Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Wątek: Czy warto kupić ten zestaw? Pilnie proszę o pomoc.

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Domyślnie Odp: Czy warto kupić ten zestaw? Pilnie proszę o pomoc.

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Na silę pchasz się w starocie. Jest sporo nowszych, ciekawych korpusów. Przekonaj się na początek do kita 18-55 IS II, to na prawdę dobry obiektyw, jakościowo lepszy od 28-135
    40d może i ma swoje lata, ale nie wpływa to na efekty pracy z tym korpusem. Owszem, jest wiele nowszych, ale co oferujących? Zgadzam się co do 50d, jest nowszy, ma mikro regulację dla obiektywów, oraz matrycę, na której między elementami światłoczułymi nie ma przerw. Dosyć ciekawy pod względem redukcji szumu bez odszumiania z poziomu puszki jest tryb mRaw. Również lepszy wyświetlacz, który daje bardziej użyteczny obrazek w trybie lv. Ale w ten sposób można dojść do 1dx, który ma wszystko. Miałem 40d i mogę polecić go każdemu, kto już jakieś pojęcie ma.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez słowiczek Zobacz posta
    40d może i ma swoje lata, ale nie wpływa to na efekty pracy z tym korpusem. Owszem, jest wiele nowszych, ale co oferujących? Zgadzam się co do 50d, jest nowszy, ma mikro regulację dla obiektywów, oraz matrycę, na której między elementami światłoczułymi nie ma przerw. Dosyć ciekawy pod względem redukcji szumu bez odszumiania z poziomu puszki jest tryb mRaw. Również lepszy wyświetlacz, który daje bardziej użyteczny obrazek w trybie lv. Ale w ten sposób można dojść do 1dx, który ma wszystko. Miałem 40d i mogę polecić go każdemu, kto już jakieś pojęcie ma.
    Co innego mieć ten aparat kilka lat a co innego w 2015 podejmować decyzję o jego zakupie. Zostaje chyba chęć posiadania XXD i mały budżet.

Dopiero zaczyna Awatar marcpro

A ja tam popieram Słowiczka.
    EOS 40d + Tamron 17-50 2.8 i w tym budżecie mamy zestaw, który pod względem technicznym zdjęć (ostrość, kontrast, winieta, aberracje, dystorsje, itd) rozkłada tego nowego 1200d z kitem na łopatki i zjada na śniadanie.
    No i oczywiście do tego dochodzi ergonomia serii xxd (większe wymiary, drugie koło nastaw, wyświetlacz na górze).
    Ostatnio edytowane przez marcpro ; 26-06-2015 o 08:52

Miasto
    T.M.

Najwięcej zależy od preferencji kupującego, jeżeli wystarczy mu - strzelę - 650d+18-55stm żeby po prostu robić zdjęcia, ok, nic mi do tego. Druga sprawa,że ktoś, kto już miał dłuższy kontakt z lustrzanką powinien wiedzieć, czy chce coś na posiadanym poziomie, czy coś bardziej zaawansowanego.

Pełne uzależnienie

Duze korpusy juz wyszly z mody. Nie dodaja juz punktow do lansu. Wrecz przeciwnie. Ergonomia serii xxxD nie jest zla a korpus mniejszy i lzejszy. Jesli ktos nie korzysta przy kazdym zdjeciu z korekty AV na tylnym kolku lub nie robi wylacznie w manualu gdzie to kolko rzeczywiscie sie przydaje to doceni inne zalety nowszych modeli z nizszych serii. Spogladanie na wyswietlacz 40D bedzie wkurzac po kazdym zrobionym zdjeciu bardziej niz brak tylnego kolka w serii trzy czy czterocyfrowej. Live view tez przydatna funkcja a 40D jej nie ma.

Dopiero zaczyna Awatar marcpro

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Duze korpusy juz wyszly z mody. Nie dodaja juz punktow do lansu. Wrecz przeciwnie. Ergonomia serii xxxD nie jest zla a korpus mniejszy i lzejszy. Jesli ktos nie korzysta przy kazdym zdjeciu z korekty AV na tylnym kolku lub nie robi wylacznie w manualu gdzie to kolko rzeczywiscie sie przydaje to doceni inne zalety nowszych modeli z nizszych serii. Spogladanie na wyswietlacz 40D bedzie wkurzac po kazdym zrobionym zdjeciu bardziej niz brak tylnego kolka w serii trzy czy czterocyfrowej. Live view tez przydatna funkcja a 40D jej nie ma.
    No i tutaj dochodzimy do tego co kto lubi i jakie kto ma preferencje.
    Ja np. mam łapy jak bochny chleba i seria xxxd jest dla mnie za mała i niewygodna.
    Zanim kupiłem swoja 40d przymierzałem się do 600d i 650d, ale po prostu nie leżały mi w ręku.
    Ale jak wziąłem 40d (które dosłownie przykleiło mi się do ręki) to stwierdziłem że TO JEST TO!!!
    Później jeszcze dołożyłem gripa do niego - i od tamtej pory jestem już w siódmym niebie

Co to tylnego kółka - to znowu mamy co kto lubi.
    Ja używam go bardzo często i na pewno bardziej bym się denerwował jego brakiem niż tym strasznie niewyraźnym wyświetlaczem
    Bo nie oszukujmy się, ale patrząc na niego można stwierdzić tylko tyle, że się zrobiło zdjęcie.

Co do LV - to i owszem 40d ma coś takiego, tylko że ze względu na rozdzielczość wyświetlacza jego funkcjonalność jest bardzo mocno ograniczona.

Tak więc autor wątku dostał kilka propozycji, a co z tego wybierze - to my już nie mamy na to wpływu.
    Najlepiej jakby wziął do ręki kilka modeli i wybrał ten co mu się najbardziej podoba.
    Ostatnio edytowane przez marcpro ; 26-06-2015 o 11:37

Miasto
    T.M.

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    40d ma lv i często z niego korzystałem. Ciekawe kiedy duże obiektywy wyjdą z mody...sorry kolego, ale rozpatrywanie wielkości korpusów w tej kategorii to nieporozumienie. Bo jak wytłumaczyć niemodnego 7dmkll, 5dmklll, że o potworach z serii 1d już nie wspomnę. W zeszłym roku na zlocie słyszałem, że mój wtedy 400d wraz z 70-200/2.8 wygląda komicznie. Oczywiście było to bez złośliwości, ale tak faktycznie to wyglądało

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów