Serdeczne dzięki za odzew. Co do szkieł jakie używam to 50mm f1,4 , 85mm f1,8 , 16-35 f2.8L II i 70-200 f4 L . Aczkolwiek z tymi dwoma ostatnimi nie mogę powiedzieć na 100%, że problem ten występóje, używałem ich ostrząc i przekadrowując, więc po przekadrowaniu i docisnieciu spustu do końca zdjęcie "strzelało" prawidłowo. Problem ten zauważyłem, kiedy trzeba było wycelować i strzelić, używałem wtedy 50-tki i 85- tki. Niestety jestem teraz poza domem i nie mogę sprawdzić tego jeszcze raz dokładnie odnośnie dwóch L-ek. Mojego nowego body używałem niestety tylo 4 dni- musiałem wyjechać i zostawić szusteczkę w domu. Kolego Jaś tak jak mówisz przeczyszczę styki obiektywów i przeprowadze reset. Chcę podkreślić, że na pewno nie jestem wybitnym fotografem, uczę się panowania nad swym sprzętem i lubie to co robie i nie robie tego od miesiąca, czy nawet roku, ale na pewno nie chcę sie wciągać
w dyskusje o zabarwieniu spiskowym ( za dużo tego w naszej polityce, mediach itd) . Wracając do tematu. Panie kolego: u mnie to za każdym razem tak na tej 50mm i 85mm i urzywam dwóch kart SanDisc Ultra 10 16gb 40mb/s i SONY 10 16 GB 94 mb/s. Bangi nie fotografowałem na trybie cichym. Panie Jaś To mój pierwszy post w ogóle na jakimkolwiek forum, nie odczówałem dotychczas potrzeby korzystania z tego typu portali, nie potrzebowałem pomocy, niestety moja niepewność co do 100% sprawności mojego nowego body zmusiła mnie do zarejestrowania sie właśnie tutaj i podjęcia rozmowy z Państwem, za co jestem serdecznie wam wdzięczny i cieszę sie, że jest jakiś odzew i mogę Was poznaćPanie irek7 dokładnie tak jak Pan pisze:
Podświadomie początkowo mocniej dociskałem spust,by przyspieszyć klepnięcie zdjęcia, naprawde to zauważalne. i właśnie z tym wydaje mi sie, że może być problem, bo jednak przemieszczający sie obiekt zmieni swoje położenie od momentu zatwierdzenia ostrości do wyzwolenia
zdjęcia. Chodzi właśnie o to Panowie czy czasem poprostu mój nowy 6d nie ma jakąś wade , nie neguję, że to świetna konstrukcja. Ale mając w ręku 5d z 2005r i 6d - bodajże 8 lat młodszego, odnośnie tej opóźnionej migawki, nowa konstrukcja nie idzie krok to przodu,
a do tyłu. Poprosu nie wiem czy to reklamować, odsyłać na Żytnią, czy "ten typ tak poprostu ma" ? Jeśli ktoś z Was znalazł by chwilkę czasu w przyszły weekend i jest z woj opolskiego to chętnie podjadę ze sprzętem, się spotkam, zawsze ktoś coś może doradzić. Jeszcze raz serdeczne dzięki i pozdrawiam![]()