Strona 9 z 24 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 240

Wątek: AF w bezlusterkowcu (np. Sony a7x)

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: AF w bezlusterkowcu (np. Sony a7x)

Skoro się zaczęło to zwolna trzeba kończyć/podsumować wątek.
    Mam nadzieję, że za parę (naście) dni będę mógł przetestować i przedstawić część 2 (wnioski) która zamknie (z mojej strony) wątek.

Część 1.

Dlaczego taki wątek założyłem ?

Często spotykałem się z sytuacją gdy przy słabym oświetleniu miałem klopoty z ustawieniem ostrości.
    AF nie chciał a ręcznie nie za bardzo wychodziło, były też zdjęcia z ostrością "nie w tym miejscu"
    Dotyczyło to wnętrz jak i uliczek. Nie był to sport w hali jednak czasem trzeba było się spieszyć aby uchwycić moment.

Chodzi o ogniskowe rzędu 16mm-50mm ale odległości małe i "dziura" duża stąd też trzeba pamiętać o GO.
    Mowa o 5D3 i obiektywach 16-35/2,8 II; 16-35/4 IS oraz 24-70/2,8 II.

Owszem, cały czas noszę statyw ale to jest już (dla mnie) inne focenie, inne tematy.

Gdy po roku "przygotowań" podjąłem ostateczną decyzję że przechodzą teraz na bezlusterkowce to byłem/jestem świadom że jest to praktycznie jedyna sytuacja w której może być gorzej, w której lustarzanki mogą (jeszcze) być lepsze.
    Stąd próba np. zrozumienia algorytmu działania systemu AF w bezlusterkowcach.

W A7R2 sporo sobie obiecuję po dwu funkcjach wbudowanych (architektura umożliwia także dogrywanie funkcji, jest ich już sporo w necie)
    Pierwsza to możliwość że śledzenie/ustawianie ostrości rozpoczyna się już przy przyłożeniu oka do wizjera.
    Druga powoduje że podczas działania AF "dotknięcie" pierścienia ostrości dodatkowo rozjaśnia i powiększa obraz w wizjerze pomagając ręcznie doostrzyć. Tą, dosyć nieudolnie w warunkach "nocnych" na A7 testowałem, jak się ją opanuje to będzie bardzo pomocna.

Opis doświadczenia

Przed ostatnim wyjazdem dużo testowałem który z obiektywów 16-35 zabrać, głównie (choć nie tylko) chodziło o światło kontra IS.
    Stąd sporo testów w domu na 5 wybranych miejscach gdzie wszystkie 3 obiektywy łapały ostrość szybko i pewnie gdy było trochę jaśniej natomiast przy zgaszonym (jednym z) oświetleniu albo nie łapały wcale albo tylko łapał /2,8 albo też /4 z trudem.
    Całe testy dotyczyły tylko punktu środkowego.

Test będzie :
    a.
    porównaniem skuteczności łapania ostrości systemów AF w 5D3 z omawianymi wyżej obiektywami (wszystko już sprzedałem) oraz A7R2 z FE 16-35/4 oraz FE 55/1.8,
    b.
    dotyczył porównania tylko dla punktu środkowego,
    c.
    ograniczony tylko do sprawdzania skuteczności łapania ostrości w warunkach słabego oświetlenia, sytuacja statyczna,
    d.
    "na oko, subiektywny", nie prowadziłem żadnych pomiarów czasów itd. ale zapisałem w jakich punktach w jakich sytuacjach ostrość uzyskiwałem a gdzie jej nie uzyskiwałem

Jestem ciekaw jak się mają info z netu do "mojej" rzeczywistości. Zobaczymy czy "mam nosa" oceniając niektóre pozytywnie a niektóre jako PR tylko.

jp

PS
    Czekam aktywnie. Jest instrukcja body, uczę się nowego dla mnie systemu i oprogramowania, są pliki RAW i porównuję ich obróbkę i wyniki do posiadanych z 5D3, jest mnóstwo filmików w youtube i informacji w necie choć rzetelnych mało, ......, ile (q...) można czekać ?
    Nie miałem innych obiektywów niż Canona stąd podziwiam np. projekty Zeiss i wykonanie (na razie jedynie obudowy). Są ładne, całe metalowe, nie ma żadnych przełączników i nie ma np. na pokrętłach gum które lubią się deformować i to nawet w Lkach
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 17-07-2015 o 12:50
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

do zwierzaków sony jeszcze dłuuuuugo się nie nada i nie dogoni 1dx-a, ale to reszty sony bije canona na głowę. Dlatego zamawiam A7RII +przejsciowka
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Cytat Zamieszczone przez chrislab Zobacz posta
    do zwierzaków sony jeszcze dłuuuuugo się nie nada i nie dogoni 1dx-a, ale to reszty sony bije canona na głowę. Dlatego zamawiam A7RII +przejsciowka
    Wiadomo że bez przejściówki AF działa przy współpracy 399 punktów fazy i 25 punktów kontrastu.
    Z przejściówką trzeba w setup wybrać czy ma pracować na fazie czy na kontraście.

