W mojej dłoni aparat A7R2 trzyma się lepiej niz 5D3.
Ma taką wysokość że trzymając prawą ręką :
- podstawa aparatu opiera się o wygodnie o dłoń "pod kciukiem"
- wyprofilowanie obudowy u góry pozwala trzymać kciukiem
- wskazujący "leży" na spuście
- wygięcie z przodu akurat na trzymanie serdecznym i długim
- mały idealnie pod obudową aparatu utrzymuje/zabezpiecza pozycję (wysokość) obudowy w dłoni.
Zacząłem od tego, że przypiąłem pasek z prawej strony to "wkładania" dłoni i trzymania aparatu.
Po kilku tygodniach go wypiąłem, jest zbędny i czasem przeszkadzał
Nie wiem jaki zakres wielkości dłoni zapewnia taki komfort trzymania obudowy+obiektyw bez żadnych pasków.
Wiem że leworęczni mają "przechlapane"
Trudno mi powiedzieć jak to z obsługą przycisków i pokręteł w stosunku do 5D3, lepiej czy gorzej
W A7R2 jest ich więcej, więcej można zmieniać/ustawiać bez odwoływania się do menu
Teraz trafiam i ustawiam bez patrzenia na obudowę (trenowałem w ciemnej łazience) bez żadnych kłopotów w to co chcę.
Place nauczyły się szybciej pozycji przycisków na obudowie niż ja wreszcie wybrałem/zdecydowałem i zapamiętałem funkcje tych przycisków.
Sprawdziło się w terenie (deszcz, ciemno, ustawienie na statywie, konieczność zmian z powodu nietypowych warunków, brak czasu na zastanawianie się)
W 5D3 też tak "umiałem"
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 07-04-2016 o 08:49
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
cześć,
Miałbym pytanie związane z AF lecz z innej beczki...
Używał ktoś z Was adapter sony-canon ef marki commlite z aparatem a7/a7s ? - COMMLITE Adapter Sony NEX / Canon EF full frame (6009344707) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. ?
Jak to wygląda ? Jest ciągły AF przy filmowaniu ? Opóźnienia przy ostrzeniu zdjęć ? Jakieś BF/FF ?
Generalnie są jakieś straty światła przy stosowaniu adapterów ?
Dzięki za porady.
Napiszę Ci szczerze, choć u mnie właśnie na półce leży i się kurzy i pewnie chciałbym go sprzedać (powiedzmy za 2 stówki + przesyłka). Kurzy się, bo używam MC-11, który jest dla mnie lepszy. Aha, używam z A6300, który ma znacznie lepszy AF od wspomnianych przez Ciebie aparatów.
Tyle tytułem wstępu, a teraz do rzeczy.
Unikniesz rozczarowań, jeśli przyjmiesz, że adapter daje Ci kontrolę nad parametrami ekspozycji. Wszystko ponad to, w tym działanie AF traktuj jako bonus/szczęśliwy traf. Generalna zasada, AF "działa" lepiej ze starszymi szkłami Canona i o krótszej ogniskowej (nie tele). Do filmowania ten adapter się nada, ale AF możesz co najwyżej użyć do wstępnego ustawienia ostrości. O ciągłym AF z adapterem Commlite zapomnij. U mnie najfajniej AF działał z 40/2.8, wcale nie działał z 200/2.8. Od biedy używałem z 400/5.6 i 500/4 L IS, ale często wstępnie musiałem pomagać mu ręcznie.
P.S. Polecam wizytę w jakimś salonie Sigmy i wypróbowanie adaptera MC-11 ze szkłami tego producenta.
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 29-06-2016 o 10:17
Przeczytałem wątek z ciekawością.
Ja akurat sprzedałem X-T1 i szklarnie i zamieniłem na A7II i dwa batisy (25 i 85mm).
Chcę napisać, że należy ostrożnie pracować z cieniami, aby nie otrzymać tego co widzimy na zdjęciu kolegi jan pawlak.
Imo nie wygląda to najlepiej.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Nawet ja pamietam te pseudo hdry jana pawlaka![]()
Wyciagane cienie i szczegoly - mega nienaturalne efekty.
SONY