Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Ładowarka do akumulatorków AA/AAA

Początki nałogu Awatar 5pirit

Domyślnie Odp: Ładowarka do akumulatorków AA/AAA

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    BC 700 mozna ladowac cztery sztuki naraz, kazdy akumulator moze byc inny, kazdy mozna ladowac innym pradem a do tego rozsadnie dobrany maksymalny prad ladowania 700mA. Nie przegrzewa akumulatorkow (dla NiMH ponad 40st.C jest zabojcze). Jedyny minus moim zdaniem to zasilacz na zewnatrz. Wolalbym chyba wieksza obudowe ale zasilacz wewnatrz. Ale to szczegol nie wplywajacy na prace ladowarki.
    Zgadza się, ale MH-C9000 można ładować wszystkie jednocześnie i to nawet prądem 2000mA. Oczywiście jest to opcja z której raz na jakiś czas można korzystać, w awaryjnych przypadkach bardzo przydatne jak szybko jest potrzebne zasilanie (fotografia na ślubna). I jeszcze jedna rzecz, może pierdoła ale dosyć ważna, to odstępy między akumulatorkami w ładowarce a co za tym idzie przepływ powietrza dzięki któremu tak szybko się nie nagrzeją.
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Pełne uzależnienie

Ladowanie pradem 2A akumulatorkow AA szybko je zabije. Jesli chodzi o koniecznosc szybkiego ladowania np. na slubie to najlepszym wyjsciem jest blister z dobrymi bateriami alkalicznymi w zapasie.

Początki nałogu Awatar 5pirit

Wiedziałem że to napiszesz, ale tak jak ja napisałem, że jest to opcja do wykorzystania raz na jakiś czas, więc raczej bez obawy co do zabicia aku. Skoro mam akumulatorki, to nie widzę sensu wyrzucania kasy jeszcze na baterie.
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Pełne uzależnienie

Jesli ladowarka ma wylacznik termiczny to ok. Przekroczenie temperatury 43st.C o ile dobrze pamietam w przypadku NiMH powoduje niedwracalne zmiany wewnatrz. Nie tyle wiec prad ladowania je zabija co temperatura wewnatrz.

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Testowałem praktyczne korzystanie z prądem ładowania 2A - wnioski są takie, że zamiast szybciej to bywa wolniej. Chyba, że obok postawie wiatrak chłodzący.
    Przy prądzie 1A i więcej ogniwa szybko się nagrzewają, często ładowanie jest wstrzymywane do czasu ostudzenia i przerwy na stygnięcie powodują, że ogólny czas się wydłuża.
    Z wielu ogniw jakie mam jedynie eneloop-y mało się nagrzewają, choć przy 2A w BC900 też robią się gorące - tak na granicy tych 43 stopni o jakich wspominał przedpiszca.
    R3 + RF85LDS

Pełne uzależnienie

Dobrze wiec, ze zabezpieczenie termiczne jest. Co do ladowania duzym pradem i chlodzenia ogniw to pare lat temu modelarze na zawodach modeli zdalnie sterowanych nad pakietami akumulatorow stawiali wentylatory komputerowe a firmowe konstrukcje z takimi wentylatorami kosztowaly calkiem spore pieniadze.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Sam posiadam bc-700 i akurat zasilacz "na zewnatrz" to plus (baterie sie od niego nie grzeja).

Laduje biale eneloop'y pradem 500mA z dischargem 250mA.

Po zakonczeniu baterie maja od 2100-2350mAh.

Początki nałogu Awatar eleroo

Zamiast blistra alkalicznych można wziąć kilka paczek naładowanych aku i tez zadzała.

Ale ja nie o tym. Mam białe eneloopy i Sanyo i Panasonica i używam ich w różnych rzeczach z powodzeniem. Tylko tak się zastanawiam... bo one mają 1,2v a normalny paluszek ma 1,5v. Niby rzeczy, które nimi zasilam działają ok (lampa, aparat, drugi aparat, trzeci aparat...) ale czy ta różnica w napięciu przy długotrwałym użytkowaniu nie wpłynie jakoś negatywnie na urządzenia? W końcu za małe napięcie może prowadzić do awarii, niestabilności sprzętu etc.

Nie chciałam robić nowego wątku a tu mi to bardziej pasowało niż w zamiennikach baterii.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Nie, nie wpłynie. Napięcie na alkalicznej też szybko spada w miarę jej rozładowania. Tak wyglądają alkaliczne:
    napięcie w nich ciągle spada w miarę rozładowania. A w NiMH wygląda to nastepująco:
    Widać, że napięcie w znacznie dłuższym czasie jest niezmienne i na poziome spokojnie takim, jak częściowo zużyta alkaliczna.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu Awatar eleroo

Oka, dzięki serdeczne

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów