Mam pytanie jakie macie ustawienia gdy robicie zdjęcia seryjne z lampa? Chodzi mi o zdjęcia na weselu, czy przy zdjęciach pierwszokomunijnych.
z gory dzieki za odpowiedzi
pozdrawiam
Mam pytanie jakie macie ustawienia gdy robicie zdjęcia seryjne z lampa? Chodzi mi o zdjęcia na weselu, czy przy zdjęciach pierwszokomunijnych.
z gory dzieki za odpowiedzi
pozdrawiam
ustawienia lampy czy aparatu?, jesli lampy to na auto (napewo nie stroboskop bo to do czego innego) aparat w trybie M i czasy od 1/20 do 1/100 f w okolicach 4 - 8, iso 400 do 800
Do 1/20 trzeba juz stabilnej reki zeby nie rozmazac swiatla w tle. Statyw/monopod moze byc dobrym pomyslem.
...
A co na w/w imprezach sie "seryjne" jakos inaczej robi?Zamieszczone przez electron
Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa
chodzi Ci o uchwycenie np. rzuconych lampek po szampanie?
ja w takim przypadku zmniejszam moc lampy na min. -2/3 i klka ujęć mam w serii w miarę dobrze doświetlonych no i lampki uchwycone..
na komunii..? jakoś nie przypominam sobie abym to stosował..
pozdrawiam
Heniek
jak dobrze rozumiem albo nie rozumiem
to :
blysk strobo to kilka błysków w trakcie naświetlania jednej klatki [np poklatkowe lapanie ruchu]
do zdjeć seryjnych to nie pasuje tryb strobo w 580ex
dobrze rozumiesz, jedna klatak kilka blyskow to jest strobo
to w takim razie jak robic zdjecia seryjne z Fel-em? czy jest jakas technika w momencie kiedy mamy dużo ludzi i musimy im wszystkim robic.Przyklad:Pierwsza komunia,polonez na balu studniówkowym?Czy przy komuni sprwadza sie pomiar matrycowy czy raczej uzyc innego?
W przykladach ktore podales FEL + seryjne niezbyt by zdal egzamin bo kadr ci sie zmienia na tyle szybko ze zablokowana na pierwszej klatce ekspozycja moglaby byc juz zupelnie rozna na drugiej klatce strzelonej ulamek sekundy pozniej (biale/czarne stroje). Jedyny sposob to * + 1 zdjecie , * + 1 zdjecie jesli chcesz miec najlepsza skutecznosc pomiaru swiatla lampy. Jesli jednak priorytetem sa zdjecia seryjne (a nie masz E-TTL II ) to jakas tam korekta i modlitwaZamieszczone przez electron
![]()