A72, w trybie Av dla obiektywu f/4 ustawiono przesłonę na np. f/8 i obserwowano zachowanie przesłony podczas naprowadzanie aparatu na różne obiekty. Przesłona otwierała się i przymykała w sposób ciągły i domykała tylko przy wykonywaniu zdjęcia.
Test daleki od systematyczności ale pozwolił rozwiać moje wątpliwości, im jaśniejszy obiektyw tym też i w świecie bezlustarkowców lepiej dla systemu AF
jp
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Wg DxO 1DX przegrywa z jakims kompaktem Sony jesli chodzi o sport tyle w temacie.
Jak w ogóle można dokonywac wyboru sprzętu dla siebie w oparciu o testy w portalu/gazecie etc.? Przeciez to tylko jedna z opinii napisana przez człowieka, który bierze za to kasę.
Aż 11 lat byłem w świecie cyfrowych lustrzanek Canona, jedni tkwą w starych związkach a inni potrzebują zmian, ja dojrzałem do zmiany.
Dlaczego bezlusterkowiec ?
Do zmiany z lustrzanek na bezlustarkowca popchnęła głównie ciekawość nowej technologii, jak w niej będzie się fotografować
Uważam że tak jak kiedyś technologia dalmierzowa, potem filmu, tak teraz technologia lustra dojeżdża do stacji końcowej. Technologia lustra doszła do sciany, zaczyna przegrywać z wizjerami cyfrowymi i ma to też wpływ na pozostałe cechy aparatów fotograficznych.
Dlaczego Sony ?
Sądzę że tak jak kiedyś Leica, największy wtedy producent aparatów fotograficznych tak teraz Canon ma kłopot i jeśli nie nastąpi przełom to zostanie zmarginalizowany na polu produkcji aparatów fotograficznych.
Po prostu przespał początek rozwoju bezlusterkowców oraz pojawił się poważny konkurent Sony.
Sony pojawił się na rynku foto w 2006 po wykupie KonikaMinolta, firmy wtedy drugoplanowej.
Praktycznie produkty jedynie zmieniły szyld i nie miały/mają szans na realną konkurencję na rynku.
Wygaszona została produkcja klasycznych lustrzanek i postawiono na rozwój bezlusterkowców z matrycami APS-C oraz FF, rozwój wizjerów elektronicznych, ....
Wprowadziła na rynek serię (A7) pełnoklatkowych bezlusterkowców z wizjerem cyfrowym ze stabilizowaną matrycą do których można podpiąć (praktycznie) dowolny obiektyw.
Ma udziały w firmie Tamron oraz współpracuje z Zeiss
Od 2013 powstało 11 obiektywów systemowych do serii FE, zapowiedziano dalszych 8 do roku 2016.
Sony jest producentem prawie 50% matryc i winwestowało ostatnie 1 mld $ na zwiększenie zdolnosci produkcyjnych, podaż nie nadąża.
Myślę, że Canon na tym polu ma poważne problemy.
1.
Ma rozbudowany segment lustrzanek Entry Level dla którego sensowny rozwój EOS M (np. dodanie wizjera) to czysta kanibalizacja
2.
Nie ma dobrej matrycy
3.
Nie ma optycznej stabilizacji matrycy
Dlatego bezlusterkowiec A7R2 ?
Bo jest aktualnie najlepszy, nie ma np. żadnego powrównania z EOS M3, po prostu kilka klas różnicy
I tyle, po prostu.
jp
PS.
Wypadało by abyś nim coś napiszesz to sprawdził
Od roku śledziłem wiele portali, testów, opinii o bezlustarkowach w tym Sony.
Jest tego typu informacji mnóstwo, więcej ludzie zamieszczają np. filmików na youtube niż można zdążyć oglądnąć.
A przed ostatecznym wyborem przez 4 dni testowałem A7
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 15-07-2015 o 21:24
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Jednym zdaniem - Canon sie skończył na "Kill'em all"? Lubię takie "prognozy"![]()
Nic takiego nie piszę.
Według mnie ma kłopoty, bezlusterkowce zajmą miejsce lustrzanek a Canon "przespał" ich start.
Dlaczego "przespał" to złożone sprawa.
Jest w sytuacji jak prezydent 3 miesiące przed wyborami
Jeśli nie dokona jakiegoś przełomu to podzieli los Leica, też wtedy "panowała" w produkcji aparatów fotograficznych, była wielka, uznawana, z tradycjami, z dorobkiem, była niekwestionowanym liderem.
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 16-07-2015 o 06:05
A nie wiescisz upadku Nikona? Oni to dopiero powinni sie martwic, bo nie dosc ze tez nie maja fajnego bezlusterkowca to jeszcze sprzedaja sie duzo gorzej niz Canon
Jestem zdania ze lustra pozyja dlugie lata. To ze Ty sie z nich przesiadasz niczego przeciez nie znaczy![]()
Ostatnio edytowane przez Czacha ; 16-07-2015 o 07:46
Każdy ma prawo do własnego zdania, i dobrze.
Jestem zdania ze lustra pozyja dlugie lata.
Ja jestem tego samego zdania, przecież Leica nadal produkuje "dalmierzowe" aparaty fotograficzne, prawda ?
jp
PS
Wtedy, gdy Leica stwierdziła ze sprzedaż ich aparatów spada i że ludzie kupują (pierwsze) lustrzanki to zamieściła we wszystkich liczących się gazetach całostronicowe ogłoszenie z którego wynikało, że jeśli rozwój lustrzanek będzie na tym poziomie jakości do jakiego przyzwyczajenie są klienci Leicia to firma taką lustrzankę zaprezentuje.
Po 2 latach zaprezentowała dobry model ale technologicznie przestarzały (opóźnienie badawcze, patentowe) w stosunku do produktów konkurencji, a ludzie przestali kupować "dalmierzowe" i wyrosły firmy konkurencyjne.
Leica sama się wyautowała.
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 16-07-2015 o 08:18