Pokaż wyniki od 1 do 10 z 240

Wątek: AF w bezlusterkowcu (np. Sony a7x)

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: AF w bezlusterkowcu (np. Sony a7x)

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Czyli przypominanie emocji wymaga zwiększania zakresu tonalnego utrwalonych na zdjęciach obrazów i te świadome zabiegi mają na celu zbliżanie tego co widać na zdjęciu do wyobrażeń fotografującego, przy jednoczesnym dowolnym traktowaniu ich realizmu? Taka jest ta oryginalna estetyka?
    Nie do końca.

Jadąc w dane miejsce (np. kanion, widok NYC, Taormina, ...) na ogół masz już jakieś wyobrażenie co będziesz widział.
    Jesteś na miejscu. I bardzo często to co widzi "Twój aparat" z różnych powodów odbiega od tego co czujesz i widzisz.
    Masz wrażenie że np. gdybyś był tutaj za 6 godzin albo gdyby teraz wyszło słońce, albo gdyby.... to zrobiłbyś lepsze zdjęcie
    No i potem w domu próbujesz to mieć. Robisz to dla siebie.

jp

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Nie ma z nim takich problemów jakie opisywałeś w związku z używaniem Canona EF 14MM f/2,8L II USM?
    Sam się zastanawiałem czy moje zdjęcia z V 15mm są lepsze dlatego że mam więcej doświadczenia z szerokimi obiektywami i lepsze narzędzia czy jest to zasługa tylko obiektywu.

Wróciłem do RAW (EF 14mm Rzym) i na nowo je wywołałem i porównałem ze zdjęciami/wywołaniami V 15mm zarówno w PS jak i DxO.
    Przy wyłączonych profilach obiektywów V 15mm miał :
    - zdecydowanie większą winietę
    - mniejsze zniekształcenia geometryczne
    - znacznie mniejsze zniekształcenia "krótkoogniskowe" (Volume deformation)
    w porównaniu do FE 14mm.
    Po "włączeniu" profili obiektywów winieta w V 15mm zniknęła, w pozostałych cechach przewaga pozostała.

Jedyną wadą(mojego egzemplarza ?) jest nieostrość dolnego lewego brzegu kadru która znika dopiero przy f/8

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 13-12-2016 o 22:23
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów