ze lustra pozyja dlugie lata.
    Ja jestem tego samego zdania, przecież Leica nadal produkuje "dalmierzowe" aparaty fotograficzne, prawda ?

jp

PS
    Wtedy, gdy Leica stwierdziła ze sprzedaż ich aparatów spada i że ludzie kupują (pierwsze) lustrzanki to zamieściła we wszystkich liczących się gazetach całostronicowe ogłoszenie z którego wynikało, że jeśli rozwój lustrzanek będzie na tym poziomie jakości do jakiego przyzwyczajenie są klienci Leicia to firma taką lustrzankę zaprezentuje.

Po 2 latach zaprezentowała dobry model ale technologicznie przestarzały (opóźnienie badawcze, patentowe) w stosunku do produktów konkurencji, a ludzie przestali kupować "dalmierzowe" i wyrosły firmy konkurencyjne.
    Leica sama się wyautowała.
    Co ma Leica do Sony
    Wymyśliła koło(mały obrazek) i tyle. Nigdy nie była masowa, tania ani jedyna. Swoje dla fotografii zrobiła BTW, krótki kontakt z modelem Q napawa mnie optymizmem co do przyszłości czerwonej kropki.
    Porsche 911 mimo fatalnej koncepcji nadal istnieje, wciąż będąc wzorem auta sportowego. Popularność/sprzedaż Opla czy Toyoty niczego tutaj nie zmienia.

Początki nałogu
    Miasto
    EU

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Tak z ciekawości, jakie to są te dwie puszki?
    M9 i 1Dx
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Co ma Leica do Sony
    Ano tyle co czytanie ze zrozumieniem do tego co piszesz.

Ponadto to Leica "wymyśliła" aparat małoobrazkowy i przez wiele lat była jedynym producentem tego typu urządzenia.
    Ona go rozpropagowała.

jp

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Pawel92 Zobacz posta
    "Przerobiłem" ten temat. Zatoczyłem duże kolo i wróciłem do punktu wyjścia. Pól roku temu sprzedałem większość moich klamotów (m.in. A7R)i zostawiłem sobie dwie puszki: pierwsza po prostu dobrze mi się fotografuje, druga zrobię kazde zdjecie.Zawsze. Przynajmniej w tych rodzajach fotografii, które uprawiam.
    Przesiadałem się na nowy sprzęt z czystej ciekawości. Obecnie doszedłem do momentu, iż zanim się znowu przesiądę zapytam sam siebie, czy nowy sprzęt zrobi ze mnie lepszego fotografa (jeżeli w ogóle, to jest możliwe). Stalo sie tak chyba tylko raz: przy przesiadce z D200 na D3. Zacząłem się po prostu bardziej starać, bo trudno by bylo w moim przypadku zrzucac winę za kiepskie zdjęcia na aparat.

Nowe A7RII wygląda sympatycznie.Stabilizacja matrycy (wzięli ja ponoć od Olka) powinna działać. W OMD1 działa bardzo dobrze, do filmowania po prostu bomba. Do AF nowego Sony zaufania nie mam. Nie znaczy to, ze nie będzie działał - będzie na pewno. Tyle, ze nie sadze, żeby działał na tyle dobrze na ile potrzebuje.
    Nie bylem zachwycony ergonomia A7R. Z małym CZ35 miało to sens z innymi juz nie bardzo, przynajmniej dla mnie. Po prostu z malej puszki zaczyna się robić następny klamot.
    To chyba tyle. Każda zmiana systemu powoduje ruch szarych komórek, co samo w sobie już jest pozytywne.
    Życzę dobrzej zabawy i wiele udanych ujęć.
    Ująłbym to (tylko trochę) szerzej.

Kupujemy, fotografujemy danym sprzętem z różnych powodów.
    Jedni muszą (wymogi klienta, konkurencja,...) a inni chcą mieć.
    W większości przypadków coraz lepsze liczbowe parametry sprzętu mało są widoczne w jakości prezentowanych wyników na ekranach monitorów czy też "małych" wydrukach szczególnie przy coraz lepszych programach do obróbki zdjęć.

Jeśli fotografowanie to hobby to dążysz do tego by sprawiało Ci jak największą frajdę.
    I to zarówno jako możliwość coraz trudniejszych ujęć z lepszym skutkiem jak i sama świadomość że masz "ten" sprzęt

Jak do tej pory największa przykrość jaka mnie spotkała w obszarze foto to konieczność sprzedaży 1Ds2.
    Leżał w szufladzie od dawna nie używany, wyciągany "od święta", ale....
    Już samo wzięcie do ręki było przyjemnością.

dzięki za życzenia

jp

PS
    Trzy nowe obiektywy leżą już koło klawiatury, ale czekanie na body mnie "dobija" .
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 16-07-2015 o 11:54
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Początki nałogu
    Miasto
    EU

... 1Ds2.
    Leżał w szufladzie od dawna nie używany, wyciągany "od święta", ale....
    Już samo wzięcie do ręki było przyjemnością...
    Doskonale to rozumiem.
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Ano tyle co czytanie ze zrozumieniem do tego co piszesz.

Ponadto to Leica "wymyśliła" aparat małoobrazkowy i przez wiele lat była jedynym producentem tego typu urządzenia.
    Ona go rozpropagowała.
    Wymyśliła, ale w tym czasie kiedy wymyśliła i lata po tym, aparaty małoobrazkowe nie były najpopularniejsze, a raczej elitarne, a większość zdjęć była robiona czym innym. Nawet w Niemczech, nie mówiac o reszcie świata. Kiedy tylko zaczęły się sprzedawać w poważnych ilościach, pojawiła się tańsza konkurencja. Leica nigdy nie była liderem w sensie ilości, więc nie wiem jakie konkretnie lata masz na myśli, mówiac, że Leica coś przegrała i zeszła na psy. Leica zawsze miała bardzo silna konkurencję i trudności np. w latach 70.
    Była bliska bankructwa kiedy pojawiła się fotografia cyfrowa, ale wyszła z tego bardzo dobrze.
    W tej chwili Leica Camera ma kilka sklepów w USA. Całe Sony miało ponad 30, ale większość ostatnio pozamykali.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Aż 11 lat byłem w świecie cyfrowych lustrzanek Canona, jedni tkwą w starych związkach a inni potrzebują zmian, ja dojrzałem do zmiany.

(...)

PS.
    Wypadało by abyś nim coś napiszesz to sprawdził
    Od roku śledziłem wiele portali, testów, opinii o bezlustarkowach w tym Sony.
    Jest tego typu informacji mnóstwo, więcej ludzie zamieszczają np. filmików na youtube niż można zdążyć oglądnąć.
    A przed ostatecznym wyborem przez 4 dni testowałem A7
    Panie Janie!

Ja rozumiem, że w życiu każdego mężczyzny przychodzi czas kryzysu wieku średniego, ale żeby tak od razu rozwód i porzucenie starego związku? Wszak zanim Pan zdecydujesz się na zmianę partnerki należałoby ją nieco poznać, polubić, przetestować? Pan zaś swój 11 letni związek zerwał w trybie natychmiastowym znając nową partnerkę tylko ze zdjęć i reklam zamieszczonych w różnorakich portalach przez jej alfonsów. To miłość taka jaką w mej młodości wielu chłopców darzyło plakaty z Pamelą Anderson. Nie wiesz Pan, czy ta nowa nie będzie kaprawa, bo fakt że przez 4 dni i noce urzędowałeś z jej koleżanką jeszcze o niczym nie świadczy. Co więcej, wielce prawdopodobnym jest, że Pana nowa miłość idzie z Panem tylko dla pieniędzy. Za rok, gdy już będzie nieco zużyta przez wielu, będziesz Pan ją mógł posiąść za połowę stawki. Troszczę się o Pana wybór, ale wszak to Pana życie i Pana pieniądze.
    Z pozdrowieniami,
    tomfoot

PS.
    Jedyne co Sony zrobiło do tej pory w fotografii cyfrowej, to zniszczyło całkowicie dość udany dorobek firmy Konica Minolta, która wszak była jednym z prekursorów tej dziedziny i to odnoszącym sukcesy. Porównywanie wyrobów Sony z Leicą i kwestionowanie pozycji firmy Leica zmilczę, bo nie godzi się porównywać koncernowego burka do rasowego psa. Generalnie mam wrażenie, sądząc po Pana całym dorobku na tym forum, że Pan fotografię odbierasz przez pryzmat linii, pikseli, wektorów i innych pierdół, które z prawdziwą fotografią niewiele mają wspólnego. Do zrobienia zdjęcia nie jest potrzebny ani Canon 5dIII IV czy X, ani megawypasiony linearnie doskonały Sony A7r2, a jedynie ludzkie oko.

Wieszczenie upadku lustra na rzecz wersji aparatu jego pozbawionej jest śmiałe. Ja tam nadal kochać będę owo klapnięcie. Moja teza jednak będzie śmielsza - bezlusterkowce nie mają kompletnie szans i przyszłości. Dopiero procesory przetwarzające obraz z ludzkiego oka, dowolnie na życzenie użytkownika go kształtujące i wiernie przekazujące pole widzenia, kolory i dynamikę scen, tworzące pliki do dalszej udanej obróbki, a do tego mieszczące się w oprawce moich okularów z filtrem polaryzacyjnym, sprawią że wieszczyć będę upadek sprzętu foto. Choć pewnie Leica wtedy i tak nadal pozostanie...

Na koniec - w przeze mnie amatorsko uprawianej fotografii podróżniczej również poszukuję nowych wrażeń. Dlatego czasem uwierają mnie kilogramy, które moja obecna torba posiada. I zastanawiam się czasem czy nie chciałbym mieć lżej. Niemniej żadna z nowości jeszcze tego nie zapewnia, a dotychczasowa partnerka z pod szyldu Canon 5d w kolejnych jej wersjach daje mi coś w życiu najważniejszego - pewność. Jeżeli więc nawet lekkość kiedyś do mnie przemówi, to potraktuję ją jako kochankę na boku. Na pewno jednak kochanki tej nie wezmę z domu uciech pod szyldem, który widnieje na moich telewizorach :-) Jeżeli już to wróżę niezłą przyszłość małej i zwinnej dziewczynie o skośnych oczach, która imię bierze od świętej góry.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Metabones Canon EF Lens to Sony NEX Smart Adapter (Mark IV)?

Dokładnie bawiłem się tym zestawem A7s+ten adapter - jest to nieużywalne w AF.

Na A7R2 na tych filmikach aż takiej tragedii nie ma:

https://www.youtube.com/watch?v=N1OnaCPVpuU
    https://www.youtube.com/watch?v=hvdiJSzVodw
    https://www.youtube.com/watch?v=Ew05lerH-MQ

Chociaż oczywiście na Sony FE jest wyraźnie lepiej:

https://www.youtube.com/watch?v=h9fY3yer6Ww

Strona 7 z 24 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów