Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Canon 6d. Problem z opóźnieniem migawki "shutter lag"

Domyślnie Odp: Canon 6d. Problem z opóźnieniem migawki "shutter lag"

Serdeczne dzięki za odzew. Co do szkieł jakie używam to 50mm f1,4 , 85mm f1,8 , 16-35 f2.8L II i 70-200 f4 L . Aczkolwiek z tymi dwoma ostatnimi nie mogę powiedzieć na 100%, że problem ten występóje, używałem ich ostrząc i przekadrowując, więc po przekadrowaniu i docisnieciu spustu do końca zdjęcie "strzelało" prawidłowo. Problem ten zauważyłem, kiedy trzeba było wycelować i strzelić, używałem wtedy 50-tki i 85- tki. Niestety jestem teraz poza domem i nie mogę sprawdzić tego jeszcze raz dokładnie odnośnie dwóch L-ek. Mojego nowego body używałem niestety tylo 4 dni- musiałem wyjechać i zostawić szusteczkę w domu. Kolego Jaś tak jak mówisz przeczyszczę styki obiektywów i przeprowadze reset. Chcę podkreślić, że na pewno nie jestem wybitnym fotografem, uczę się panowania nad swym sprzętem i lubie to co robie i nie robie tego od miesiąca, czy nawet roku, ale na pewno nie chcę sie wciągać
    w dyskusje o zabarwieniu spiskowym ( za dużo tego w naszej polityce, mediach itd) . Wracając do tematu. Panie kolego: u mnie to za każdym razem tak na tej 50mm i 85mm i urzywam dwóch kart SanDisc Ultra 10 16gb 40mb/s i SONY 10 16 GB 94 mb/s. Bangi nie fotografowałem na trybie cichym. Panie Jaś To mój pierwszy post w ogóle na jakimkolwiek forum, nie odczówałem dotychczas potrzeby korzystania z tego typu portali, nie potrzebowałem pomocy, niestety moja niepewność co do 100% sprawności mojego nowego body zmusiła mnie do zarejestrowania sie właśnie tutaj i podjęcia rozmowy z Państwem, za co jestem serdecznie wam wdzięczny i cieszę sie, że jest jakiś odzew i mogę Was poznać Panie irek7 dokładnie tak jak Pan pisze:
    Podświadomie początkowo mocniej dociskałem spust,by przyspieszyć klepnięcie zdjęcia, naprawde to zauważalne. i właśnie z tym wydaje mi sie, że może być problem, bo jednak przemieszczający sie obiekt zmieni swoje położenie od momentu zatwierdzenia ostrości do wyzwolenia
    zdjęcia. Chodzi właśnie o to Panowie czy czasem poprostu mój nowy 6d nie ma jakąś wade , nie neguję, że to świetna konstrukcja. Ale mając w ręku 5d z 2005r i 6d - bodajże 8 lat młodszego, odnośnie tej opóźnionej migawki, nowa konstrukcja nie idzie krok to przodu,
    a do tyłu. Poprosu nie wiem czy to reklamować, odsyłać na Żytnią, czy "ten typ tak poprostu ma" ? Jeśli ktoś z Was znalazł by chwilkę czasu w przyszły weekend i jest z woj opolskiego to chętnie podjadę ze sprzętem, się spotkam, zawsze ktoś coś może doradzić. Jeszcze raz serdeczne dzięki i pozdrawiam

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Myślę że najlepiej spotkać się z kimś kto też ma 6d i porównać.
    Ja miał 550d, 60d obecnie mam 6 i 7 d o żadnych lagów nigdy nie obserwowałem przy zmianach body, ale by może napisać mniej definitywnie - nigdy nie zaobserwowałem nic dla mnie niepokojącego

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    No nie, 6D ma shutter lag bardzo mały, tylko jedynki mają krótszy i różnica jest raczej niemożliwa do wyczucia. Więc nie wiem do czego się przyzwyczajałeś, chyba że poprzednio miałeś Zenita.

W cichym trybie musi być dłuższy, nie znalazłem żeby ktoś to zmierzył, ale ja nie widzę różnicy. Jeżeli miałeś problem z shutter lag w 6d to albo miałeś zepsuty aparat albo Ci się zdawało.
    Jeżeli Panie Kolego nie widzisz różnicy między trybem cichym a normalnym to o czym my w ogóle rozmawiamy... Powiem tylko tyle że na początku sam się dziwiłem jakim cudem 6D tak fantastycznie trafia mając takie opóźnienie. Na co dzień mam porównanie z 7DII i 60D od których 6D jest wyraźnie wolniejszy a trafia lepiej. Takie dziwne rzeczy...
    Nie, nie przechodziłem z Zenita ( którego zresztą mam do tej pory ) tylko z 60D.

Cytat Zamieszczone przez sekart Zobacz posta
    Postanowiłem jednak dokupić drugie body, a mianowicie 6d (skuszony po części promocją jaką daje teraz Canon Polska na te body).
    Masz na myśli tę promocję dotyczącą lampy 430ExII przy zakupie body + 24-105 czy może jakąś inną?
    Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Cytat Zamieszczone przez Grzdyll Zobacz posta
    Masz na myśli tę promocję dotyczącą lampy 430ExII przy zakupie body + 24-105 czy może jakąś inną?
    coś takiego : Promocja firmy Canon - prezenty przy zakupie lustrzanki - Optyczne.pl

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez Irek07 Zobacz posta
    Jeżeli Panie Kolego nie widzisz różnicy między trybem cichym a normalnym to o czym my w ogóle rozmawiamy... Powiem tylko tyle że na początku sam się dziwiłem jakim cudem 6D tak fantastycznie trafia mając takie opóźnienie. Na co dzień mam porównanie z 7DII i 60D od których 6D jest wyraźnie wolniejszy a trafia lepiej. Takie dziwne rzeczy...
    Nie, nie przechodziłem z Zenita ( którego zresztą mam do tej pory ) tylko z 60D.
    Jeżeli nie uważasz, że Twój egzemlparz szwankuje, bo sprawdziłeś na innych i było tak samo, to pozostaja tylko dwie możliwości: albo uważsz, że te wszystke dane i pomiary lagu < 0.06s sa fałszywe albo błędne, albo jesteś taki szybki, że 60 ms to dla Ciebie o wiele za dużo. (Zazdroszczę refleksu)

Jednak sadzac z tego, że nie widziałeś problemu z 60d, po prostu nie wierzysz w te bzdurne dane i pomiary lagu jakie podaje Canon czy można znaleźć w testach.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

50 1.4 tez tak lapie dziwnie, moze to tu jest problem. AF w tym modelu nie jest demonem szybkosci

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Mi się zdarzało przycisnąć klawisz do kontroli głębi ostrości - jak masz ustawioną minimalną f to nawet nie widać a aparat nie reaguje na wciskanie spustu
    5Dv2 24-105L C85/1.8 helios 44-2 i C430

Cytat Zamieszczone przez matarata Zobacz posta
    Mi się zdarzało przycisnąć klawisz do kontroli głębi ostrości - jak masz ustawioną minimalną f to nawet nie widać a aparat nie reaguje na wciskanie spustu
    A z jakiego AF korzystasz. Może z pojedynczego powiększonego i AF ustala ostrość minimalnie z boku. Dlatego nie reaguje, bo wg aparatu jest OK.
    Kolega w 50D ma czasami kłopoty z zadziałaniem AF w C 50/1,4 na bocznych punktach. Podobno wystarczy wtedy skręcić aparat o kilkanaście stopni (w płaszczyźnie czołowej) i powrócić do normalnego ustawienia.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów