Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 59

Wątek: Czy warto dokupić C85 1.8, jeśli mam C24-105?

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Czy warto dokupić C85 1.8, jeśli mam C24-105?

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Wybacz ironię, wyszedłeś poza tryb P?
    Tak, musiałem robić na manualu, bo z preselekcją przysłony zdjęcia wychodziły prześwietlone. Testowałem tylko przez chwilę i w dziennym świetle, z przysłoną 1.8 i 2.0 - zdjęcia wyszły ładniejsze niż z Canona 24-105, ale nie na tyle by go kupować. W ciemniejszych pomieszczeniach nie kwestionuję wyższości jaśniejszego obiektywu.

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Mógłbyś pokazać te zdjęcia testowe co zrobiłeś...
    Mam C 24-105 L, C 50/1.4, C 135/2 L i do tego C 100-400 L (które z tego połączenia wyłączam), z tych 3 pierwszych C 24-105 to dla mnie najsłabsze szkło...
    Zapytam o zgodę dziewczyny, bo to ona jest na zdjęciu i później mogę dorzucić do tematu.
    Mam 16-35 F4, miałem Tokinę 11-16 - też lepsze od C24-105 F4 pod każdym względem (poza ogniskowymi)
    Ostatnio edytowane przez kilas88 ; 25-06-2015 o 17:01

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez kilas88 Zobacz posta
    Tak, musiałem robić na manualu, bo z preselekcją przysłony zdjęcia wychodziły prześwietlone.
    ale potrafisz operwoać korektą w trybie AV i dobierac iso?
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    ale potrafisz operwoać korektą w trybie AV i dobierac iso?
    Nie, naucz mnie panie, prowadź mistrzu. Masz tyle drogiego sprzętu w opisie, że jesteś najlepszy.
    Ostatnio edytowane przez kilas88 ; 25-06-2015 o 17:06

Miasto
    Nowy Sącz

Mam 16-35 F4, miałem Tokinę 11-16 - też lepsze od C24-105 F4 pod każdym względem (poza ogniskowymi)
    to ty nie 85mm 1.8 potrzeybujesz, tylko 28-300mm

--- Kolejny post ---

Nie, naucz mnie panie, prowadź mistrzu. Masz tyle drogiego sprzętu w opisie, że jesteś najlepszy.
    arogancją chcesz pokryc te bzdury które powypisywałes? powodzenia
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    "a bez metafor"
    (poproszę prościej)

Canon EF 50mm f/1.2L USM Lens Image Quality

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    Jesli o wartosci zdjecia mialby swiadczyc bokeh , tzn , ze zdjecie jest d.d. , gdyz nic nie mamy istotnego do pokazania , poza nieostroscia, ktora dlatego nazywa sie nieostroscia ze nie jest w stanie nic istotnego przeniesc.
    Jest dokładnie odwrotnie niż próbujesz swoim pseudomentorskim tonem wyjaśnić. Jasne szkło ma właśnie wydobyć główny motyw z czeluści czasem nieciekawego tła. Nieostrość całej reszty jest tu więc tylko narzędziem a nie celem samym w sobie.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Jest dokładnie odwrotnie niż próbujesz swoim pseudomentorskim tonem wyjaśnić. Jasne szkło ma właśnie wydobyć główny motyw z czeluści czasem nieciekawego tła. Nieostrość całej reszty jest tu więc tylko narzędziem a nie celem samym w sobie.

to sa glupoty powtarzane przez amatorow na amatorskich forach wzglednie kotleciarzy robiacych wiejskie zdjecia z wiejskich wesel .
    pisalem pare razy.+
    wsrod nagradzanych na swiatowych konkursach zdjec , na najlepszych konkursach rowniez w wieloletniej przeszlosci nie ma ani jednego zdjecia , w ktorym bokeh odegralby jakakolwiek role.
    jesli nie ma sie nic do pokazania to sie pokazuje czy podkresla bokeh.
    to chyba nikogo nie interesuje poza autorem zdjecia zakochanym w swoim obiektywie , a czym drozszy obiektyw tym piekniejszy bokeh sie wydaje.

