co prawda nigdy nie kupiłem tam zadnego szkła, ale z doswiadczenia powiem tak, pyłki w srodku nie znacza ze szklo bylo uzywane, obiektywy nie są składane w hermetycznych pomieszczeniach bez jakiegokolwiek kurzu czy pyłków w powietrzu, tak więc zdarza się że nawet jezeli obiektyw nie ma widocznych pyłow w tym momencie nie znaczy ze ich nie ma w srodku i nie pojawią się znienacka. Drugą rzeczą jest guma, moze byc poprostu źle spasowana i to też nie stwierdza jednoznacznie ze obiektyw był uzywany, nie widac zeby guma była zjechana, poprostu wygladana źle spasowaną. Inną rzeczą jest tutaj rysa która nie zachodzi od tak sobie, zdarzylo mi sie ze uderzylem kiedys gdzies szkłem któryms i takowego śladu nie było po tym wypadku, wiec aby zrobić takie zarysowanie tymbardziej na soczewce która jest delikatnie wgłąb obiektywu trzeba jednak trochę zadać sobie trudu.
W przypadku sprzedaży towaru który jest okreslany jako nowy powołuj się na niezgodność towaru z umową, rękojmia, nie dawaj tego na gwarancje bo wysla do serwisu i okreslą to jako uszkodzony, a nie niezgodny z umową. W tym wypadku też sprawdź sobie przepisy dotyczące sprzedaży wysłkowej oraz tego kto w tym przypadku ma obowiązek zapłacić za wysyłkę.