Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: 6D - współpraca ze starymi obiektywami

Domyślnie 6D - współpraca ze starymi obiektywami

Kupiłem w tym roku EOSa 6D. Używałem go głównie do makro z Canonem 100 IS macro. Wszystko odbywało się bezproblemowo. Na urlop postanowiłem wziąć jednak również coś do krajobrazów a z racji tego, że moim głównym aparatem jest 7D i mam do niego Sigmę 17-50, z braku opcji odkurzyłem leżącą w szafce starą Tokinę 28-70 f/2.6-2.8, która ma ładne kilkanaście lat a od momentu przesiadki na APS-C była praktycznie nieużywana. Na początku współpraca wyglądała OK, ale dość szybko pojawił się problem - usłyszałem mocne zgrzytnięcie silnika obiektywu po którym na wyświetlaczu w pozycji wartości przesłony miałem wartość "00". Odkręcanie i przykręcania obiektywu nic nie dawało, po pewnym czasie (wyłączyłem aparat na jakiś czas) wyglądało na to, że problem zniknął, ale były powtórki z rozrywki. Ostatecznie po przetestowaniu różnych kombinacji wyszło mi na to, że największe szanse na właściwe działanie mam przy ręcznym ustawianiu ostrości, czyli wszystko wskazuje na jakieś problemy w komunikacji aparatu z elektroniką obiektywu. Pytanie: czy ktoś miał podobny problem z jakimś obiektywem starszej generacji sprzed epoki cyfrowej i czy jest na to jakaś rada? Czy też niestety jedyną radą jest nabycie nowszego obiektywu?
    Siem de i kilka obiektyvoof

Początki nałogu
    Miasto
    Oberschlesien

Domyślnie Odp: 6D - współpraca ze starymi obiektywami

Siadła taśma flex, to typowy problem z tym szkłem. Miałem Dwie takie tokiny ale na szczęście udało mi się ominąć ten problem.

Dzięki za podpowiedź. Widzę z wyszukiwania w necie, że to chyba do naprawy - tylko czy takie taśmy są ustandaryzowane czy też może być tak, że odpowiedniej taśmy to takiego starego obiektywu nie dostanę? I czy ktoś może ewntualnie polecić jakiś serwis w Warszawie gdzie mógłbym się z tym udać?

Pełne uzależnienie
    Miasto

Z tego co tu https://www.flickr.com/groups/tokina...7622002820732/ jest napisane flexów od jakichś 3 lat nie ma w Europie, trzeba ściągać ze Stanów np. stąd Tokina 28 70 Aperture Flex Cable | eBay

Zawsze możesz też najpierw napisać tutaj serwis czy mają flexy a jak nie mają to czy podjęliby się naprawy gdybyś Ty dostarczył swój i ile by to kosztowało.

Bardzo przydatna informacja - wielkie dzięki.

Uprawnienia umieszczania postów