jesli ktos lubi miec malo rozdzielczo , mydlaste odwzorowanie glownego motywu po to zeby miec nieostre tlo i nie zna innych metod na odsepraowanie tla od motywu , to oczywiscie otwiera przyslone na maksa wchodzac w najgorszy zakres pracy tego obiektywu.

ja rozumiem otusa 55/1,4 ktory na otwartej przyslonie da mala GO ale jest szatansko ostry , nie rozumiem mydlastej 1,2 w c50/1,2 , ktora daje male GO i marny rysunek ( zazanaczam ze mialem 50/1,2 i wiem o czym pisze).
    to jest obiektyw z poprzedniej epoki , kiedy mielismy 400 , 800 iso i 1,2 bylo konieczne w gorszych warunkach oswietelniowych kosztem jakosci odwzorowania, zeby w ogole moc zrobic zdjecie.

trudno jest do wytlumaczeni filozofia uzykania pieknej nieostrosci w tle, marnym rysunkiem motywu.
    wole filozofie pieknego rysunku motywu i raczej przecietnej nieostrosci tla.

Jesli w portereciku nie ma nic ciekwego , to przynajmniej zeby zrobic przyjemnosc autorowi najczesciej mowi sie " jaki piekny bokeh". po polsku to nic innego jak " to jest d.d."

watek jest o 85-1,8.

nie ma sie o co przyczepic - jest spoko.

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Ileż to pięknych inwektyw przewinęło się przez ten temat.
    Moja odpowiedź na pytanie:
    TAK ,KUPIĆ BEZWZGLĘDNIE , bo skoro powstał taki pomysł,to będzie gnębił nieustannie.
    Krótkie użytkowanie pokaże :warto było czy nie.
    Za mna tak łaził 70-200 /4 IS.Kupiłem.
    Wnioski: nie warto było(obiektyw jest świetny,dobrze oceniany),
    mnie sie nie sprawdza ani pod FF ani APS-C.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Miasto
    Nowy Sącz

to sa glupoty powtarzane przez amatorow na amatorskich forach wzglednie kotleciarzy robiacych wiejskie zdjecia z wiejskich wesel .
    popraw mnie jesli sie myle, masz się za lapszego, czy tak?

--- Kolejny post ---

pisalem pare razy.+
    wsrod nagradzanych na swiatowych konkursach zdjec , na najlepszych konkursach rowniez w wieloletniej przeszlosci nie ma ani jednego zdjecia , w ktorym bokeh odegralby jakakolwiek role.
    j
    potrafisz czytac w myslach jurorów nawet kilka lat wstecz?
    ciekawe jak działa forumowa opcja "ignoruj"
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 25-06-2015 o 19:39

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez zysk Zobacz posta
    Ileż to pięknych inwektyw przewinęło się przez ten temat.
    Moja odpowiedź na pytanie:
    TAK ,KUPIĆ BEZWZGLĘDNIE , bo skoro powstał taki pomysł,to będzie gnębił nieustannie.
    Krótkie użytkowanie pokaże :warto było czy nie.
    Za mna tak łaził 70-200 /4 IS.Kupiłem.
    Wnioski: nie warto było(obiektyw jest świetny,dobrze oceniany),
    mnie sie nie sprawdza ani pod FF ani APS-C.
    Masz rację, dalej mnie trochę męczy, że nie kupiłem i jeśli w ciągu najbliższego tygodnia nie wrzucę kasy w lokatę to będzie męczyło wrócić do testów lub szukać alternatywy

Anyway, nigdzie nie stwierdziłem, że to słabe szkło - pisałem, że trochę lepsze, ale mnie osobiście nie przekonało. Obrazek z 24-105 mi wystarcza do amatorskich, niekomercyjnych celów.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów