Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Ryska na soczewce

Bywalec
    Miasto
    Babice/Chrzanów

Domyślnie Odp: Ryska na soczewce

Dlatego ja kupuję filtry na drogie szkiełka ....

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez Gimli Zobacz posta
    Dlatego ja kupuję filtry na drogie szkiełka ....
    A dlaczego tylko na drogie?
    Jak obiektyw nie jest drogi i szkoda komuś kasy to wystarczy jakiś tani UV który nawet jeśli nie będzie najwyższych lotów to chociaż ochroni obiektyw.

pozdrawiam
    adamm
    Canon 70D, EF-S 18-135 KIT, EF 100L 2.8 IS USM, YN600EX-RT, 1x400Ws, 2x300Ws

Tylko drogi i dobry filtr bo tani i może znacząco pogarszać jakoś zdjęcia

Cytat Zamieszczone przez teo5ooD Zobacz posta
    Witam

Od miesiąca posiadam 7-200 f/2.8 C dziś niefartownie miałem ją w plecaku razem z 50mm. Kiedy otworzyłem plecak 50mm wyleciała w plecaku z przegrody i wylądowała w osłonie przeciwsłonecznej robiąc ryskę na szkle nowej 70-200
    I teraz mam ryskę, na zdjęciach się nie dopatrzyłem.

Pytanie, czy da się to jakoś usunąć? czy już muszę się nauczyć z tym żyć...
    Wkurza mnie to bo bardzo dbam o sprzęt..
    Czegoś tu nie kumam. Miałeś 70-200 bez przedniej zaślepki? Jak tak, to za błędy się płaci.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez adamm Zobacz posta
    A dlaczego tylko na drogie?
    Jak obiektyw nie jest drogi i szkoda komuś kasy to wystarczy jakiś tani UV który nawet jeśli nie będzie najwyższych lotów to chociaż ochroni obiektyw.

pozdrawiam
    adamm
    Ano dlatego ze szkła za kilkaset zł nie ma sensu chronić filtrem kiepskim filtrem ze względu na pogorszenie jakości obrazu

Uzależniony Awatar FOTO-PAN
    Miasto
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody

Pełne uzależnienie

Jak filtr będzie kiepskiej jakości, to nie spełni swojego zadania i będzie tylko przeszkadzał. Szkła za kilkaset zł nie ma sensu przesadnie chronić ale eLę za kilka tysiaków to już tak
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uzależniony

Mialem kiedys przypadek z gruba rysa na Canonie 60mm 2,8. Poniewaz Polak da rade, to postanowilem dac rade i zaczalem szklo polerowac. Latwo je ze sloika wykarczowac, wiec z tym nie bylo problemu - polerowanie (reczne, oczywiscie, bo nie chcialem ryzykowac, ze cos bedzie nie tak) trwalo caly dzien ale w koncu zjechalem wszystko do zera - tlenek ceru czyni cuda. Juz podczas polerowania dziwilem sie, jak gruba jest warstwa powlok, to nie jest cien, tylko rzeczywista , tworzaca znaczacy element optyczny cos jakby folia mocno zintegrowana ze szklem. Nawet na samym koncu obrobki zostaly jeszcze takie jakby zmarszczenia powierzchni - niemniej zjechalem wszystko. Soczewka nabrala pieknego blasku , bez zadnych rysek , ale i bez charakterystycznego ( w tym przypadku niebieskawego) poblasku. Niemniej zdjecia wychodzily ladne, kolorki w porzadku ,(nawet pod slonce nie bylo jakichs oszalamiajacych roznic - choc pojawily sie dodatkowe bliki, ale to nieuniknione) ale obiektyw przestal trafiac. Nie pamietam juz czy byl BF czy FF, niewazne, wazne, ze powloki sa na tyle grube, ze maja znaczacy wplyw na AF i po operacji kastracji powinno sie sprobowac obiektyw skalibrowac, choc bledy ostrosci byly bardzo powazne.. Dalem sobie spokoj, wiec nawet nie wiem, czy kalibracja w serwisie bylaby do zrobienia na tyle skutecznie, zeby moc obiektywu spokojnie uzywac , ale szansa jest - a czy warto sie grzebac? Mysle , ze nie bardzo...
    Ostatnio edytowane przez jelcyk ; 03-07-2015 o 08:06

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Jelenia Góra

Co do grubości powłoki AR, jeżeli miała niebieską barwę światła odbitego to najprawdopodobniej jest to jednowarstwowa powłoka fluorku magnezu o grubości nieco ponad 100nm. Może to być jednak wielowarstwowa powłoka. Wtedy jej grubość może być różna ale nie sądzę aby miała więcej niż 500nm. Materiały stosowane dla wielowarstwowych powłok AR to związki tytanu, krzemu itp.

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

Uzależniony

Byc moze , nie probowalem tego mierzyc, bo i tak nie mam takich mozliwosci, a jaka jest grubosc powlok to sie okazuje przy polerowaniu. Sa grube, rzeklbym baaaardzo grube. I im blizej konca szlifowania tym sie wydaje , ze sa coraz grubsze. Moje byly tak jakos grube na 80 cm. Tak sie przynajmniej wydawalo. I sa baaaardzo twarde i na dodatek trzymaja sie baaaardzo mocno. Po prostu - robota glupiego...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów