Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 59 z 59

Wątek: Czy warto dokupić C85 1.8, jeśli mam C24-105?

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Czy warto dokupić C85 1.8, jeśli mam C24-105?

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Tak,Bełkot zapędził się w swojej bufonadzie i wyszło (jak zwykle)śmiesznie
    Nie nagradza się zdjęć z samego faktu posiadania bokehu. Racja.

nie o tle mowa - tlo moze byc przeciez ostre.
    ktos uzasadnial koniecznosc stosowania wlasnie 1,2 rozmyciem tla w celu wyodrebnienia glownego motywu przez rozmycie tla.a wiec mowa o rozmywaniu tla, nie o tle jako takim.
    zamiast bokeh nalezaloby uzyc w j.polskim " rozmazanie" , " nieostrosc", "rozmycie " - nie tlo - to za malo.

i rachunek jest oczywisty.
    uzysk w stosunku do innych obiektywow jak s50/1,4 , s50/4 A , c 1,4 Z 50/2,0 , 1,4 itp w ograniczeniu GO jest minimalny- bez znaczenia , spadek jakosci odwzorowania jest duzy.
    akurat ten 50 1,2 na przyslonie 1,2 pracuje marnie. to jest granica akceptowalnej rozdzielczosci , trzeba znacznie ograniczac powiekszenie aby ukryc nieostrosc przez virtulane/tachunkowe zwiekszenie KR.

po propstu 50 1,2 na 1,2 przestaje rysowac " plastycznie" , wychodzi mydelko i nawet trudno jest mowic o jakims plastycznym odseparowaniu.

Jakosc rysunku dalece slabsza od 24-105 na 4.0

za jasny obiektyw , dzieki ktoremu mozna robic zdjecia w slabszcyh warunkach placi sie nizsza rozdzielczoscia , co w starszych kostrukcjach siegajacych geneza do 50/1.0 jest czyms normalnym.

tzn ktos sie tam chwalil swoim sokolim wzrokiem , jak to doskonale potrafi rozroznic w jakosci obrazu z 85/1,8 , mie zdajac sobie sprawy iz przechodzac na 1,2 wchodzi w bardzo niekorzysty zakres pracy obiektywu i slabe odwzorowanie motywu , ktoremu dalece bedzie do 4,0 na 24-105..

skutkiem nizszej rozdzilczosci nie jest tylko mniejsza rozroznialnosc detali , szczegiolow, ale wlasnie spadek " plastycznosci" rysunku , zroznicowania tonalno-kolorystycznego. Obraz staje sie mniej subtelny.

istenieje wiecej sposobow odseparowania motywu od tla - otwarccie przyslony jest tylko jednym z nich i trzeba zadac sobie pytanie , ktory sposob w okreslonej sytuacji jest korzystniejszy.
    obiektywy na ogol o ile sa prawidlowo skorygowane osiagaja najwyzsze wlasnosci optyczne na przyslonach w okolicach ok 4,0 - ok5,6.
    dlaczego rezygnowac z tego za co sie zaplacilo ? dlaczego rezygnowac z mozliwosci optyki w imie uzyskania nieostrosci tla , kosztem jakosci odwzorowania pierwszygo planu.

akurat przytoczony przyklad zdjecia chlopaka w skorze jest technicznie paskudny , ale zakladam ze to taki scan./ miniatura. Nie wyobrazam sobie , zeby tej jakosci oryginal zostal nagrodzony - ta odbitka to zapewne " piata woda po kisielu".

Jesli mam byc szczery , jesli ktos chwali sie, ze chce stosowac 1,2 w celu odseparowani tla , to ja raczej takich zdjec nie chce widziec.
    Ludzie nie mylsa o tym ze otwierajac obiektyw , a szczegiolnie ten niestety rujnuja jakosc odwzorowania motywu.

dziadostwa fotograficznego w sieci az nadto.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    bufonady tez. dla mnie EOT
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

...
    Jesli mam byc szczery , jesli ktos chwali sie, ze chce stosowac 1,2 w celu odseparowani tla , to ja raczej takich zdjec nie chce widziec.
    Ludzie nie mylsa o tym ze otwierajac obiektyw , a szczegiolnie ten niestety rujnuja jakosc odwzorowania motywu.

Ludzie fotografują jak chcą i czym chcą, a Ty nie musisz tego zatwierdzać. A już broń Boże oglądać.
    Obiektywy miękko rysujące są produkowane do dzisiaj i nic na to nie poradzisz.
    Interesuje mnie pojęcie "wiejskie zdjęcia". Może jakiś wzorek lub wykresik wymyślisz na kolanie, którym zdefiniujesz pojęcie.
    Tylko skąd to przeświadczenie o wyższości miasta nad wsią. Ja tam się cieszę, że mogę pojechać na wieś, położyć się na łące i odpocząć od zgiełku miejskiej betoniarni.
    Na "miejskich" weselach często widzę chłopski stół, ale odwrotnie na "wiejskich" barów mlecznych jakoś nikt nie chce oglądać.

Więcej pokory .
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Panowie macie dosyc waskie spojrzenie , dosyc ograniczona wiedze i umiejetonsci , stad bezmyslnie powtarzacie utartych, powielanych na forach przez amatorszczykow sloganow .
    Teraz jest okres urlopowy i w związku z tym proponuję dwumiesięczny urlop od nas maluczkich. Może kolega przemyśli przez ten czas czy jest sens tu wracać do nas skoro tak odstajemy poziomem .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 26-06-2015 o 14:24
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Ludzie fotografują jak chcą i czym chcą, a Ty nie musisz tego zatwierdzać. A już broń Boże oglądać.
    Fotografują czym chcą, bo się nie znają na foto.

Kiedy ja napisałem, że nie widzę sensu dokupować C85 1.8 kiedy już mam C24-105 (którego planuję wymienić na C24-70 2.8) to zostałem wyśmiany i skrytykowany. Tak więc nieprawda, ludzie muszą fotografować tak jak im każe @Eberloth i @tombas albo nie potrafią fotografować. Proste.
    Ostatnio edytowane przez kilas88 ; 26-06-2015 o 14:40

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Pan nieomylny jak zwykle ma rację.
    Pan nieomylny kiedyś pojawił się na forum cyberfoto, jakimś dziwnym trafem niewiele później ludzie tam praktycznie przestali pisywać, i nie, na pewno nie ma to żadnego związku z wypowiedziami kolegi B., dobrze, że tutaj to się nie uda

Jak pisałem, każdy ma swoje oczekiwania, swoją estetykę, swoje potrzeby, nie rozumiem, dlaczego ktoś próbuje na siłę przeforsować własne zdanie, i to występując z pozycji nieomylnego autorytetu. Jak komuś pasuje "miękki obraz" z 1.2, to niech sobie robi, jak ktoś uważa, że nie powinno się używać mniejszych wartości przysłony niż 4-5.6, to też niech sobie robi, na zdrowie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez kilas88 Zobacz posta
    Fotografują czym chcą, bo się nie znają na foto.

Kiedy ja napisałem, że nie widzę sensu dokupować C85 1.8 kiedy już mam C24-105 (którego planuję wymienić na C24-70 2.8)...
    Bo zależy co i gdzie się fotografuje oraz co się chce osiągnąć. Używam obydwu tych szkiełek i moim zdaniem posiadanie ich obu ma sens. Jedno drugiego nie zastępuje i nie wyklucza.
    Natomiast nie sprzedałbym 24-105 aby kupić 24-70 2.8 to pierwsze jest dla mnie zbyt uniwersalne, aby się go pozbywać. Jeśli potrzebuję "jasności" to wolę żonglować stałkami.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

A ja uważam, że mając jakikolwiek zoom f/4 warto mieć też w jego zakresie coś ze światłem 1.8 (lub podobnym).
    Zmiana 24-105 na 24-70 to duży krok w przód. Osobiście uwielbiam ten drugi!
    Warto zarówno mieć jakiegoś zoomola jak i kilka stałek.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Przy tych potyczkach słownych zagubił się wątek.

Tak jak GoomeX napisał "warto mieć".

Mam 24-105 ale jak tylko kasa pozwoli, to kupię jakąś stałkę 1,4 czy 1,8 i zobaczę co da się nim osiagnąć i jak je wykorzystać, choć mam 100/2,8 Macro, ale to makro.

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów