Obskoczyłem chrzciny zestawem 5D + EF 50/1.4 USM i niczego mi nie brakowało, a zdjęcia wyszły bardzo dobrze.
5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM
znam ludzi co obskoczyli chrzciny iphonem, niczego im nie brakowalo
tylko nie jestem pewny do czego to punkt odniesienia![]()
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
problemem nie jest obskoczyć impreze z 50mm , bo zwlaszcza w kosciele jest to niezła ogniskowa, problem zaczyna się kiedy trafiasz do mniejszych, ciasnych pomieszczeń, albo impreza odbywa się na otwartej przestrzeni i chcesz troche bardziej odciąć ludzi od otoczenia, albo wyeksponować poprzez małą GO ktora daja ci dłuższe szkła. Tymbradziej że nie zawsze bedziesz fotografować w tych samych warunkach. Rok temu trafił mi się kościół ktorego kompletnie się nie spodziewałem, wąski i długi, alejka gdzie młodzi szlo starczyła tylko na 2 osoby, zapomnij o chodzeniu na około bo nie było nic na około...
Mądre budowanie zestawu to moim zdaniem budowanie zestawu pod wlasne potrzeby i wlasne doświadczenie. W moim plecaku głównie króluje 35+85mm ale osatnio po sezonie poczułem że mógłbym mieć również w plecaku 24 oraz 50mm ( to akurat mam) i dało by to włanie wieksze pole manewru w miejscach zamknietych. Jedni mają u siebie 200mm bo potrzebuja , bo tak pracują inni maja 16mm itp itd, najlepszym rozwiązaniem jest kupić ff+24-70 to super zestaw, mozna zobaczyc gdzie najwiecej zdjec pada, na jakiej ogniskowej i zobacyzc czy przyda nam sięnp cos dłuższego a moze szerszego , a jezeli focimy nawiecej na ogniskowej 50mm/70mm to w zaleznosci od potrzeb albo wlasnie kupic s50 art bo to dobre szklo albo 85 jakąkolwiek , i tak powoli krok do kroku i trzeba kupic znowu wiekszy plecak![]()
Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.
Jam mam 16-35/2.8, 70-200/2.8, 85/1.2, 100/2.8 i teraz mam dylemat czy 24-70/2.8 czy 35/1.4 na imprezy. Poradzicie coś?
a jak się ma więcej obiektywów niż 2 czy 4 to jest bardziej czy mniej mądre ?
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
jak się ma więcej niż dwa to jest to bardziej mądre ale jak więcej niż cztery to już nie wiadomo - to może być zwiastunem GAS, a to cięzka choroba i kosztowna.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień