Test Sony A7R II - Wstęp - Test aparatu - Optyczne.pl
Wygląda, że jest dobrze, ale nie aż tak jak w reklamach![]()
Test Sony A7R II - Wstęp - Test aparatu - Optyczne.pl
Wygląda, że jest dobrze, ale nie aż tak jak w reklamach![]()
Nie wszystko złoto co się świeci.
Patrząc na zachwyt jaki budzi ta marka powinno się trawestować te hasło na "nie wszytko Sony co się świeci".
Niepokojące/symptomatyczne jest jednak to, ze są różnice w ocenie pomiędzy optyczne i DxO w tych cechach które są oceniane w obu procedurach pomiarowych.
Nie zakładałbym stronniczości czy też braku umiejętności.
Oba (DxO, optyczne) zamieścili procedury i opisują sposób postępowania.
Są cechy subiektywne, rozmieszczenie przycisków, kółek, wielkość, sposób programowania , ..., i tutaj występowanie różnic jest oczywiste.
Ale np. DR do takich cech nie należy.
Można zrozumieć, różnice liczbowe, w jednej procedurze wychodzi np. 13,8 a w drugiej 11,5 bo DR nie jest cechą/własnością/wielkością prostą, nie ma definicji typu fizycznego/pomiarowego. W jednej procedurze mierzy/ocenia się tak a w drugiej inaczej.
Niepokojące jest natomiast występowanie różnic w kolejności/klasyfikacji matryc/aparatów.
Gdyby była testowana ta sama cecha w tych samych aparatach i w jednej metodzie aparat X zajmował np. 3 miejsce w drugiej 10 to oznaczałoby że albo :
1. rozrzut pomiarów jest duży, raz może wyjść np. 10,5 a następnym razem 14,8 gdy mierzymy to samo tak samo w tym samym aparacie
2. w obu metodach mierzą co innego, inaczej interpretuje się sens cechy DR (dla odbiorcy wyników testu)
Tutaj moje uznanie zyskuje DxO, do oceny matryc stosują 3 cechy ale przypisane/interpretowane wprost do sytuacji zdjęciowych:
- Color Depth pod katem wykonywania portretów
- Dynamic Range jako parametr jakości zdjęć krajobrazu
- Low-Light ISO przy fotografowaniu sportu
Te 3 cechy tworzę ocenę końcową matrycy, A7R2 zajmuje 1 miejsce, 5Ds (jako pierwszy Canon na liście) zajmuje 22 miejsce a 5D3 miejsce 43.
Tyle o testach. Ale liczą się nie testy tylko nasza "frajda" z robienia zdjęć przecież
jp
PS
Cytat z DxO
Sensor Overall Score shows a camera's:
- Sensor quality in terms of noise.
- Ability to render high contrast.
- Formation of colored noise.
- Ability to shoot in low light.
Sensor Overall Score does not show a camera's:
- Resolution, i.e., its ability to render fine details.
- Lens quality.
- Optical aberrations.
The Sensor Overall Score is an average of the Portrait Score based on color depth, the Landscape Score based on dynamic range, and the Sports Score based on low-light ISO.
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 13-09-2015 o 07:54
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
tylko, że DxO można traktować jako ciekawostkę, dodatkową informację, ten portal jest bardzo stronniczy jeśli chodzi o Canona i wszystko co on produkuje wypada tam słabo,
według nich najlepszym obiektywem Canona jest 100mm 2.0 a np taki 24mm 1.4 II to 5 najlepszy obiektyw Canona na rynku ...
Według DXO 5Ds ma lepsze wysokie ISO niż 6D.
DXO One ma lepszy sensor niż wszystkie Canony poza 5Ds, o włos.
Ciekawe dla kogo są użyteczne tego typu wnioski płynące z ich "pomiarów".
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Praktycznie wszystkie wątpliwości które miałem zostały wyjaśnione.
Jeśli chodzi o porównanie szybkości (FE/1.8 a f/4) teraz dopiero mogłem w miarę sensownie porównać, mam obiektyw 25/2 oraz 16-35/4 który ustawiłem,(około) 25mm.
Oba obiektywy typu FE gdzie system AF w A7R2 :
- składa się z 2 typów czujników, 399 fazy i 25 kontrastu zabudowane wprost na matrycy
- ostrzenie składa się z etapu wstępnego realizowanego przez układ fazy oraz doostrzania realizowanego przez system kontrastu.
Ustawiłem f/5,6, ostrzę tylko centralnym.
Nie mam informacji technicznych np. o czułościach czujników fazy, czy taka same czy różna dla różnych czujników itd.
W przeciwieństwie do Canona takie informacje u Sony trudno jest znaleźć
Nie widzę różnicy w prędkości ostrzenia w "normalnych" warunkach oświetlenia.
Jedyną jaką widzę, to w trudnych warunkach oświetlenia w miejscach gdzie obiektyw f/4 ma kłopoty z szybkim ostrzeniem to obiektyw f/2 uzyskuje ostrość bez kłopotu
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 15-11-2015 o 17:35
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Ostrzenie dbywa się "na pełniej dziurze" czy przy przymkniętym obiektywie?