Pokaż wyniki od 101 do 110 z 240

Wątek: AF w bezlusterkowcu (np. Sony a7x)

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: AF w bezlusterkowcu (np. Sony a7x)

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Kompromis jak praktyka wskazuje musi odbywać się jakimś kosztem, ciekawe jakie są koszty tego kompromisu

To ciekawe, bo z materiałów informacyjnych powszechnie dostępnych można odnieść wrażenie, że każdorazowo działają oba typy czujników, najpierw liczniejsze detekcji fazy a w dalszej kolejności odbywa się doostrzanie przy pomocy czujników detekcji kontrastu. Jeśli jest jak piszesz, to przy przesłonie otwartej bardziej niż f/8 aktywnych jest tylko 25 pól detekcji kontrastu, z jednej strony bardziej precyzyjnych ale z drugiej mniej licznych, natomiast od f/8 zaczynają działać czujniki detekcji fazy, mniej dokładne, a potem odbywa się/lub nie?/ doostrzanie przy pomocy czujników detekcji kontrastu. Potwierdzać by to mogły obserwacje z testów egzemplarzy przedprodujkcyjnych, z których wynika że przy jasnej scenie ostrość była ustawiana szybko, praktycznie jednym przesunięciem soczewek, a przy mało kontrasowych, ciemnych scenach ustawianie ostrości trwało znacznie dłuzej, układ AF-a "błądził" wielokrotnie korygując ustawienie soczewek w obiektywie.
    Chyba inaczej rozumiemy pojęcie mniejsza "dziura".
    Ja jestem prosty facet i dla mnie mniejsza to mniejsza fizycznie (mniejsza średnica) a otwarta to duża dziura.
    No, .... no ale ja ostatnio gumy nie zakładałem

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 20-07-2015 o 11:38
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów