Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Fotografowanie matowego samochodu

Domyślnie Fotografowanie matowego samochodu

Witam serdecznie,
    Chciałbym prosić bardziej doświadczonych użytkowników o pomysł, podpowiedź w kwestii fotografowania auta. Problem jest jednak taki, iż owy pojazd nie posiada zwykłego lakieru metallik, a matowy, który jest strasznie niewdzięczny przy jakiejkolwiek próbie obfotografowania jego wdzięku. Przeszukiwałem internet w poszukiwaniu inspiracji min. u Stance Works, ale jeśli znalazł się gdzieś podobny przypadek, to zawsze była to matowa folia, która to jest trochę łatwiejsza w pstrykaniu, bo wystarczy lekkie zachmurzenie, mgła i mamy ładną fotkę. Niemniej w przypadku mojego pojazdu jest to lakier matowy, więc światło odbija i często mamy do czynienia z refleksami. Co począć? Jakiś pomysł z otoczeniem, pogodą, warunkami? Do dyspozycji manualne 44 i 35mm, mój ulubiony sprzęt.

Fotka dla zobrazowania:

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Fotografowanie matowego samochodu

to jest przypadek dla filtru polaryzacyjnego.

Uzależniony Awatar italy

Pochmurny dzień,pora popołudniowa.Temperatura powietrza ok 12* C , wilgotność nie przekraczająca 65*
    W taki dzień widziałem sesję zdjęciową Lamborghini,na jednym z placów małego miasteczka portowego.Z tym że używali dość dużych 6 softboxów , ale jakiej mocy to nie wiem.Co do sprzętu też się nie wypowiem bo skutecznie było to odgrodzone od ewentualnych podglądaczy.Dane temperatury,wilgotności,jak i warunków pogodowych lubię zapisywać, bo czasami można z czyjejś wiedzy skorzystać .
    A kolega Bechamot dał Ci dobrą podpowiedź .Moja dobra rada, przed sesja zdjęciową tak fajnego auta, umyj go bardzo dokładnie , i pomyśl nad miejscem w którym robić będziesz ową sesję.Bo to co pokazałeś powyżej jest nie ciekawe.To drzewo wyrastające z maski,pełno gałęzi,ogrodzenie,słupy i te znaki drogowe ,to nie jest za dobre miejsce na takie zdjęcia.

Pełne uzależnienie

Użycie filtra polaryzacyjnego dobrej jakości z grubsza załatwia sprawę. Teren w miarę otwarty o możliwie małym nasłonecznieniu.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Matowy lakier odbija światło? Moim zdaniem to właśnie metalik odbija światło i jest znacznie trudniejszy do fotografowania.

Dopiero zaczyna Awatar Norberto
    Miasto
    Parczew

Mat jakikolwiek czy biały lakier to najprzyjaźniejszy kolor do fotografowania samochodu. Ciesz się że to nie czarny metalik wypolerowany jak u psa jajca bo wtedy jest problem i czasami polar sobie nie radzi. Łatwiej się golić w jego karoserii Nie jestem jeszcze mistrzem w tej dziedzinie, a nawet powiem że daleko mi do tego. Ale już sporą ilość aut sfotografowałem i jako takie pojęcie w temacie już mam. Zadbaj o kadr - nie tylko o to jak auto stoi ale też gdzie. Wkomponuj w otoczenie. Załóż sobie wątek w galeriach i wrzuć kilka zdjęć to pogadamy więcej

Pełne uzależnienie

Kolega używając słowa matowy w odniesieniu do lakieru IMHO nie miał na myśli lakieru typu brillant jak w biedawozach, tylko taki jak w droższych limuzynach , co zresztą widać na pierwszym foto. Chodzi głównie o cienie i wszelkiego rodzaju odbicia typu drzewa, budynki itp. Zdarzyło mi się kiedyś focić takie grafitowe BMW i pamiętam, ze znać było na nim dosłownie wszystko.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez Norberto Zobacz posta
    Ciesz się że to nie czarny metalik wypolerowany jak u psa jajca bo wtedy jest problem
    Norberto, a czy wtedy właśnie nie wyjdą najładniejsze zdjęcia?
    Autko odpowiednio oświetlone, wykadrowane.....

Zabawy pewnie sporo ale efekt może być niesamowity.
    Ja nie mogę się doczekać aż zmienię auto na czarne żeby się trochę pobawić.

Tutaj 2 części krótkiego opisu o fotografowaniu samochodów:

Jak oświetlać samochody - część 1 [poradnik] | Fotoblogia.pl
    Jak oświetlać samochody - część 2 [poradnik] | Fotoblogia.pl
    Canon 70D, EF-S 18-135 KIT, EF 100L 2.8 IS USM, YN600EX-RT, 1x400Ws, 2x300Ws

Uprawnienia umieszczania postów