Aż 11 lat byłem w świecie cyfrowych lustrzanek Canona, jedni tkwą w starych związkach a inni potrzebują zmian, ja dojrzałem do zmiany.
Dlaczego bezlusterkowiec ?
Do zmiany z lustrzanek na bezlustarkowca popchnęła głównie ciekawość nowej technologii, jak w niej będzie się fotografować
Uważam że tak jak kiedyś technologia dalmierzowa, potem filmu, tak teraz technologia lustra dojeżdża do stacji końcowej. Technologia lustra doszła do sciany, zaczyna przegrywać z wizjerami cyfrowymi i ma to też wpływ na pozostałe cechy aparatów fotograficznych.
Dlaczego Sony ?
Sądzę że tak jak kiedyś Leica, największy wtedy producent aparatów fotograficznych tak teraz Canon ma kłopot i jeśli nie nastąpi przełom to zostanie zmarginalizowany na polu produkcji aparatów fotograficznych.
Po prostu przespał początek rozwoju bezlusterkowców oraz pojawił się poważny konkurent Sony.
Sony pojawił się na rynku foto w 2006 po wykupie KonikaMinolta, firmy wtedy drugoplanowej.
Praktycznie produkty jedynie zmieniły szyld i nie miały/mają szans na realną konkurencję na rynku.
Wygaszona została produkcja klasycznych lustrzanek i postawiono na rozwój bezlusterkowców z matrycami APS-C oraz FF, rozwój wizjerów elektronicznych, ....
Wprowadziła na rynek serię (A7) pełnoklatkowych bezlusterkowców z wizjerem cyfrowym ze stabilizowaną matrycą do których można podpiąć (praktycznie) dowolny obiektyw.
Ma udziały w firmie Tamron oraz współpracuje z Zeiss
Od 2013 powstało 11 obiektywów systemowych do serii FE, zapowiedziano dalszych 8 do roku 2016.
Sony jest producentem prawie 50% matryc i winwestowało ostatnie 1 mld $ na zwiększenie zdolnosci produkcyjnych, podaż nie nadąża.
Myślę, że Canon na tym polu ma poważne problemy.
1.
Ma rozbudowany segment lustrzanek Entry Level dla którego sensowny rozwój EOS M (np. dodanie wizjera) to czysta kanibalizacja
2.
Nie ma dobrej matrycy
3.
Nie ma optycznej stabilizacji matrycy
Dlatego bezlusterkowiec A7R2 ?
Bo jest aktualnie najlepszy, nie ma np. żadnego powrównania z EOS M3, po prostu kilka klas różnicy
I tyle, po prostu.
jp
PS.
Wypadało by abyś nim coś napiszesz to sprawdził
Od roku śledziłem wiele portali, testów, opinii o bezlustarkowach w tym Sony.
Jest tego typu informacji mnóstwo, więcej ludzie zamieszczają np. filmików na youtube niż można zdążyć oglądnąć.
A przed ostatecznym wyborem przez 4 dni testowałem A7