Skoro się zaczęło to zwolna trzeba kończyć/podsumować wątek.
Mam nadzieję, że za parę (naście) dni będę mógł przetestować i przedstawić część 2 (wnioski) która zamknie (z mojej strony) wątek.
Część 1.
Dlaczego taki wątek założyłem ?
Często spotykałem się z sytuacją gdy przy słabym oświetleniu miałem klopoty z ustawieniem ostrości.
AF nie chciał a ręcznie nie za bardzo wychodziło, były też zdjęcia z ostrością "nie w tym miejscu"
Dotyczyło to wnętrz jak i uliczek. Nie był to sport w hali jednak czasem trzeba było się spieszyć aby uchwycić moment.
Chodzi o ogniskowe rzędu 16mm-50mm ale odległości małe i "dziura" duża stąd też trzeba pamiętać o GO.
Mowa o 5D3 i obiektywach 16-35/2,8 II; 16-35/4 IS oraz 24-70/2,8 II.
Owszem, cały czas noszę statyw ale to jest już (dla mnie) inne focenie, inne tematy.
Gdy po roku "przygotowań" podjąłem ostateczną decyzję że przechodzą teraz na bezlusterkowce to byłem/jestem świadom że jest to praktycznie jedyna sytuacja w której może być gorzej, w której lustarzanki mogą (jeszcze) być lepsze.
Stąd próba np. zrozumienia algorytmu działania systemu AF w bezlusterkowcach.
W A7R2 sporo sobie obiecuję po dwu funkcjach wbudowanych (architektura umożliwia także dogrywanie funkcji, jest ich już sporo w necie)
Pierwsza to możliwość że śledzenie/ustawianie ostrości rozpoczyna się już przy przyłożeniu oka do wizjera.
Druga powoduje że podczas działania AF "dotknięcie" pierścienia ostrości dodatkowo rozjaśnia i powiększa obraz w wizjerze pomagając ręcznie doostrzyć. Tą, dosyć nieudolnie w warunkach "nocnych" na A7 testowałem, jak się ją opanuje to będzie bardzo pomocna.
Opis doświadczenia
Przed ostatnim wyjazdem dużo testowałem który z obiektywów 16-35 zabrać, głównie (choć nie tylko) chodziło o światło kontra IS.
Stąd sporo testów w domu na 5 wybranych miejscach gdzie wszystkie 3 obiektywy łapały ostrość szybko i pewnie gdy było trochę jaśniej natomiast przy zgaszonym (jednym z) oświetleniu albo nie łapały wcale albo tylko łapał /2,8 albo też /4 z trudem.
Całe testy dotyczyły tylko punktu środkowego.
Test będzie :
a.
porównaniem skuteczności łapania ostrości systemów AF w 5D3 z omawianymi wyżej obiektywami (wszystko już sprzedałem) oraz A7R2 z FE 16-35/4 oraz FE 55/1.8,
b.
dotyczył porównania tylko dla punktu środkowego,
c.
ograniczony tylko do sprawdzania skuteczności łapania ostrości w warunkach słabego oświetlenia, sytuacja statyczna,
d.
"na oko, subiektywny", nie prowadziłem żadnych pomiarów czasów itd. ale zapisałem w jakich punktach w jakich sytuacjach ostrość uzyskiwałem a gdzie jej nie uzyskiwałem
Jestem ciekaw jak się mają info z netu do "mojej" rzeczywistości. Zobaczymy czy "mam nosa" oceniając niektóre pozytywnie a niektóre jako PR tylko.
jp
PS
Czekam aktywnie. Jest instrukcja body, uczę się nowego dla mnie systemu i oprogramowania, są pliki RAW i porównuję ich obróbkę i wyniki do posiadanych z 5D3, jest mnóstwo filmików w youtube i informacji w necie choć rzetelnych mało, ......, ile (q...) można czekać ?
Nie miałem innych obiektywów niż Canona stąd podziwiam np. projekty Zeiss i wykonanie (na razie jedynie obudowy). Są ładne, całe metalowe, nie ma żadnych przełączników i nie ma np. na pokrętłach gum które lubią się deformować i to nawet w Lkach![]()