Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 60

Wątek: wymiana canona 1000d na "coś innego"

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie Odp: wymiana canona 1000d na "coś innego"

A może koleżanka by sobie wymieniła tego plastika na 50mm f/1.4, do tego wspomniany 7D. Nie będzie to szybsza kombinacja niż 70D z plastikiem? Do kąta na cropie już jest przyzwyczajona a na jakości i szybkości może zyskać.
    FF + trzydziestka piątka

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez daria.o Zobacz posta
    witam, posiadam canona 1000d, dobre 4 lata albo i więcej. niedługo wypadają moje 18 urodziny coś kaski wpadnie, wiadomo. trochę też mam odłożonych pieniędzy i postanowiłam, że wymienię body na coś lepszego. myślałam o używanym 7d, bo zależy mi na dobrym AF, najczęściej fotografuję zwierzęta i małe dzieci. ktoś mi może coś podpowie, czy to dobry wybór czy może zwrócić uwagi na jakieś inne body? mój budżet to +/- 3000zł. obiektywy które posiadam to kit, 50mm f1.8 II, 75-300mm f4-5,6 III i helios 44-2.
    Spraw sobie na urodziny dobry obiektyw.

Awatar daria.o
    Miasto
    Ciechanów

myślałam o kupnie teraz body 7d, sprzedaniu 75-300, dozbieraniu troche kasy i kupnie Tamrona 17-50 f2.8 XR Di II LD albo Sigme 17-70 f2.8-4 DC MAKRO OS HSM. body 1000d+ kita mogłabym sprzedać również, też by była z tego jakaś kasa. :P a kupienie 7d to mniejszy wydatek niż 70d więc troche pieniążków by mi zostało na któryś z wymienionych wyżej obiektywów

Pełne uzależnienie

7D jest duzy i ciezki. W kobiecych lapkach moze dac sie mocno we znaki. 1000D jest duzo mniejszy. Jesli zamierzasz robic duzo zdjec wez pod uwage wage i wielkosc body bo podobnie jak jazda ciezkim rowerem gorskim po asfalcie do tego na rowerze z za duza rama i za dlugim mostkiem moze zniechecic do jazdy tak niewygodny ciezki korpus moze doprowadzic do szalu.

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Straszycie tym 7D, jakby ręce urywał, a to raptem 150 g różnicy.
    70D ma inne cechy, których nie ma 7D, a które mogą zdecydować o wyborze: gibany ekran, Dualpixel AF, dotykowe sterowanie itp., ale nie waga.
    Dario.o - nie bój się 7D, to ciągle bardzo dobry aparat.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

na pewno lepiej kupic tansze body i wymienic obiektywy na lepsze niz samo 70d i zostac z tym co masz
    ja bym tak zrobił
    SONY

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    na pewno lepiej kupic tansze body i wymienic obiektywy na lepsze niz samo 70d i zostac z tym co masz
    ja bym tak zrobił
    Tez bym tak zrobił ale jak widać koleżanka ma parcie na nowe body a nie obiektywy chociaż nowy obiektyw wniósłby o wiele więcej niz 7d

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez daria.o Zobacz posta
    myślałam o kupnie teraz body 7d, sprzedaniu 75-300, dozbieraniu troche kasy i kupnie Tamrona 17-50 f2.8 XR Di II LD albo Sigme 17-70 f2.8-4 DC MAKRO OS HSM. body 1000d+ kita mogłabym sprzedać również, też by była z tego jakaś kasa. :P a kupienie 7d to mniejszy wydatek niż 70d więc troche pieniążków by mi zostało na któryś z wymienionych wyżej obiektywów
    W sumie początek dobry (ten 7d), ale dalej proponowałbym coś innego.
    Jeśli docelowo nie zamierzasz zmieniać sprzętu na pełną klatkę (przy Twoim budżecie nie tak wiele już brakuje), to może także używane obiektywy? Tylko nie ta Sigma (owszem, jest całkiem fajna, ale ma tez mniej fajną cechę, awarie układu stabilizacji, po gwarancji naprawa jest kosztowna), ale Sigma 17-50/2.8 OS, lub Tamron 17-50/2.8 VC (obydwa ze stabilizacją). Sigma to 1000-1200zł, Tamron 800-1000zł (podobno różnica jakości odpowiada różnicy w cenie). Są też starsze wersje, bez stabilizacji, Sigma 18-50/2.8 i ten Tamron, o którym pisałaś (mniej więcej 500-700zł).
    Być może przeglądasz różne wątki na forum, jeśli czytałaś temat o 50/1.8 STM to chyba natrafiłaś na wpisy kolegów, którzy zmienili droższy, lepszy, cichszy, jaśniejszy 50/1.4 USM na 50/1.8 STM i są zadowoleni ze zmiany - może to będzie jakaś sugestia (niedawno był w Mediamarkt za 499) - ten Twój 50/1.8 II nie słynie z celności i powtarzalności AF.
    Jeśli dobrze poszukasz, za 3000 kupisz i 7d i jakiś uniwersalny jasny zoom (używane), a po sprzedaniu 1000d+kit oraz 75-300 może Ci wystarczyć na używanego Tamrona 70-300 VC USD, ewentualnie po doskładaniu na Canona 70-200/4L (obydwa powinny być szybsze i lepsze niż obecny długi zoom).
    Jednak koniecznie "obmacaj" przed zakupem 7d, to dość spory i dość ciężki klocek, z tego powodu możecie się nie polubić

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

O ile nie boisz się dużych korpusów: szukając czegoś z dobrym af brałaś może pod uwagę 1dmklll?

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów