Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 60

Wątek: wymiana canona 1000d na "coś innego"

Początki nałogu
    Miasto
    Sulechów

Domyślnie Odp: wymiana canona 1000d na "coś innego"

Ja miałem dokładnie ten sam dylemat bo też długo katowałem 1000D i zamieniłem go własnie na używane 70D. Nówka za ok. 3500-3700 to trochę za drogo a dorwałem a Allegro używkę z przebiegiem 7500 zdjęć za równe 3 tysiaki. Jestem z aparatu bardzo zadowolony. AF jest wystarczający do łapania owadów w locie itp. Ma bardzo dużo opcji konfiguracji, może nie jest aż tak zaawansowany jak reporterski 7D ale i tak jest bardzo dobry. Do tego ma dobre ostrzenie w LV i ruchomy ekran, co też bardzo się przydaje. Jasne, że wołałbym puszkę z takim AF i możliwościami korpusu ale matrycą pełnoklatkową. Niestety z uwagi na olbrzymie koszty takiego aparatu tudzież obiektywów oraz czysto amatorskie zajmowanie się fotografią wybieram cropa.
    G12, G3X, 80D, Samyang 8 Fisheye, 10-18STM, 15-85USM, 55-250STM, 50/1.8STM, 100/2.8L macro, SMC Takumar 135/2.5, Sigma 150-600C
    Flickr: https://www.flickr.com/photos/125851272@N07

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez daria.o Zobacz posta
    nad 70d też się zastanawiałam,ale jakoś do mnie nie przemawia, a 5d classic, hmmmm ma sporo słabszy chyba AF no i nie mam aż tyle kasy żeby kupować obiektywy do pełnej klatki
    Dobry żart, przecież napisałaś, że masz tylko jeden obiektyw "do niepełnej klatki" (50/1.8 II, 75-300, nawet Helios to wszystko obiektywy dla pełnej klatki), w dodatku taki, którym nie warto się przejmować
    Jednak nie polecę Ci 5d, jeśli myślisz o szybkim i pewnym AF.
    Używany 7d nie jest złym pomysłem, jeśli będzie w dobrym stanie (i nie pracował jako kamera - taki aparat może mieć zrobioną symboliczną liczbę zdjęć, ale jednocześnie długie godziny nagrań).
    Od wejścia mk II wersje pierwsze tanieją, i mając 3000 będziesz mogła zmienić i aparat, i obiektyw (ten "długi zoom" nie jest demonem szybkości i jakości). A jak już mowa o obiektywach, to 50/1.8 II też nie ma opinii szybkiego, celnego i powtarzalnego szkła, więc może kolejna zmiana, bo możesz być rozczarowana efektami - nowy, dobrzy aparat, ze sprawnym szybkim AF, a zdjęcia jak były "mydlane" (lub nietrafione) tak dalej mogą być.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

70D bro - tyle w temacie (nawet uzywka).

Nie znam 70D ale mam 7D mk1 i mogę ten aparat z czystym sumieniem polecić. AF jest bardzo dobry - duża ilość punktów ułatwia trafienie w "cel" do tego tryb seryjny dzięki któremu mamy dużo ciekawych ujęć. Po chwili nauki co gdzie jest możemy regulować większość ustawień bez odrywania się od wizjera (pełne pokrycie też jest ważnym punktem, bo zawsze wiemy co mamy na zdjęciu) i bez tracenia czasu na szukanie guzików.
    Jednak puszka jest duża i ciężka ja swoją nosze najczęściej z 24-105L więc mam ponad 1.5kg i to już jest czuć. Dlatego polecam podjechać sobie do jakiegoś marketu elektro i "pomacać" co będzie Ci najlepiej leżeć w dłoni, a i zobaczysz ile to waży.

Pełne uzależnienie

Dodam tylko, ze co po super sprawnym AF w korpusie jesli szkla pod wzgledem AF do kitu.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

czepiasz sie
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie

A moze ten 1000D nie jest taki slaby tylko trzeba mu kupic jakies lepsze szkielka? 18-135 STM plus 70-200 f4 L to mniej niz 3 tys. za uzywane.

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez macgap90 Zobacz posta
    Nie znam 70D ale mam 7D mk1 i mogę ten aparat z czystym sumieniem polecić. AF jest bardzo dobry - duża ilość punktów ułatwia trafienie w "cel" do tego tryb seryjny dzięki któremu mamy dużo ciekawych ujęć. Po chwili nauki co gdzie jest możemy regulować większość ustawień bez odrywania się od wizjera (pełne pokrycie też jest ważnym punktem, bo zawsze wiemy co mamy na zdjęciu) i bez tracenia czasu na szukanie guzików.
    Jednak puszka jest duża i ciężka ja swoją nosze najczęściej z 24-105L więc mam ponad 1.5kg i to już jest czuć. Dlatego polecam podjechać sobie do jakiegoś marketu elektro i "pomacać" co będzie Ci najlepiej leżeć w dłoni, a i zobaczysz ile to waży.
    70d ma ten sam af co w 7dI więc wolalvum 70d
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    70d ma ten sam af co w 7dI więc wolalvum 70d
    W zasadzie trudno powiedzieć o jakichkolwiek puszkach Canona, że mają identyczny AF, bo zmieniają się generacje DIGiC'ów i udoskonalane są algorytmy. Pod tym względem 70d przewyższa 7d, natomiast funkcje AF zostały wykastrowane, aby nie konkurować z puszką z wyższej półki. Podobnie jest w przypadku 750d/760d i 70d. Układ punktów AF ten sam, ale są pewne ulepszenia. Żeby jednak nie było tak dobrze, to wykastrowano tym razem możliwości konfiguracji Servo.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

A wracając do tematu wątku, to rzeczywiście przy tych obiektywach sens wymiany korpusu jest dość wątpliwy...

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów