Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Canon 6D + C50 1.4 problem z AF

Coś już napisał
    Miasto
    Irlandia/Polska

Domyślnie Canon 6D + C50 1.4 problem z AF

Czy ktoś z was spotkał się z problemem AF w 50tce?
    Przeglądając internet mam wrażenie że ten obiektyw ma problemy ogólnie z AF, u mnie problem jest taki że nie idzie nad nim zapanować, robiąc zdjęcia na 1.4 to jest to absolutna loteria, czasem reguluje pod puszką +20 czasem - 20, czasem 0, za każdym razem praktycznie loternia, zmienna od wszystkiego od światła, od odległości czy kontrastu przedmiotu itp. Czy ktoś spotkał się z tym problemem? czy to ze mną jest coś nie tak?

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon 6D + C50 1.4 problem z AF

Cytat Zamieszczone przez poli_x Zobacz posta
    Przeglądając internet mam wrażenie że ten obiektyw ma problemy ogólnie z AF,?
    nie ma.

w 99% przypadkow wine za problemy w ostrzeniu nie ponosi obiektyw.

U mnie ten obiektyw z 5D2 trafia praktycznie wszystkie zdjęcia (portrety na F1.4), ważne by lecieć na AF Servo.

Znajomemu z 5D2 kiepsko, a na 5D3 bardzo dobrze.
    C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez poli_x Zobacz posta
    Przeglądając internet mam wrażenie że ten obiektyw ma problemy ogólnie z AF, u mnie problem jest taki że nie idzie nad nim zapanować, robiąc zdjęcia na 1.4 to jest to absolutna loteria, czasem reguluje pod puszką +20 czasem - 20, czasem 0, za każdym razem praktycznie loternia, zmienna od wszystkiego od światła, od odległości czy kontrastu przedmiotu itp. Czy ktoś spotkał się z tym problemem? czy to ze mną jest coś nie tak?
    Z Tobą jest wszystko w porządku. Nie powinieneś mieć takiego problemu z tym obiektywem pod aparatem pełnoklatkowym, wygląda to tak jakby obiektyw był kompletnie rozjechany optycznie w środku. Może próba skalibrowania pod Twój aparat w autoryzowanym serwisie Canona by coś dała?

A tak poza tym ten obiektyw ma problemy z AF, zależy pod jaki aparat jest podpinany i jaka sztuka się trafi.

https://www.youtube.com/watch?v=EE_kupWmZ9Y

Zjedź od razu w komentarze i poczytaj sobie te od/do Kayla Hadlington. Ona używa 60D.

Ja na szczęście nie używałem już tego obiektywu pod 6D natomiast używałem go pod 500D (2011) i 5D (2012/13). Kupiłem go używanego w 2011, jeszcze miał ze dwa tygodnie gwarancji. Pracował super (choć można było już wyczuć lekkie luzy na pierścieniu od ostrzenia manualnego) i przy użyciu AF ostrzył jak trzeba bez żadnych korekt których i tak nie mogłem przeprowadzić bo obydwa aparaty nie miały takiej możliwości. Napiszę więcej, był to dla mnie wtedy wzorcowy obiektyw pod względem ostrości.

Jak sprzedawałem go w 2013 to obiektyw był już moim zdaniem w kiepskim stanie. AF nadal ostrzył jak trzeba ale obiektyw pracował znacznie głośniej i jak nie trafił z ostrością (bo np. za blisko do kogoś/czegoś podszedłem) to niemiłosiernie terkotał, tak jakby kompletnie brakowało mu już wewnątrz smarowania. Efekt był szczególnie słyszalny po skierowaniu aparatu z obiektywem w gdzieś górę (np. w lampę na suficie).

Nie używałem go intensywnie ograniczając się do okolicznościowych imprez rodzinnych i jakichś codziennych pojedynczych pstryków.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 15-06-2015 o 02:04

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Pracował super (choć można było już wyczuć lekkie luzy na pierścieniu od ostrzenia manualnego)
    Każdy obiektyw z USM jaki spotkałem miał luzy na pierścieniu.

Uzależniony

Luzy na pierścieniu ostrości mają też i L tylko może ciut mniejsze. Tym nie ma się co przejmować skoro luz mają nowe szkła.

Pełne uzależnienie

50 1,4 posiada naped mikro usm

ma luzy na pierscieniu nieco wieksze niz L , ale to wynika z konstrukcji sprzezenia . nie ma to wplywu na prace AF - zadnego.

problemy z AF maja prawo wystapic w tym obiektywie jesli jest uszkodzony , jak w kazdym innym uszkodzonym obiektywie.

o ile jest sprawny, AF pracuje bezproblemowo , dokladnie i precyzyjnie , jest minimalnie glosniejszy o prace przekladni od usm pierscieniowych.

poniewaz jest to bodaj jeden z nastarszych obiektywow canona zbajdujacy sie na rynku do tego o standardowej ogniskowej , jest bardzo popularny i rozpowszechniony. stad mozna i czescie przecztac o awariach tego obiektywu , ale i wiecej opinii pozytywnych niz o obiektywach mniej rozpowszechnionych

jedyny oiektyw jaki mam i jaki ulegl mi awarii jest malo popularny i akurat na temat jego awaryjnosci nic nie mozna znalezs.

trzebaby odniesc ilosc negatywnych wpisow w sieci do ilosci znajdujacych sie egzempkarzy na rynku , wowczas moznaby cos wnosi o awaryjnosci.

faktem jest , ze mikro usm powstal z mysla o obnizeniu ceny obiektywu i nie jest rownie dobrym rozwiazaniem jak pierscieniowy usm , ale pracuje calkiem fajnie.

tzn jesli obiektyw nie trafia - nie jest to dla tego obiektywu stan normalny.

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    ... w 99% przypadkow wine za problemy w ostrzeniu nie ponosi obiektyw.
    Tak można tylko twierdzić po sprawdzeniu AF puchy w serwisie.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    ... tzn jesli obiektyw nie trafia - nie jest to dla tego obiektywu stan normalny.
    Nie trafia, ale ile razy na 100. Jak 10 to dla 50/1,4 z pogranicza normy może być normalka.
    Niestety nie ma taniej dobrej 50-tki w systemie Canona.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

no jak nie ma, jak teraz wszyscy kochają 50 1.8 STM
    SONY

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów