Pokaż wyniki od 1 do 10 z 242

Wątek: Sigma 24-35mm f2 dg hsm art

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Sigma 24-35mm f2 dg hsm art

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Jak perspektywa ta sama?
    Jest zupełnie inna.
    Tak samo można powiedzieć o 35mm i 50mm.
    35mm wykropuje się do 50mm, albo krok w przód czy w tył załatwia robotę.
    Jednak jak chyba każdy wie, 35mm nie da zastąpić 50mm.
    Tak samo jak 50mm nie da się zastąpić 85mm, a 85mm 135mm itd.
    Crop wycinka kadru, to imho ostateczność która nie zawsze da zadowalające rezultaty.

Ja przez lata wypracowałem sobie system pracy w fotografii reportażowej, którym stałki 24mm i 35mm stanowią bazę do uzupełniania o teleobiektyw i okazjonalnie rybie oko.
    Używam 24LII oraz Sigmy 35/1.4 które to obiektywy w 90% i tak domykam do f/2.0
    Tak więc dla mnie Sigma 24-35/2.0 jest super
    Po cichu również liczyłem na 24-70/2.0 (albo chociaż 24-50/2.0), ale nie będę narzekać bo i tak dla mnie zapowiada się sporo mniej żonglerki obiektywami 24LII + Sigma 35/1.4

fotografujac z tej samej odleglosci , wycinek pola z obietywu 24 mm do wielkosci pola z obiektywu 35 mm daje te sama perpektywe , te same proporcje .
    roznica bedzie w GO. sama perspektywa nie zalezy od ogniskowej a od odleglosci fotografowania - to wszystko przy takiej samej projekcji optycznej - rectilinarnej.
    tzn nie ma problemu sprowadzic perspektywe z obiektywu 24 mm do perspektywy z obiektywu 35 mm , wystarczy zachowac te sama odleglosc i wyciac odpowiednio czesc pola.

mowiac inaczej - obiektyw 35 mm " zawiera sie " w obiektywie 24 mm.
    Kropuiac mamy spadek rozdzielczosci , ale i tak jest ona najczescie wystarczajaca.

Uprawnienia umieszczania postów