Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: moj pokoj-moja twierdza-moje studio - jakie sciany i tla?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie moj pokoj-moja twierdza-moje studio - jakie sciany i tla?

witam wszystkich!
    podczas ostatniej imprezy zrodzil sie pewien pomysl, mianowicie aby zalozyc mini studio w moim pokoju,jako, ze to mieszkanie studenckie to tak po kosztach przeznaczanie: fotografia portretowa
    obadalem ponizsze watki, ale nie znalazlem tam odpowiedzi:

http://canon-board.info/showthread.php?t=6476
    http://canon-board.info/showthread.php?t=5034
    http://canon-board.info/showthread.php?t=1807

pytania sa dwa:

1. tlo - zalezy mi glownie na tlach jednolitych, myslalem o czyms takim:
    http://www.allegro.pl/item97410501_t...ajtaniej_.html
    czy ktos ma praktyczne doswiadczenie z takimi tlami? w sumie to typowe rolety, zastanawiam sie gdzies nie mozna dostac czegos troche szerszego...

2. kolor scian - obecnie mam kolor rozowo-filetowy (tylko bez komentarza, tak bylo jak sie wprowadzilem :-? ) najlepszy bylby czarny, ale ze mieszkam w tym pokoju na codzien, to nie chce sobie robic z sypialni pokoju przesluchan:neutral: bialy odpada ze wzgledu na odbicie swiatla, tak wiec pozostaje tylko szary - pytanie jak ciemny? lekka szarosc czy cos jak najblizej czarnego? bede wdzieczny za uwagi praktykow...

no i to w sumie tyle- przestrzen w pokoju po szybkiej adaptacji to jakies 3x5m, troche to malo, ale na poczatek powinno wystarczyc, swiatlo dzienne da sie latwo wyelimnowac. do oswietlania mam 430+580, w planach jeszcze jedna albo dwie 420ex. w sumie bede wedzieczny za kazde rady dt projektowania i trikow w takim studiu.
    ps: michaela freemana juz przeczytalem :-) w sumie czesciowo co do kolorow scian mnie juz wyedukowal

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

jesli to ma byc pod portret studio to calkiem niezlym rozwiazaniem na tło jest wluknina ogrodnicza kosztuje 2,90 za metr biezacy a ma szerokosci 1,60 m wystepuje w kolorze czarnym i bialym mam taka robilem testy i jest calkiem niezla(odpowiednie ustawienie lamp i piekna czern wychodzi) jest to chyba najtansza opcja moze nie najlepsza ale najtansza
    elan 7 + canon 85mm 1,8 USM + sigma 70-200 2,8 HSM + ilford, acros a czasem t-max podlany rodinalem

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

onda w sumie ciekawy pomysl (ta wloknine mozna kupic taniej nie wiem czy czarna) ale tak mi przyszlo do glowy...ze:

wiercisz w rogach i po srodku scian przy suficie lub w suficie dziury, w dziury wkladamy haczyki na ktore to haczyki na czas zdjec zaczepaimy czarny material
    zalety:
    - sciany moga byc nadal rozowe ;-)
    - haczyki pod sufitem sa prawie niewidoczne
    - mozna latwo zmieniac kolory w studiu za pomoca inncyh materialow
    wady:
    - klopotliwa instalacja (drabina/stolek), tym bardziej jesli czesto bedziesz to robil
    - przechowywanie materialu - bedzie kilka m^2 ;-)
    - moze wyjsc drozej niz pomalowanie na nowo

itd

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie

przemysle to opcje, ale chyba zostane przy malowaniu - musze tylko zadzwonic jeszcze do wlascicieli i wytlumaczyc im dlaczego gustowna czern (zrezygnowalem z szarego) bedzie lepsza niz lila roz
    eeech, byle bym tylko nie zwariowal od tej czerni - taki maly pokoj przesluchan, zamiast lampy w oczy, bedzie parasolka w oczy

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beachcomber
    ...byle bym tylko nie zwariowal od tej czerni - taki maly pokoj przesluchan, zamiast lampy w oczy, bedzie parasolka w oczy
    Kurde, ale czemu czerń?
    Kobiety przestraszysz i nie będą chciały przychodzić na zdjęcia
    Na 20% szarość sobie pomaluj - wyjdzie bardzo dobrze. Kup farbę białą emulsyjną (np.Cieszynka) i pomieszaj z czarną emulsyjną w proporcjach 5:1. Tzn na 5 litrów białej daj 1 litr czarnej.
    Ściany wyjdą fajnie matowe.
    Być może uda Ci się to przykryć jedną warstwą, ale dwie były by lepsze.
    Sam zobaczysz jak farba wyschnie - to zdecydujesz czy malujesz jeszcze raz czy jest spoko.
    Aha, no i oczywiście cały pokój razem z sufitem - więc trochę malowania będzie :-o

A jeśli chodzi o tła (jeśli wchodzisz w temat rolet) to zwróć uwagę, żeby nie odbijały światła!
    Rolety w firmie roletowej dostaniesz najprawdopodobniej na jaką szerokość tam będziesz chciał - oczywiście w granicach rozsądku

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Pomiedzy haczykami mozna tez rozciagnac sznurek/drut i zrobic sobie zaslonki (np. z tej agrowlukniny). Wtedy zmiana z bialego na czarne to szybka i przyjemna sprawa. A po zsunieciu zaslon do rogow pomieszczenia nie ma duzych problemow z przechowywaniem materialu.
    ...

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

mozna sobie zrobic system zawieszenia teł.
    Albo kupujemy czesci do rolety albo idziemy do sklepu instalacji CO i wodnych i kupujemy rurkę 1calową na którą nawijamy tło.
    Wszystko gotowe do pracy w kilka minut.
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Zgadzam sie z Zielonym, szary jest o tyle bardziej uzyteczny, ze kiedy bedziesz chcial uzyskac jakikolwiek kolor tla, to z szarym zrobisz to bez problemu, bialy ? wiecej swiatla na tlo i przepalisz, czarny ? swiatlo bardziej kontrastowe, modelka dalej od sciany, przyslona bardziej domknieta i jest gicior ze juz o barwach chromatycznych nie wspomne, poza tym w pokoju o szarosci 18% lub 20 % mozesz bez problemu ustawiac na scianie balans bieli aparatu.

pozdrawiam
    krzysiek
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Malowanie ścian studia na czarno nie jest po to, by służyly jako tło, tylko żeby światło po pomieszczeniu nie latało jak oszalałe, tylko po wyjściu z lampy zabiło się o napotkaną ścianę. Łatwiej tak jest kontrolować każde oświetlenie.
    Tła są osobno.

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Róbcie z resztą jak chcecie Wiadomo, że szarość może być 20%. Najprościej to wymieszać samemu. Tak jak mówiłem 5:1 - teoretycznie oczywiście. To zależy też jak czarna jest czarna farba
    Żeby mieć 18% to już chyba do mieszalni trzeba iść. Pozatym dwie porządne warstwy by trzabyło położyć żeby totalnie przykryć kolor backgroundowy.
    Nie warto chyba se tym ~5% zawracać głowy.
    Myśmy teraz malowali studio Eoser'a i wyszło gitez.
    A backgroundowy kolor był oczojebnie żółty
    Parapetówa soon :grin:

TIPS: Pamiętaj żeby wystarczająco dużo farby namieszać! Jak Ci zabraknie to za *huja już nie namieszasz takiego samego odcienia!

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów