Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: 60d vs 650d - skad różnice w jakości

Domyślnie 60d vs 650d - skad różnice w jakości

Witam,
    Jestem zapalonym, pół profesjonalnym fotografem i posiadaczem canona 60d. Fotografuję nim od kilku lat i nie mam zarzutów do jakości zdjęć. Znajomy poprosił mnie o poradę w zakupie lustrzanki entry-level i po porównaniu aktualnego sprzętu poleciłem 650d. Procesor Digic 5 (lepszy niz w 60d), matryca ta co w 60d, praktycznie wszystko to co w 60d ( który uważam za sprawdzony i pewny sprzęt) a niektóre funkcje nawet lepsze, bo i puszka nowsza.. Kupił. Przyszla. Testowaliśmy. Jakież było moje zdziwienie gdy po zrobieniu tego samego ujęcia na tych samych ustawieniach i tym samym obiektywem (18-135 f/8 1/125 iso:200 + 580ex II) okazało się że 60d jest dużo ostrzejszy niż 650d... Roznica taka jakby obiektyw masłem pomazać ( fotki wrzucę jutro, jak mi kolega dośle, pytam dziś bo aż mi głupio że taki szajs poleciłem). No i nie wiem czemu tak jest... Od razu dodam, że wszystkie opcje w ustawieniach toćka w toćkę to samo. Redukcje szumów idt. To samo. Jakoś robiąc zdjęcia 5d mk3 i porównując do mojego na L-kach różnica była albo i nie było. Moze trzeba by było oddac ten 650d do serwisu żeby sprawdzili ff/bf
    , af i w ogole... Nie wiem. Jakieś porady?

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: 60d vs 650d - skad różnice w jakości

Zrobcie test przez LV, zapewne z 650d obiektyw nie trafia.
    SONY

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

strzelaliście autofokusem czy ostrzyliście ręcznie? jeśli to pierwsze to spróbujcie ręcznie
    ebe ebe

LV czyli masz na myśli Live View, czy jakiś program? zdjęcia robione były z AF, ale próbowaliśmy nawet dwoma obiektywami - zwykłym 18-135 IS i 18-135 IS STM, bo z tym drugim 650d jest w zestawie. Na obu to samo. Myślisz że przy MF będzie różnica? Wtedy wchodzi w grę jeszcze czynnik ludzki, chociaż może warto spróbować
    Ostatnio edytowane przez bgnot ; 17-06-2015 o 20:43

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez bgnot Zobacz posta
    LV czyli masz na myśli Live View, czy jakiś program? zdjęcia robione były z AF, ale próbowaliśmy nawet dwoma obiektywami - zwykłym 18-135 IS i 18-135 IS STM, bo z tym drugim 650d jest w zestawie. Na obu to samo. Myślisz że przy MF będzie różnica? Wtedy wchodzi w grę jeszcze czynnik ludzki, chociaż może warto spróbować
    Robiąc zdjęcia mk3 chyba jesteś w stanie zadać jakieś konkretniejsze pytania ?

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Af przez LV ze statywu wstepne podniesienie lustra plus opoznione wyzwolenie 2s albo wezyk spustowy.
    Wyniki powinny byc bardzo zblizone.
    SONY

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Robiąc zdjęcia mk3 chyba jesteś w stanie zadać jakieś konkretniejsze pytania ?
    Nie rozumiem do czego kolega pije. Wspomniałem o mk3 tylko dlatego że miałem okazję porównać zdjęcia z 60d i 5d robione w tych samych warunkach studyjnych i tym samym obiektywem, a różnica nie urwała mi jajec.. Dodam że nie jestem posiadaczem owego 5d więc bardziej konkretny być nie mogę. Za to różnica między 60d a 650d zcięła mnie z nóg i zastanawiam się, czy tak to już jest...

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    Af przez LV ze statywu wstepne podniesienie lustra plus opoznione wyzwolenie 2s albo wezyk spustowy.
    Wyniki powinny byc bardzo zblizone.
    Dzięki, takiej porady potrzebowałem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez bgnot Zobacz posta
    Nie rozumiem do czego kolega pije. Wspomniałem o mk3 tylko dlatego że miałem okazję porównać zdjęcia z 60d i 5d robione w tych samych warunkach studyjnych i tym samym obiektywem, a różnica nie urwała mi jajec.. Dodam że nie jestem posiadaczem owego 5d więc bardziej konkretny być nie mogę. Za to różnica między 60d a 650d zcięła mnie z nóg i zastanawiam się, czy tak to już jest...
    Piję do tego, ze mi to na trollowanie wygląda. Jak już miałeś te 5d w ręce to chyba jesteś w stanie ogarnąć co nie tak jest z aparatem lub obiektywem. Dobrze że opcje są ustawione toćka w toczkę i co najważniejsze redukcja szumów ... A mając już jakieś doświadczenie z elkami chyba wiesz że Live View to nie program

Chłopie, daj sobie luzu.. Koledzy pomagają a Ty się czepiasz. Jak korzystasz z live view to szacunek, bo mi tam jakoś nie wygodnie. A że nie używam, to wolę się upewnić że o jednym gadamy. Sęk w tym że już w opcjach grzebałem bo nie dawałem wiary że taka różnica jest .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Nie czepiam się, stwierdzam fakty

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów