Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: Zdjęcia na ślubie - pytania amatora

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie Odp: Zdjęcia na ślubie - pytania amatora

Chcesz porad ? Proszę bardzo. Chłopcy się trochę rozpędzili i chyba nie do końca zrozumieli czego potrzebujesz.

Używaj obiektywów jak najbliżej ich wartości początkowych tzn. 18mm i okolice przysłony 3.5. Jeśli musisz zoomowac do 50mm to zmień obiektyw na ten 50-250 i wtedy użyj 50mm zyskasz na jasności szkła i zapewne jakości. ISO. Używaj takiego, aby czasy były w przedziale 1/100-1/200, jak spadnie poniżej to podbij sobie, a jak czas będzie dużo wyżej to obniż ISO i pilnuj tego stale patrząc na parametry zapisanych zdjęć. Jak wyjdziesz z ISO 3200 z koscioła na dwór to będzie po zdjęciach, jak wejdziesz na sale z ISO 200 i bdziesz robił weslee na czasach 1/40 to też po zdjeciach. Jak aparat będzie wariował( duży kontrast, biała suknia i czarny garnitur) to ustaw na M parametry takie jak wg Ciebie prawidłowo naświetlone zdjęcie w danym momencie. Oczywiście tylko na dany moment. Jak zmienią się warunki wróc do trybu AV i znowu pilnuj parametrów, które widać w wizjerze oraz po zrobionym zdjęciu. Daruj sobie extremalne wartości ISO. Jeśli aparat nie daj rady z uzyskaniem czasu, powiedzmy 1/50 przy ISO 6400 to znaczy, że nie ma światła i zdjęcie wyjdzie raczej kicha.
    Mam nadzieję, że pomogłem.
    Ostatnio edytowane przez robertskc7 ; 09-07-2015 o 11:11

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Chcesz porad ? Proszę bardzo. Chłopcy się trochę rozpędzili i chyba nie do końca zrozumieli czego potrzebujesz.

Używaj obiektywów jak najbliżej ich wartości początkowych tzn. 18mm i okolice przysłony 3.5. Jeśli musisz zoomowac do 50mm to zmień obiektyw na ten 50-250 i wtedy użyj 50mm zyskasz na jasności szkła i zapewne jakości. ISO. Używaj takiego, aby czasy były w przedziale 1/100-1/200, jak spadnie poniżej to podbij sobie, a jak czas będzie dużo wyżej to obniż ISO i pilnuj tego stale patrząc na parametry zapisanych zdjęć. Jak wyjdziesz z ISO 3200 z koscioła na dwór to będzie po zdjęciach, jak wejdziesz na sale z ISO 200 i bdziesz robił weslee na czasach 1/40 to też po zdjeciach. Jak aparat będzie wariował( duży kontrast, biała suknia i czarny garnitur) to ustaw na M parametry takie jak wg Ciebie prawidłowo naświetlone zdjęcie w danym momencie. Oczywiście tylko na dany moment. Jak zmienią się warunki wróc do trybu AV i znowu pilnuj parametrów, które widać w wizjerze oraz po zrobionym zdjęciu. Daruj sobie extremalne wartości ISO. Jeśli aparat nie daj rady z uzyskaniem czasu, powiedzmy 1/50 przy ISO 6400 to znaczy, że nie ma światła i zdjęcie wyjdzie raczej kicha.
    Mam nadzieję, że pomogłem.
    Pisz za siebie. Ja się nie rozpędziłem. Dalej uważam ze z taka wiedzą o fotografii i z takim sprzętem lepiej się wycofać z zadania

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

rób i się nie przejmuj
    super nie bedzie ale moze pare zdjec z tego wyjdzie
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

A ja mam pytanie jaki procent zdjęć, które robicie podczas ślubu możecie uznać za udane? Rozumiem, że pewnie połowa jak nie więcej leci do śmietnika?

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez qad417 Zobacz posta
    A ja mam pytanie jaki procent zdjęć, które robicie podczas ślubu możecie uznać za udane? Rozumiem, że pewnie połowa jak nie więcej leci do śmietnika?
    podczas podpisywania kontraktu mam określoną ilość zdjęć którą oddaje parze,w zależnosci od wybranego pakietu jest ich wiecej bądź mniej , niewazne czy na ślubie zrobie 700 zdjeć czy 4000.
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Początki nałogu
    Miasto
    Oberschlesien

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    niewazne czy na ślubie zrobie 700 zdjeć czy 4000
    Maks co zrobiłem będąc na ślubie od 8 rano (fryzjer) do 4 dnia następnego to było 1400 zdjęć. Nie szło więcej, naprawdę nie szło.
    I teraz mam pytanie jak się robi 4000 fot??
    Widzę ostrość na nieskończoności...!

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

w menu ustawiasz cicha serie i walisz...spokojnie Ci wyjdzie x3
    i teraz kreatywność
    jedno w sepii,z wineta,bez,hdr itp,itd
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    w menu ustawiasz cicha serie i walisz...spokojnie Ci wyjdzie x3
    i teraz kreatywność
    jedno w sepii,z wineta,bez,hdr itp,itd
    albo robisz po 3 w serii bo wychodzisz z zalozenia ze ktoś możę mrugnąć np i wtedy fota jest skopana a juz nastepna bedzie wporządku to są udogodnieenia fotografii cyfrowej że ilość zdjęć które zrobisz jest ograniczona ilością kart posiadanych w kieszeni, w sumie to nie zrobilem chyba nigdy 4 tys, ale 2,5k to spokojnie z calego dnia

Pełne uzależnienie

Spotkalem kiedys na weselu fotografa, ktoremu skonczyly sie karty pamieci. Pytam ile zdjec zrobil a on na to, ze 4500. Fakt ze w dwa dni.

Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Spotkalem kiedys na weselu fotografa, ktoremu skonczyly sie karty pamieci. Pytam ile zdjec zrobil a on na to, ze 4500. Fakt ze w dwa dni.
    Problem tutaj zaszedl tego typu że jak jedziesz na dwa dni zdjęciowe i nie masz gdzie zgrać zdjęć to bierzesz 2x tyle kart ile na jeden dzien slubny. Druga rzecz to tez tego typu ze jezeli wiem ze pracuje np okresloną ilosc dnia (np samą ceremonie) to wiem ze moge walić zdjęcia do bólu i nie musze się martwić o pamięć , w przypadku gdy mam caly dzien ślubny plus sesja plenerowa w ten sam dzień to musze to kontrolować, wiem ile zdjęć moge zrobić na wszystkich kartach, ostatecznie mozna też robić rawy mniejszego rozmiaru, dla młodych i tak będzie wystarczająco duzy a my zaoszczędzimy miejsce. simple

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów