Realnie to nadal będzie 100mm, tylko że zostanie "przycięte" do wielkości matrycy i będzie sprawiać wrażenie 160mmZamieszczone przez swaligora
Realnie to nadal będzie 100mm, tylko że zostanie "przycięte" do wielkości matrycy i będzie sprawiać wrażenie 160mmZamieszczone przez swaligora
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
więc możemy przyjąć, iż zdjęcie wykonane obiektywem 100mm oraz aparatem z crop'em równym 1,6 będzie synonimem zdjęcia wykonanego aparatem pełnoklatkowym z obiektywem 160mm, czyż nie tak
ok, więc pytania niebyło EOT jak dla mnie :wink:
Ostatnio edytowane przez swaligora ; 10-04-2006 o 20:41
Szy
Mam nadzieję, że zadnej burzy to nie rozpęta, kiedy napiszę że będzie tak:Zamieszczone przez swaligora
- kadr taki sam (tzn. zdjęcie obejmie taki sam fragment rzeczywistości),
- perspektywa taka sama (zakładam, ze chcąc uzyskać ten sam kadr nie zmienimy punktu widzenia),
- głębia ostrości różna (będzie wieksza w przypadku 100mm+crop lub inaczej mówiąc: aparat pełnoklatkowy+160mm pozwoli na uzyskanie bardziej rozmytego tła, a więc tym samym mniejszej głębii ostrości).
To wszystko przy założeniu, że w obydwu przypadkach ustawimy identyczną przysłonę oraz zachowamy taką samą odległość przedmiotową.
Mam nadzieję, że nic nie pokręciłem :-)
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 11-04-2006 o 08:58