Co to oznacza dla sprawności AF nie do końca wiadomo.

Ja "poszedłem na całość", sprzedałem wszystko i kupiłem 3 obiektywy FE.
    Ich własności są lepsze od odpowiedników Canona
    Sony od 2013 wypuścił ich tylko 11 ale do 2016 ma powstać jeszcze 8.
    Czekam na jeszcze jeden.

A przejściówka Canon -> Sony FE kosztuje około 2 000 zł.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 18-07-2015 o 02:59
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Test będzie :
    a.
    porównaniem skuteczności łapania ostrości systemów AF w 5D3 z omawianymi wyżej obiektywami (wszystko już sprzedałem) oraz A7R2 z FE 16-35/4 oraz FE 55/1.8,
    b.
    dotyczył porównania tylko dla punktu środkowego,
    c.
    ograniczony tylko do sprawdzania skuteczności łapania ostrości w warunkach słabego oświetlenia, sytuacja statyczna,

Do takiego testu ze strony Canona lepiej byłoby chyba wystawić 6D zamiast 5D3.

Cytat Zamieszczone przez chrislab Zobacz posta
    do zwierzaków sony jeszcze dłuuuuugo się nie nada i nie dogoni 1dx-a

Dotychczasowe opinie zdają się to potwierdzać.

przejściówka Canon -> Sony FE kosztuje około 2 000 zł

Można nabyć już nawet za 1879,93 ale i to sporo, jednak jeśli będzie zapewniać sensowną współpracę z AF-em obiektywów EF Canona, to być może będzie warto. W końcu przy obecnej cenie A7R2 to nie tak drogo. Szkoda, że nie ma gdzie potestować.

Nie miałem innych obiektywów niż Canona stąd podziwiam np. projekty Zeiss i wykonanie (na razie jedynie obudowy). Są ładne, całe metalowe, nie ma żadnych przełączników i nie ma np. na pokrętłach gum które lubią się deformować i to nawet w Lkach

Zadrapania wyglądają na nich bardziej szpetnie niż na Canonach.
    BTW to wygląda tak jakbyś, bez urazy, wg Kena Rockwella przeszedł z drugiego poziomu na pierwszy
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 18-07-2015 o 15:46

No cóż, miałem 5D3 i z takim będę mógł ocenić/porównać skuteczność łapania ostrości przez AF A7R2 przy słabym świetle.
    Na który poziom bym nie przeszedł, to nic gorszego niż zamiana gumy na własnej Lce spotkać mnie już nie może.
    To jest z punktu widzenia hobbysty jakieś psychiczne delirium, to jak widok lekarza w brudnym fartuchu przez zabiegiem, prawda ?

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 18-07-2015 o 16:48

Pełne uzależnienie

No cóż, miałem 5D3 i z takim będę mógł ocenić/porównać skuteczność łapania ostrości przez AF A7R2 przy słabym świetle.

To będzie ciekawe doświadczenie, czy tam gdzie 5D3 nie łapał już ostrości A7R2 ją złapie.

nic gorszego niż zamiana gumy na własnej Lce spotkać mnie już nie może.
    To jest z punktu widzenia hobbysty jakieś psychiczne delirium, to jak widok lekarza w brudnym fartuchu przez zabiegiem, prawda ?

Chyba przesadzasz, w CSI na Żytniej nie widzą w tym nic dziwnego, twierdzą że guma jak to guma, ma prawo się zestarzeć

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    w CSI na Żytniej nie widzą w tym nic dziwnego
    No cóż, to serwis po prostu tylko Canona, więc dla nich to normalne

jp

Pełne uzależnienie

to serwis po prostu tylko Canona, więc dla nich to normalne

I tu się mylisz nie tylko Canona, ale również Sony

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Panie Janie,
    ze tu się dziwią Pana wyborom, to ja się nie dziwię. Ale, ze na forum KM z Pana decyzji polewają i jeszcze zarzut Panu robią, ze Pan się ma fotografii nie wyznajesz, to już jest potwarz.
    PS
    cos ciemną szklarnie Pan teraz posiadł... no ale cajs jej imię

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    I tu się mylisz nie tylko Canona, ale również Sony
    No tym bardziej jest oczywiste, mają więc porównanie i nie dziwią się że :
    - jeśli coś "odpada" nawet z najlepszego (EF 24-70/2,8 II L) produktu firmy
    - ale jest to produkt Canona
    to ... w CSI na Żytniej nie widzą w tym nic dziwnego...

No, może jestem trochę przewrażliwiony.
    Może obiektyw ciężko pracował 2,5 roku leżąc 95% czasu w plecaku wpięty do body
    i np. 3 razy przeleciał z Europy do Stanów i tylko....guma mu odpadła.
    Jeśli nadal ma te cechy optyczne, nadal jest najlepszy w swej klasie na świecie to..... ma prawo na drobną zmianę

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 19-07-2015 o 08:11

Strona 9 z 24 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów