Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Filtr szary

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Filtr szary

Witam serdecznie. Jestem posiadaczem Canona EOS 1200D + KIT. Nie mam na razie funduszy na zmianę obiektywu. Moją pasją jest fotografowanie wyładowań atmosferycznych , krótko mówiąc wszystkiego co związane z pogodą. Słyszałem głosy, że w dzień nie da się fotografować wyładowań, bez użycia filtra szarego. Fakt, nie próbowałem jeszcze tego, ponieważ ten sezon burzowy jest dosyć słaby. Czy moglibyście mi przybliżyć dokładniej temat użycia filtra szarego ? Na jakiej zasadzie to działa, jaki filtr byłby kompatybilny z moim obiektywem (średnica 58mm). I ogólnie jak go używać.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Filtr szary

Wolałem spytać profesjonalistów, ale ok

FILTR PEŁNY SZARY 58mm FADER REGULOWANY ND2-ND400 (5305009296) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. <----- Czy ten filtr będzie kompatybilny z moim aparatem ? I co to znaczy, że jest reguolowany , tzn. na jakiej zasadzie działa ta regulacja

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

da sie jak najbardziej. filtr szary odcina Ci dopływ światła do aparatu. przy odpowiednio dużej przysłonie oraz nałożonym filtrze jesteś w stanie naświetlać dłużej w ciagu dnia. bez conajmniej kilkusekundowego naswietlania nie bardzo wyobrażam sobie "złapanie" błyskawicy w kadrze.

Początki nałogu Awatar Heilsberg
    Miasto
    Lidzbark Warmiński

Tyle, że ten fader z podanego linku to shit straszny i dzięki niemu ostrości na zdjęciach z pewnością nie będzie.
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Uprawnienia umieszczania postów