Cytat Zamieszczone przez daria.o Zobacz posta
nad 70d też się zastanawiałam,ale jakoś do mnie nie przemawia, a 5d classic, hmmmm ma sporo słabszy chyba AF no i nie mam aż tyle kasy żeby kupować obiektywy do pełnej klatki
Dobry żart, przecież napisałaś, że masz tylko jeden obiektyw "do niepełnej klatki" (50/1.8 II, 75-300, nawet Helios to wszystko obiektywy dla pełnej klatki), w dodatku taki, którym nie warto się przejmować
Jednak nie polecę Ci 5d, jeśli myślisz o szybkim i pewnym AF.
Używany 7d nie jest złym pomysłem, jeśli będzie w dobrym stanie (i nie pracował jako kamera - taki aparat może mieć zrobioną symboliczną liczbę zdjęć, ale jednocześnie długie godziny nagrań).
Od wejścia mk II wersje pierwsze tanieją, i mając 3000 będziesz mogła zmienić i aparat, i obiektyw (ten "długi zoom" nie jest demonem szybkości i jakości). A jak już mowa o obiektywach, to 50/1.8 II też nie ma opinii szybkiego, celnego i powtarzalnego szkła, więc może kolejna zmiana, bo możesz być rozczarowana efektami - nowy, dobrzy aparat, ze sprawnym szybkim AF, a zdjęcia jak były "mydlane" (lub nietrafione) tak dalej mogą być.