Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 59

Wątek: Czy warto dokupić C85 1.8, jeśli mam C24-105?

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Czy warto dokupić C85 1.8, jeśli mam C24-105?

Byłem w sklepie przetestować. Podłączyłem do Canona 6D, popstrykałem chwilę i nie kupiłem. Jakoś specjalnej różnicy nie widziałem, obrazek podobny do tego z C24-105 F4, przynajmniej w dziennym świetle :P odłożę więcej kasy i może niedługo zakupię Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM, przynajmniej będzie od razu pod mikro. Albo coś innego.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    ty chcesz wydac pieniadze, wiec cokolwiek kupisz bedziesz zadowolony
    bo nowe szklo jest ci niepotrzebne
    a nie mowilem
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Cytat Zamieszczone przez kilas88 Zobacz posta
    Jakoś specjalnej różnicy nie widziałem, obrazek podobny do tego z C24-105 F4, przynajmniej w dziennym świetle
    Obrazek z F/4 = f/1.8
    I na cholerę ludzie tyle kasy wydają na jasne szkła?
    Tak tak... kup do "mikro" albo coś innego
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Obrazek z F/4 = f/1.8
    Obrazek taki sam (przy różnych ISO), bokeh z niewielką przewagą u C85 (ale nie na tyle dużą, by wydawać kasę). Nie robię portretów w piwnicy, więc i tak raczej powyżej ISO 6400 nie wejdę, a przy pełnej klatce to niewidzialna różnica.

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

To ja się poddaję...
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Obrazek taki sam (przy różnych ISO), bokeh z niewielką przewagą u C85 (ale nie na tyle dużą, by wydawać kasę). Nie robię portretów w piwnicy, więc i tak raczej powyżej ISO 6400 nie wejdę, a przy pełnej klatce to niewidzialna różnica.
    dobre! naprawde dobre, sa jednak szczęsciarze (albo slepcy), którym wystarczaja szkła f/4, bo "nie widac różnicy" ... a ja głupi chce zaminic 50mm f/1.4 na f/1.2

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    To ja się poddaję...
    to i ja razem z Tobą
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 25-06-2015 o 15:57
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    dobre! naprawde dobre, sa jednak szczęsciarze (albo slepcy), którym wystarczaja szkła f/4, bo "nie widac różnicy" ... a ja głupi chce zaminic 50mm f/1.4 na f/1.2

:
    na 50 mm przyslonie 1:4 24-105 deklasuje doslownie o kilka klas jakoscia rysunku 50/1,2 na przyslonie 1,2.

Canon EF 50mm f/1.2L USM Lens Image Quality

to nie jest roznica dwoch klas - to jest roznica 20 klas.

o co wiec chodzi ?
    o jasnosc? - dla motywow statycznych IS wyrownuje 2 - 3 EV.
    o bokeh ? - jesli o jakosci rysunku decyduje jakosc w stanie nieostrym to tym gorzej swiadczy to o obiektywie.
    Jesli o wartosci zdjecia mialby swiadczyc bokeh , tzn , ze zdjecie jest d.d. , gdyz nic nie mamy istotnego do pokazania , poza nieostroscia, ktora dlatego nazywa sie nieostroscia ze nie jest w stanie nic istotnego przeniesc.

Wyzsza rozdzielczosc to nie tylko wieksza rozroznialnosc szczegolow , ale takze lepsze zroznicowanie tonalne , lepsza tonorozdzielczosc, lepsza subtelnosc odwzorowania , microkontrast , kolor itd

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    na 50 mm przyslonie 1:4 24-105 deklasuje doslownie o kilka klas jakoscia rysunku 50/1,2 na przyslonie 1,2.

Canon EF 50mm f/1.2L USM Lens Image Quality

to nie jest roznica dwoch klas - to jest roznica 20 klas.

o co wiec chodzi ?
    o jasnosc? - dla motywow statycznych IS wyrownuje 2 - 3 EV.
    o bokeh ? - jesli o jakosci rysunku decyduje jakosc w stanie nieostrym to tym gorzej swiadczy to o obiektywie.
    Jesli o wartosci zdjecia mialby swiadczyc bokeh , tzn , ze zdjecie jest d.d. , gdyz nic nie mamy istotnego do pokazania , poza nieostroscia, ktora dlatego nazywa sie nieostroscia ze nie jest w stanie nic istotnego przeniesc.

Wyzsza rozdzielczosc to nie tylko wieksza rozroznialnosc szczegolow , ale takze lepsze zroznicowanie tonalne , lepsza tonorozdzielczosc, lepsza tonalnosc , kolor.
    "a bez metafor"
    (poproszę prościej)
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 25-06-2015 o 16:23
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Byłem w sklepie przetestować. Podłączyłem do Canona 6D, popstrykałem chwilę i nie kupiłem. Jakoś specjalnej różnicy nie widziałem, obrazek podobny do tego z C24-105 F4
    Wybacz ironię, wyszedłeś poza tryb P?
    Przy mocniejszym przymknięciu 24-105 będzie bez dwóch zdań lepszy przez swoją uniwersalność, jednak niektórzy kupują 85/1.8 po to, aby korzystać z niskich wartości przysłony wiedząc, że (jak to szło ), nie mogą liczyć na " wieksza rozroznialnosc szczegolow , ale takze lepsze zroznicowanie tonalne , lepsza tonorozdzielczosc, lepsza subtelnosc odwzorowania , microkontrast , kolor itd ".
    A bez żartów, to dokładnie pokazuje, że opinie innych powinny być traktowane z dużą ostrożnością, bo każdy ma swoje własne preferencje i oczekiwania, maniacy "ostrości na jednym oku" będą patrzyli z pogardą na wszystko, co jest ciemniejsze od 2.0, ale inni użytkownicy, o innych oczekiwaniach odłożą na półkę takie 85/1.8 bo nie tego potrzebują.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Mógłbyś pokazać te zdjęcia testowe co zrobiłeś...
    Mam C 24-105 L, C 50/1.4, C 135/2 L i do tego C 100-400 L (które z tego połączenia wyłączam), z tych 3 pierwszych C 24-105 to dla mnie najsłabsze szkło...

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów