Dlatego ja kupuję filtry na drogie szkiełka ....
Dlatego ja kupuję filtry na drogie szkiełka ....
Pozdrawiam....Gimli
http://lotnictwo.net.pl/gallery/foto...z_walczyk.html
http://maciejko.net/cbsearch/
Canon 70D, EF-S 18-135 KIT, EF 100L 2.8 IS USM, YN600EX-RT, 1x400Ws, 2x300Ws
Tylko drogi i dobry filtr bo tani i może znacząco pogarszać jakoś zdjęcia
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
www.cobalt.fr.pl
Jak filtr będzie kiepskiej jakości, to nie spełni swojego zadania i będzie tylko przeszkadzał. Szkła za kilkaset zł nie ma sensu przesadnie chronić ale eLę za kilka tysiaków to już tak![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Mialem kiedys przypadek z gruba rysa na Canonie 60mm 2,8. Poniewaz Polak da rade, to postanowilem dac rade i zaczalem szklo polerowac. Latwo je ze sloika wykarczowac, wiec z tym nie bylo problemu - polerowanie (reczne, oczywiscie, bo nie chcialem ryzykowac, ze cos bedzie nie tak) trwalo caly dzien ale w koncu zjechalem wszystko do zera - tlenek ceru czyni cuda. Juz podczas polerowania dziwilem sie, jak gruba jest warstwa powlok, to nie jest cien, tylko rzeczywista , tworzaca znaczacy element optyczny cos jakby folia mocno zintegrowana ze szklem. Nawet na samym koncu obrobki zostaly jeszcze takie jakby zmarszczenia powierzchni - niemniej zjechalem wszystko. Soczewka nabrala pieknego blasku , bez zadnych rysek , ale i bez charakterystycznego ( w tym przypadku niebieskawego) poblasku. Niemniej zdjecia wychodzily ladne, kolorki w porzadku ,(nawet pod slonce nie bylo jakichs oszalamiajacych roznic - choc pojawily sie dodatkowe bliki, ale to nieuniknione) ale obiektyw przestal trafiac. Nie pamietam juz czy byl BF czy FF, niewazne, wazne, ze powloki sa na tyle grube, ze maja znaczacy wplyw na AF i po operacji kastracji powinno sie sprobowac obiektyw skalibrowac, choc bledy ostrosci byly bardzo powazne.. Dalem sobie spokoj, wiec nawet nie wiem, czy kalibracja w serwisie bylaby do zrobienia na tyle skutecznie, zeby moc obiektywu spokojnie uzywac , ale szansa jest - a czy warto sie grzebac? Mysle , ze nie bardzo...
Ostatnio edytowane przez jelcyk ; 03-07-2015 o 08:06
Co do grubości powłoki AR, jeżeli miała niebieską barwę światła odbitego to najprawdopodobniej jest to jednowarstwowa powłoka fluorku magnezu o grubości nieco ponad 100nm. Może to być jednak wielowarstwowa powłoka. Wtedy jej grubość może być różna ale nie sądzę aby miała więcej niż 500nm. Materiały stosowane dla wielowarstwowych powłok AR to związki tytanu, krzemu itp.
Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
Byc moze , nie probowalem tego mierzyc, bo i tak nie mam takich mozliwosci, a jaka jest grubosc powlok to sie okazuje przy polerowaniu. Sa grube, rzeklbym baaaardzo grube. I im blizej konca szlifowania tym sie wydaje , ze sa coraz grubsze. Moje byly tak jakos grube na 80 cm. Tak sie przynajmniej wydawalo. I sa baaaardzo twarde i na dodatek trzymaja sie baaaardzo mocno. Po prostu - robota glupiego...