Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Pomocy! lampa YN 600 ex-rt + 2x YN 560 EX jak je zsynchronizowac?!

Domyślnie Pomocy! lampa YN 600 ex-rt + 2x YN 560 EX jak je zsynchronizowac?!

Witam, zakupiłam ostatnio lampę YN 600 ex rt. Posiadam na stanie dwie YN560 ex. Przed zakupem zwiedziłam wiele forów i wykonałam mnóstwu telefonów dla potwierdzenia cze to bedzie działać i wszystko miało być ok a tak nie jest. Juz 3 dni głowie sie nad tym. 600-tki używam jako sterującej na canonie 6D. Działa wszystko tylko na zasadzie błysku ale ne o to mi chodzi. Chce ustwic lamy tak aby nie były wyzwalane obcym błyskiem( co jest częsta przypadłością np na weselach gdy jakaś ciocia wyskoczy ze swoją małpką)
    Miało podobno wszystko działać na radiowym a nie moge sie doszukać ustawień. Miało działać na fotocele ale tez nie moge ustawic. po ustawieniu 560-tek na slaveC, ustawieniu kanałów i grupy, nie moge sie skomunikować z nimi przez 600exrt. Moze ja cos zle robie?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: Pomocy! lampa YN 600 ex-rt + 2x YN 560 EX jak je zsynchronizowac?!

zakupiłam ostatnio lampę YN 600 ex rt. Posiadam na stanie dwie YN560 ex.
    Dobry zestaw, do wyzwalania błyskiem

600-tki używam jako sterującej na canonie 6D. Działa wszystko tylko na zasadzie błysku ale ne o to mi chodzi.
    Inaczej nie będzie działać.

Miało podobno wszystko działać na radiowym a nie moge sie doszukać ustawień.
    560EX nie mają wbudowanego radia. Mają możliwość zdalnego wyzwalania albo przez "tryb fotoceli" albo jako lampa "Slave" wyzwalana urządzeniem "Master", np. Twoją 600ex-rt.
    Tylko ta 600ex-rt musi być ustawiona jako "Master" optyczny, a nie radiowy.

Miało działać na fotocele ale tez nie moge ustawic. po ustawieniu 560-tek na slaveC, ustawieniu kanałów i grupy, nie moge sie skomunikować z nimi przez 600exrt. Moze ja cos zle robie?
    Dobra wiadomość: na pewno coś źle robisz
    Zła wiadomość: lepsze byłoby wyzwalanie radiowe...

Zrób kilka prób:
    - 600ex-rt w trybie M, minimalna moc błysku, palnik "na wprost", 560ex z ustawioną minimalną mocą błysku, nie "SlaveC" tylko (chyba) S1 (albo M1, nie pamiętam jak to się w nich nazywa), zrób zdjęcie tej 560ex i zobacz, czy błysnęła
    - 600ex-rt w trybie "Master" (optyczny) TTL, palnik "na wprost", 560ex w trybie "SlaveC", zrób zdjęcie tej 560ex
    Sprawdź efekty i napisz co wyszło.

Domyślnie Odp: Pomocy! lampa YN 600 ex-rt + 2x YN 560 EX jak je zsynchronizowac?!

1 PRZYPADEK- jasna sprawa bo jako SLAVE1 SLAVE2 wyzwala na błysk (różni sie tylko tym ze S2 pomija przedbłyski)
    2 przypadek z teorii wszystko by działało, tylko ze lampa 600 exrt nie ma trybu optycznego jako master. Jako master pojawia się w trybie radiówki.
    i właśnie dlatego nie moge pojąć dlaczego nie ma trybu master (optyczny) ;(

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Ups, na to nie wpadłem. W takim razie niestety, tak to nie zadziała, jedynie na Slave, ale to nie jest wyjście :/
    Nie ma, bo to "chiński odpowiednik" w którym tak ustawili funkcjonalność. Radiowo: masz sterownik zgodny z Canonem (ST-E3), masz lampę zgodną z systemem radiowym (ta Twoja), masz odbiorniki które umożliwią pracę starych lamp z systemem 600ex-rt. YN robi jeszcze zwykłe wyzwalacze radiowe i wyzwalacze ETTL, więc może dlatego nie wprowadzili możliwości "Master" w tej lampie.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Kup radio i po sprawie.

HURA! udało sie Lampa YN 600 EX-RT poszła do zwrotu i zamieniałam ją na YN 568 EXII speedlite która pięknie współpracuje z moimi NY560-tkami Już jestem po pierwszym reportażu. Lampa solo pracuje bardzo dobrze. Komunikacja między nimi jest bardzo dobra. Zobaczę co będzie po dłuższym użytkowaniu.

Uprawnienia umieszczania postów