Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59

Wątek: Czy warto dokupić C85 1.8, jeśli mam C24-105?

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Czy warto dokupić C85 1.8, jeśli mam C24-105?

Cześć,

Fotografuję głównie krajobrazy, ale przydałby mi się od czasu do czasu jakiś obiektyw do portretów - nie musi być najlepszy i najdroższy, taki na domowe imprezy i amatorskie fotografowanie ludzi. Posiadam już Canon 24-105 F4 i jestem zadowolony, więc pojawia się pytanie - czy mają Canon 85 F1.8 byłbym dużo bardziej zadowolony, warto dokupić? Ewentualnie Canon 50 1.8 STM.

PS za jakiś czas planuję wymienić 24-105 F4 na 24-70 F2.8, więc czy dalej byłby sens posiadania dodatkowego 85 1.8/50 1.8?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Czy warto dokupić C85 1.8, jeśli mam C24-105?

IMHO zawsze warto mieć przynajmniej jedną jasną stałkę. NIe wiem jakie masz body, ale 85 mm, czy to crop czy pełna klatka, na domowe imprezy to już trochę wąsko. Ja miałem kiedyś 85/1.8 ale jakoś mi nie odpowiadał za bardzo. Obecnie poza tym, że mam 2 zoomy, który kryją od 24-400mm to i tak mam 2 stałki, canon 50/1.4 i tą bym Ci polecił (najchętniej i najczęściej używane przeze mnie szkło na codzień) + C 135/2. Mam to na 6d.

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    IMHO zawsze warto mieć przynajmniej jedną jasną stałkę. NIe wiem jakie masz body, ale 85 mm, czy to crop czy pełna klatka, na domowe imprezy to już trochę wąsko. Ja miałem kiedyś 85/1.8 ale jakoś mi nie odpowiadał za bardzo. Obecnie poza tym, że mam 2 zoomy, który kryją od 24-400mm to i tak mam 2 stałki, canon 50/1.4 i tą bym Ci polecił (najchętniej i najczęściej używane przeze mnie szkło na codzień) + C 135/2. Mam to na 6d.
    Na co dzień Canon 50/1,4 będzie OK, bo to obiektyw standardowy dla pełnej klatki. Ale zdaniem znajomego portreciarza dopiero 100mm daje pełnię szczęścia z FF.
    Autor wątku szuka szkła do portretu i na imprezki domowe. Nie wiem, czy da się to tak spokojnie pogodzić, bo do portretu MZ z 6D 85mm to minimum. A na imprezy domowe lepiej będzie się spisywał obiektyw 24 albo 35mm.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez kilas88 Zobacz posta
    Cześć,

czy mają Canon 85 F1.8 byłbym dużo bardziej zadowolony,
    mysle ze bylbys mega extra wypasiony a nie tylko zadowolony
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

mysle ze jezeli masz juz 24-105 i planujesz wymiane na 24-70/2,8 to kupno 50/1,8 nie jest specjalnie najlepszym pomysłem, za to 85/1,8 to juz nie tylko dluzsza ogniskowa ktora zmniejszy GO ale i fajne światło które jeszcze tą GO spotęguje. Z drugiej strony jednak mógłbyś kupić spokojnie 50/1,8 bez STM , zapłacic grosze i moim zdaniem mieć tanie szkło do portretów któy fajnie odetnie tło.
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Coś już napisał

Zapomniałem dopisać - szkiełko do FF, mam 6D. Chyba bliżej mi do 85mm, 50 to trochę szeroko.

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

50mm juz nie bardzo, ale 85mm jak najbardziej tak i polecam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Fotografuję głównie krajobrazy, ale przydałby mi się od czasu do czasu jakiś obiektyw do portretów - nie musi być najlepszy i najdroższy, taki na domowe imprezy i amatorskie fotografowanie ludzi. Posiadam już Canon 24-105 F4
    Jedna sprawa to portrety, druga "domowe imprezy", tak jak wcześniej pisał Bangi, 85, a nawet 50 na domowe imprezy to może być za wąsko.
    Kiedyś czytałem taką zabawną poradę: "jeśli nie wiesz, czy dana ogniskowa sprawdzi się przy Twoich zdjęciach, weź zoom, ustaw w nim taką ogniskową, i zaklej pierścień zooma taśmą malarską, jeśli nie będzie za wąsko, ani za szeroko - kupuj taką stałkę"
    Myślę, że właśnie to mógłbym poradzić - sprawdź w typowych pomieszczeniach, w których chcesz używać nowego szkła, czy "50" nie będzie za wąsko (bo 85 raczej tak).
    Jeśli uważasz, że może Ci wystarczyć 70/2.8, to może kup coś tymczasowego, 50/1.8 (nawet nieco używany poniżej 300) - sprawdzisz czy "leży Ci" taka ogniskowa i jasność, jeśli nie, pozbędziesz się szybko i praktycznie w tej samej cenie (te obiektywy cieszą się dużym powodzeniem bo są tanie), jeśli tak - możesz pomyśleć o STM albo o 50/1.4
    Do portretów sugerowałbym jednak 85/1.8 lub 100/2, ale w pomieszczeniach możesz mieć z nimi kłopot (ciasno).

Coś już napisał

@r_m

Z tymi imprezami to chodzi o jakieś domowe święta, kiedy np. dzieci rozpakowują prezenty. Jest miejsce by trochę się oddalić i strzelać z 85 mm, a jak będzie za daleko to załączę 16-35 z gorszym światłem, ale 6D dobrze radzi sobie z wysokim ISO i w tych przypadkach jakiejś mega dobrej jakości nie potrzebuję.

Bardziej zależy mi na portretach i ładnym bokehu.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

@r_m

i w tych przypadkach jakiejś mega dobrej jakości nie potrzebuję.
    ty chcesz wydac pieniadze, wiec cokolwiek kupisz bedziesz zadowolony
    bo nowe szklo jest ci niepotrzebne
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów