Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Zamiana 5Dc na coś z wyższym ISO

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie Zamiana 5Dc na coś z wyższym ISO

Witajcie, tak się zastanawiałem po ostatnich nocnych wojażach nad zamianą swojego Classica na coś o wyższym użytecznym ISO niż 800. Normalnie gdybym miał środki to zamieniłbym go na 6D ale z powodów finansowych pomyślałem, że mogę nieco spuścić z tonu i zejść do APS-C. Pytanie co w granicach 1500-1700zł da podobny jakościowo obrazek ale na ISO powyżej 1600. Docelowo obiektyw z jakim będzie używany to 35mm f/1.8 lub f/2.
    Moim typem został Pentax K-30 lub K-50 bo według optycznych nawet ISO 6400 jest znośne. Poradzicie coś innego? 60D wypada gorzej od Pentaxa niby, wśród Nikonów też nie znalazłem jakiegoś szału.
    Rozwiązanie jest tymczasowe na max 2 lata
    FF + trzydziestka piątka

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Zamiana 5Dc na coś z wyższym ISO

Zamienił stryjek siekierkę na kijek... Jeśli w 5Dc dla ciebie max użyteczne ISO to 800, to z żadnego cropa nie będziesz zadowolony.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Cytat Zamieszczone przez Sezamek Zobacz posta
    Witajcie, tak się zastanawiałem po ostatnich nocnych wojażach nad zamianą swojego Classica na coś o wyższym użytecznym ISO niż 800.
    Tanio to używane 5D mkII lub6D, o APS-C zapomnij. Chociaż wg mnie to w 5Dc iso 1600 też jest spokojnie użyteczne.

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

6D to cel ale na używki trzeba trochę poczekać w znośnej cenie bo jak tak patrzę to obecne niewiele się różnią ceną od nowych. 5DII nie chcę ze względu na zawodny (przynajmniej w moim modelu) AF. W połączeniu z 50mm f/1.4 szału nie robił. Wydawało mi się, że 40D mojego taty szybciej i pewniej ustawia ostrość w dynamicznych scenach. Dlatego chciałbym od razu 6D.
    Dwa, to oba wymienione przez Ciebie nie mieszczą się w budżecie. No ale jeśli zmiana na APS-C nie pomoże to zostawię Classica
    FF + trzydziestka piątka

AF 40D na centralnym jest porównywalny do tego w 6D, ale na bocznych jest celniejszy i szybszy niż 6D. Na 40D bez zastanowienia używam bocznych, w 6D wolę centaralny i przekadrowanie.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Ja w 5dc spokojnie 1600 uzywam a jak trzeba to i 3200 i dramatu nie ma, spisuje sie o niebo lepiej niz 450d 600d czy 60d ktore przerabialem.
    SONY

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Cytat Zamieszczone przez darkon Zobacz posta
    AF 40D na centralnym jest porównywalny do tego w 6D, ale na bocznych jest celniejszy i szybszy niż 6D. Na 40D bez zastanowienia używam bocznych, w 6D wolę centaralny i przekadrowanie.
    Ja na 5Dc i 5DII też tylko centralnego używałem bo boczne strasznie się gubiły. Niedawno tyle fajnych ujęć zepsułem właśnie przez boczne a jazda synchroniczna na motocyklach aż się o nie prosiła żeby para była w GO :/ i nawet YN 50mm f/1.8 nie był powodem do tylu narzekań co te boczne punkty

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    Ja w 5dc spokojnie 1600 uzywam a jak trzeba to i 3200 i dramatu nie ma, spisuje sie o niebo lepiej niz 450d 600d czy 60d ktore przerabialem.
    Mogę jedynie porównać 40D z 5Dc (jak z serwisu wróci) w sprawie szumu ale nocne ujęcia mi strasznie zkaszanione wyszły na wysokim ISO w 5Dc. Jak patrzę na testy optycznych to właśnie idealnie byłoby mieć 6D bo fajnie sobie z tym radzi.

A swoją drogą te pentaxy to mnie najbardziej zafascynowały właśnie testami na optycznych bo tam nawet na 6400 nie widać prawie żadnego szumu w porównaniu z tym co mam. No i jestem cholernie ciekaw tej stabilizacji matrycy, jakby byłą tak wydajna jak w Tamim 70-300 VC to szacun.
    FF + trzydziestka piątka

Tak jak pisali poprzednicy, jeśli jesteś wrażliwy na szumy to poczekaj, dozbieraj na 6D, bo wymiana na APS-C nie da raczej zauważalnego progresu.
    Ja tam twardy jestem i używam dziadka classica do 3200, dla mnie nie jest źle
    Nocne ujęcia, raw, statyw iso100 i będzie ok, chyba że masz na myśli zdjęcia w ruchu?
    Jeszcze w kwestii testów i zmian, wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma
    Pozdr

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

ISO będzie inaczej wyglądać jak jest więcej czerni niż jasności to raz, plus czas naświetlania też robi swoje. Druga rzecz to kompletnie zapomnij o apsc , FF ma poprostu fizycznie większą matrycę więc tego nie przeskoczys rokiem produkcji apsc. Może problem leży po stronie umiejętności odszumiana. Miałem 5dc i uzywalem 3200 wiele razy , wywolywalem rawa, odszumialem i było zdaniem moim i moich zadowolonych klientów bardzo dobrze. Ale jeżeli koniecznie chcesz zmienić 5d na coś innego z lepszym ISO to najszybciej i najtaniej będzie 6D
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Zamienił stryjek siekierkę na kijek... Jeśli w 5Dc dla ciebie max użyteczne ISO to 800, to z żadnego cropa nie będziesz zadowolony.
    +1
    albo zwieksz dwukrotnie minimum budzet albo sobie odpusc
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów