Strona 23 z 24 PierwszyPierwszy ... 1321222324 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 240

Wątek: AF w bezlusterkowcu (np. Sony a7x)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: AF w bezlusterkowcu (np. Sony a7x)

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Dokładnie, jak Jan lubi "swoje" hdr-y, to niech tak będzie.

--- Kolejny post ---

To zobacz jak działa teraz ostatnia wersja - poprawiło się wiele i jest kilka nowych funkcji/suwaczków.

Używam od 6 do 11-ej wersji, przymierzam się do ostatniej. Uważam to bardzo dobry soft, ale nie jedyny.
    To chyba najważniejsze żeby czerpać przyjemnośc z tego co się robi. A ile sie na to wydało nie powinno nas obchodzić

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Dokładnie, jak Jan lubi "swoje" hdr-y, to niech tak będzie.
    Racja. W zasadzie każdy ma prawo do swojej estetyki i swojego szczęścia.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Racja. W zasadzie każdy ma prawo do swojej estetyki i swojego szczęścia.
    Zazdroszczę Janowi Japoni nawet gdyby tam bez aparatu pojechał

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Pamietam to zdjecie, bylo wywolane cytuje "tak je zapamietalem". Wniosek kazdy orze jak moze .

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Pamietam to zdjecie, bylo wywolane cytuje "tak je zapamietalem". Wniosek kazdy orze jak moze .
    A dokładniej chodzi o to poco/dlaczego (ja) robię zdjęcia.
    Dla mnie mają mi przypominać emocje które czułem tam będąc.

Jeździmy z biurem podróży, jestem w miejscach o których czytałem, znam historię, znam już zdjęcia tych co byli tam wcześniej.
    I jestem tam w danej chwili, na ogół nie ta godzina/światło, nie ta pogoda i mam tylko "chwilę" czasu i jestem świadom że w to miejsce już nie wrócę.

Przykład to zdjęcie a Taorminy, poczytałem historię tego co tam się odbywało na scenie, kilku ludzi powiedziało że to najpiękniejszy widok... a zrobione pod światło nie pokazywało szczegółów sceny.
    http://http://public.fotki.com/janusz-pawlak/travels/sycylia-2016/taormina.html

Świadomie pociągnąłem cienie.

jp

PS
    Pierwszy raz robiłem tam zdjęcia obiektywem V 15mm/4.5, obiektyw jest super.
    Zamieniłem za 16-35/4
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 13-12-2016 o 17:14
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    chodzi o to poco/dlaczego (ja) robię zdjęcia.
    Dla mnie mają mi przypominać emocje które czułem tam będąc./.../
    Przykład to zdjęcie a Taorminy, znam historię co tam się odbywało, kilku ludzi powiedziało że to najpiękniejszy widok... a zrobione pod światło nie pokazywało szczegółów sceny./.../Świadomie pociągnąłem cienie.
    Czyli przypominanie emocji wymaga zwiększania zakresu tonalnego utrwalonych na zdjęciach obrazów i te świadome zabiegi mają na celu zbliżanie tego co widać na zdjęciu do wyobrażeń fotografującego, przy jednoczesnym dowolnym traktowaniu ich realizmu? Taka jest ta oryginalna estetyka?

Pełne uzależnienie

V 15mm/4.5, obiektyw jest super.
    Zamieniłem za 16-35/4
    Nie ma z nim takich problemów jakie opisywałeś w związku z używaniem Canona EF 14MM f/2,8L II USM?

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Czyli przypominanie emocji wymaga zwiększania zakresu tonalnego utrwalonych na zdjęciach obrazów i te świadome zabiegi mają na celu zbliżanie tego co widać na zdjęciu do wyobrażeń fotografującego, przy jednoczesnym dowolnym traktowaniu ich realizmu? Taka jest ta oryginalna estetyka?
    Nie do końca.

Jadąc w dane miejsce (np. kanion, widok NYC, Taormina, ...) na ogół masz już jakieś wyobrażenie co będziesz widział.
    Jesteś na miejscu. I bardzo często to co widzi "Twój aparat" z różnych powodów odbiega od tego co czujesz i widzisz.
    Masz wrażenie że np. gdybyś był tutaj za 6 godzin albo gdyby teraz wyszło słońce, albo gdyby.... to zrobiłbyś lepsze zdjęcie
    No i potem w domu próbujesz to mieć. Robisz to dla siebie.

jp

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Nie ma z nim takich problemów jakie opisywałeś w związku z używaniem Canona EF 14MM f/2,8L II USM?
    Sam się zastanawiałem czy moje zdjęcia z V 15mm są lepsze dlatego że mam więcej doświadczenia z szerokimi obiektywami i lepsze narzędzia czy jest to zasługa tylko obiektywu.

Wróciłem do RAW (EF 14mm Rzym) i na nowo je wywołałem i porównałem ze zdjęciami/wywołaniami V 15mm zarówno w PS jak i DxO.
    Przy wyłączonych profilach obiektywów V 15mm miał :
    - zdecydowanie większą winietę
    - mniejsze zniekształcenia geometryczne
    - znacznie mniejsze zniekształcenia "krótkoogniskowe" (Volume deformation)
    w porównaniu do FE 14mm.
    Po "włączeniu" profili obiektywów winieta w V 15mm zniknęła, w pozostałych cechach przewaga pozostała.

Jedyną wadą(mojego egzemplarza ?) jest nieostrość dolnego lewego brzegu kadru która znika dopiero przy f/8

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 13-12-2016 o 22:23
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Początki nałogu
    Miasto
    EU

A dokładniej chodzi o to poco/dlaczego (ja) robię zdjęcia.
    Dla mnie mają mi przypominać emocje które czułem tam będąc.

Jeździmy z biurem podróży, jestem w miejscach o których czytałem, znam historię, znam już zdjęcia tych co byli tam wcześniej.
    I jestem tam w danej chwili, na ogół nie ta godzina/światło, nie ta pogoda i mam tylko "chwilę" czasu i jestem świadom że w to miejsce już nie wrócę...
    Kiedys tez robiłem zdjęcia..."bo już tam pewnie nie wrócę". Przeszło mi to. Robię, gdy wydaje mi się to być tego warte. Czy mi się to udaje, to już zupełnie inna historia...
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Cytat Zamieszczone przez Pawel92 Zobacz posta
    Kiedys tez robiłem zdjęcia..."bo już tam pewnie nie wrócę". Przeszło mi to. Robię, gdy wydaje mi się to być tego warte. Czy mi się to udaje, to już zupełnie inna historia...
    Jeśli tylko sam wiesz poco robisz to już (dla Ciebie) wystarczy.
    Ja staram się "szczególnie pamiętne" sytuacje powiesić na ścianie, mój przyjaciel twierdzi że chce w ten sposób zaoszczędzić na malowaniu/odświeżaniu ścian
    http://http://public.fotki.com/janusz-pawlak/sopot1/album-domu/dsc04055-s0bi.html

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 13-12-2016 o 23:42

Strona 23 z 24 PierwszyPierwszy ... 1321222324 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów