Hej

Słuchaj sprawa w tym temacie wałkowana wielokrotnie i też nie odkryje nic nowego przed tobą. Najważniejsze jak czujesz się na danych ogniskowych, jaki masz sposób kadrowania i widzenia tego co chcesz przedstawić. Prawda jest tak ze to co wymieniłeś można fotografować całą gamą obiektywów stworzonych do tego tematu jak i mozna isc na kompromis , bo jak tutaj makro ma sie do architektury , albo pejzaży. W przypadku makro mozesz kupic spokojnie tanie szkło z odwzorowaniem 1:1 i tyle, chociaż mozna tez montować odwrotnie heliosa i będzie dośc milo, a nie duzą kase. Co do architektury najlepszym wyborem bylby tilt shift ze względu na mozliwośc korekcji perspektyw, ale to też nie jest mus. Widzisz wiele osób ktore fotografuje śluby uzywa czesto zestawu 35+85 lub 24+50 i tym leci cały ślub na którego reportaz składa się niejako portret,architektura,makro,jedzenie itp itd .
Jeżeli byłbym na twoim miejscu to na wyjazdy kupiłbym sobie jakąs 35 tanią i lekką . sigma jest super ale duza i na wycieczki w lato przygotuj się na lekki ciężar i niemały rozmiar, zwłascza z osloną przeciwsłoneczną. Jednak jak mówiłem to wszystko zalezy od twojego punktu widzenia. Ja bym nie kupił 24-105 bo nie potrzebuje tak długiej ogniskowej to raz, a dwa wiem czym najczęśceij bym focił, w tym wypadku było by to 24-35mm na tym szkle, ale wtedy tracimy trochę swiatla i fajną GO , ale jak nadmieniłem, ja czuje sie komfortowo ze stałkami.

Jeżeli nie masz sprecyzowanej potrzeby to mysle ze 24-105 załatwi sprawe i pokaze tobie gdzie i na czym najchetniej focisz. Nie zrozum mnie źle, twoje pytanie jest bardzo obszerne, dlatego też odpowiedź na nie nie jest dość proste. Na rynku jest wiele szkieł, i myslę ze dopoki nie zarabiasz na tym mozesz spokojnie brać te w miare tanie szkła, bo są naprawde fajne i dadzą ci duzo zabawy w połączeniu z 6d . Zobcz sobie np helios 85/1,5 mozna go kupic za chyba 1,5k zł a bokeh jest przepiękny .

Iso na 6d jest piękne na wysokich czułosciach wiec sie nie martw