Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Obiektyw makro 100mm is 2.8l czy 100mm 2.8

Coś już napisał Awatar MartinYa
    Miasto
    Gorzów

Domyślnie Obiektyw makro 100mm is 2.8l czy 100mm 2.8

Witam planuje zakup obiektywu makro ogniskowa 100mm, miałem okazje zrobić kilka testowych zdjęć w sklepie jednym i drugim ale niestety nie rozwialy one moich wątpliwości który wybrać a wlasciwie jaki zestaw obiektyw plus akcesoria powiedzmy.
    Zestawy jakie rozwazam w zakupie to
    1. 100mm 2.8l
    2. 100mm 2.8 plus lampa ring jakas tania za okolo 500-600 pl
    3. 100mm 2.8 plus zwykła lampa zdjęta z sanek wyzwalana radiowo
    Moje wątpliwości biorą sie stąd że o ile w domu do zastosowań powiedzmy zawodowych zwykła setka dała by radę że światłem bo mam do dyspozycji lampy studyjne to w plenerze światła napewno by mi zabraklo, i stąd myślę czy nie lepiej napiąć mocniej budżet i kupić 100mm 2.8l ze względu na lepszą minimalnie jakość zdjęć oraz is. Mój budzet to około 3 500 zł
    http://www.glamstudio.pl
    5d mark3, 6D i 600D |S50mm f1.4 Art, C100mm f2.8 is L, C17-40mm f4.0 L, C50mm f1.8, C85 f1.8

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Obiektyw makro 100mm is 2.8l czy 100mm 2.8

tamron 90vc + lampa i masz wszystko w cenie 100 L IS
    ps. lampa to lepiej zwykła + dyfuzor
    no i statyw by się przydał, ale tu da się radzić bez
    Ostatnio edytowane przez salas ; 21-06-2015 o 10:32
    SONY

Miasto
    Gorzów

No tamrona nie brałem pod uwagę akurat bo nie miałem okazji go nawet obejrzeć. BTW Statyw już mam także z tym nie będzie problemu pozostaje tylko dylemat jaki obiektyw kupić żeby zostało jak najwięcej w kieszeni na następne zakupy

Miasto
    KIELCE

jeśli obiektyw ma być tylko do macro to możesz śmiało brać tamrona jak chcesz jeszcze focić np coś szybszego to canona, bo obie setki IS i bez IS są bardzo szybkie i celne
    sprawdź testy, tamron w wersji VC robi robotę.
    SONY

Miasto
    Gorzów

Główny mankament 100 bez is to właśnie brak stabilizacji tyle tylko że te 4EV jakie ma wersja L i tak nie zawsze uratuje sytuacje tak mi się wydaje, bo sprawdzić w prawdziwym lesie nie mogłem. Zawodowo robię fotki raczej statycznych przedmiotów więc, szybkość także nie będzie potrzebna najszybsze to będą hobbystycznie fotografowane owady

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez MartinYa Zobacz posta
    No tamrona nie brałem pod uwagę akurat bo nie miałem okazji go nawet obejrzeć. BTW Statyw już mam także z tym nie będzie problemu pozostaje tylko dylemat jaki obiektyw kupić żeby zostało jak najwięcej w kieszeni na następne zakupy
    bardzo przydaje sie IS.

wybieralbym w zaleznosci od limitu finansowego jaki sobie ustalisz pomiedzy c 100 2,8 L a tamron 90/2,8 VC .

optycznie sa porownywalne ze wskazaniem na canona , ( znalazlem jeden ,jedyny test robiony na odleglosciach makro ,wszystkie pozostale w tym testy optyczneych sa robione na odleglosciach rzedu paru metrow , z ktorego wynika ze tamron jakoby na tych odleglosciach macro mial by byc nieco lepszy (?) - glowy nie dam).

Miasto
    KIELCE

no wlaśnie według testów Lka IS ma lepszą rozdzielczość jest piekielnie ostra już od pełnej dziury a na f/4 masakruje
    SONY

Miasto
    Gorzów

Tamron z tego co widzę to bardzo kusząca propozycja bo znalazłem go w cenie 2000pln więc zwykła 100mm canona na pewno już wypadła z wyścigu

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    no wlaśnie według testów Lka IS ma lepszą rozdzielczość jest piekielnie ostra już od pełnej dziury a na f/4 masakruje
    wszyscy tesciarze obiektywow popelniaja kolosalny blad testujac obiektywy makro.
    mianowicie dokonuja pomiaru rozdzielczosci z odleglosci "ogolnofotograficznej" , czyli ok 30-50 *f.
    a przeciez obiektyw makro kupuje sie i stosuje przede wszystkim ze wzgledu na fotografie z malej odleglosci.

oceniajac obiektywy macro wypadaloby robic pomiary rozdzielczosci dla skal powiekszenia rzedu ok 1:2 ( macro daja 1:1) .
    wynik oceny moglby byc inny niz na duzych odleglosciach.

jak wspomnialem znalazlem tylko jeden test kilkunastu obiektywow macro w jednym z niemieckich czasopism robiony na malych odleglosciach.
    tamron tam zostal oceniony najwyzej . Nie mam wiecej tego czasopicsma wiec nie moge zacytowac , pamietam , ze mialem pewne watpliwosci , wiec glowy nie dam.

Jedno jest pewne , nie przenosilbym wynikow pomiarow na odleglosciach rzedu 5 m na odleglosc fiotografowania rzedu centymetrow dla obiektywow z wewnetrznym ogniskowaniem jakim jest T.

w sumie testy testami.

mam kilka obiektywow o ogniskowych ok 100 mm , gdybym musial zostawic tylko jeden to zostawilbym T 90 , mimo ze formalnie biorac rysuje najmniej ladnie wsrod wszystkich jakie mam.
    Zostawilbym ze wzgldu na uniwersalnosc , jakiej nie daja mi pozostale , ale c1002,8L nie mam wiec tak na prawde nie moge porownac w pelni.

nie znajduje powodu , zeby odradzic .

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Ja miałem C1002.8 teraz mam C1002.8LIS. Z dużym sentymentem wspominam ten pierwszy, bo uważam że przy portretach miał w rysowaniu coś nieuchwytnie przyjemnego. Ale jeśli mówimy o makro lub "prawie-makro" to jednak odczułem polepszenie ostrości. Generalnie mogę sobie pozwolić na większy crop. Moja przesiadka pomiędzy tymi szkłami zbiegła się mniej więcej w czasie z wymianą EOSC40 na EOS5DIII i efekt polepszenia jakości zdjęć się spotęgował, dlatego nie umiem teraz powiedzieć jaki w tym procentowo miał swój udział C100L (ale na pewno miał). IS przydaje się - znaczy mi się przydaje bo często z ręki robię. Tyle, że IS nie działa na ruchy podłużne (minimalne zbliżanie - oddalanie), które przy makro mają kolosalne znaczenie. Niemniej jednak jak masz pieniądze to polecam L. Mówię o porównaniu Canonów. Z Tamronem nie mam doświadczenia.
    Ostatnio edytowane przez tryton ; 21-06-2015 o 16:15
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów