Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Canon 6D + C50 1.4 problem z AF

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Irlandia/Polska

Domyślnie Canon 6D + C50 1.4 problem z AF

Czy ktoś z was spotkał się z problemem AF w 50tce?
    Przeglądając internet mam wrażenie że ten obiektyw ma problemy ogólnie z AF, u mnie problem jest taki że nie idzie nad nim zapanować, robiąc zdjęcia na 1.4 to jest to absolutna loteria, czasem reguluje pod puszką +20 czasem - 20, czasem 0, za każdym razem praktycznie loternia, zmienna od wszystkiego od światła, od odległości czy kontrastu przedmiotu itp. Czy ktoś spotkał się z tym problemem? czy to ze mną jest coś nie tak?

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon 6D + C50 1.4 problem z AF

Cytat Zamieszczone przez poli_x Zobacz posta
    Przeglądając internet mam wrażenie że ten obiektyw ma problemy ogólnie z AF,?
    nie ma.

w 99% przypadkow wine za problemy w ostrzeniu nie ponosi obiektyw.

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    ... w 99% przypadkow wine za problemy w ostrzeniu nie ponosi obiektyw.
    Tak można tylko twierdzić po sprawdzeniu AF puchy w serwisie.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    ... tzn jesli obiektyw nie trafia - nie jest to dla tego obiektywu stan normalny.
    Nie trafia, ale ile razy na 100. Jak 10 to dla 50/1,4 z pogranicza normy może być normalka.
    Niestety nie ma taniej dobrej 50-tki w systemie Canona.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta

Nie trafia, ale ile razy na 100. Jak 10 to dla 50/1,4 z pogranicza normy może być normalka.
    Niestety nie ma taniej dobrej 50-tki w systemie Canona.
    to jest uproszczone zle podejscie - zbyt niedokladne- wiem tak porownuja np optyczne , ale wprowadzaja tylko zamieszanie.

kiedys to pomierzylem
    50/1,4 po skalibrowania w probie 10 zdjec srednio uzyskuje 90,5% mozliwej rozdzielczosci - to b dobry wynik. ta sama metoda pomierzony wowczas 100/2.0 dal 91,7% - sa powrownywalne.

np c24-70 2,8 L dla 70 mm dal 80,3%

inny przykladzik akurat przy pomocy 50 1,4 wykazany , ale to dotyczy kazdego obiektywu :

dla prawidlowo dostrojonego obiektywu wystarczy ze slonce zajdzie za chmury , rosnie temp barwowa i uklad af ( nie obiektyw !!) pracuje tak, ze w wyniku BF spada rozdzileczosc w plaszczyznie zamierzonego ostrzenia o prawie 50%

50/1,4 pod wzgledem precyzji i dokladnosci ostrzenia jest calkiem sprawnym obiektywem.

czy sie komus rozleci za rok, czy za 20 to zalezy jak uzytkuje.

jesli uszkodzony to tak jak kazdy uszkodzony wymaga serwisowania, gdyz uszkodzony zaden prawidlowo pracowal nie bedzie.

U mnie ten obiektyw z 5D2 trafia praktycznie wszystkie zdjęcia (portrety na F1.4), ważne by lecieć na AF Servo.

Znajomemu z 5D2 kiepsko, a na 5D3 bardzo dobrze.
    C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez poli_x Zobacz posta
    Przeglądając internet mam wrażenie że ten obiektyw ma problemy ogólnie z AF, u mnie problem jest taki że nie idzie nad nim zapanować, robiąc zdjęcia na 1.4 to jest to absolutna loteria, czasem reguluje pod puszką +20 czasem - 20, czasem 0, za każdym razem praktycznie loternia, zmienna od wszystkiego od światła, od odległości czy kontrastu przedmiotu itp. Czy ktoś spotkał się z tym problemem? czy to ze mną jest coś nie tak?
    Z Tobą jest wszystko w porządku. Nie powinieneś mieć takiego problemu z tym obiektywem pod aparatem pełnoklatkowym, wygląda to tak jakby obiektyw był kompletnie rozjechany optycznie w środku. Może próba skalibrowania pod Twój aparat w autoryzowanym serwisie Canona by coś dała?

A tak poza tym ten obiektyw ma problemy z AF, zależy pod jaki aparat jest podpinany i jaka sztuka się trafi.

https://www.youtube.com/watch?v=EE_kupWmZ9Y

Zjedź od razu w komentarze i poczytaj sobie te od/do Kayla Hadlington. Ona używa 60D.

Ja na szczęście nie używałem już tego obiektywu pod 6D natomiast używałem go pod 500D (2011) i 5D (2012/13). Kupiłem go używanego w 2011, jeszcze miał ze dwa tygodnie gwarancji. Pracował super (choć można było już wyczuć lekkie luzy na pierścieniu od ostrzenia manualnego) i przy użyciu AF ostrzył jak trzeba bez żadnych korekt których i tak nie mogłem przeprowadzić bo obydwa aparaty nie miały takiej możliwości. Napiszę więcej, był to dla mnie wtedy wzorcowy obiektyw pod względem ostrości.

Jak sprzedawałem go w 2013 to obiektyw był już moim zdaniem w kiepskim stanie. AF nadal ostrzył jak trzeba ale obiektyw pracował znacznie głośniej i jak nie trafił z ostrością (bo np. za blisko do kogoś/czegoś podszedłem) to niemiłosiernie terkotał, tak jakby kompletnie brakowało mu już wewnątrz smarowania. Efekt był szczególnie słyszalny po skierowaniu aparatu z obiektywem w gdzieś górę (np. w lampę na suficie).

Nie używałem go intensywnie ograniczając się do okolicznościowych imprez rodzinnych i jakichś codziennych pojedynczych pstryków.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 15-06-2015 o 02:04

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Pracował super (choć można było już wyczuć lekkie luzy na pierścieniu od ostrzenia manualnego)
    Każdy obiektyw z USM jaki spotkałem miał luzy na pierścieniu.

Uzależniony

Luzy na pierścieniu ostrości mają też i L tylko może ciut mniejsze. Tym nie ma się co przejmować skoro luz mają nowe szkła.

Pełne uzależnienie

50 1,4 posiada naped mikro usm

ma luzy na pierscieniu nieco wieksze niz L , ale to wynika z konstrukcji sprzezenia . nie ma to wplywu na prace AF - zadnego.

problemy z AF maja prawo wystapic w tym obiektywie jesli jest uszkodzony , jak w kazdym innym uszkodzonym obiektywie.

o ile jest sprawny, AF pracuje bezproblemowo , dokladnie i precyzyjnie , jest minimalnie glosniejszy o prace przekladni od usm pierscieniowych.

poniewaz jest to bodaj jeden z nastarszych obiektywow canona zbajdujacy sie na rynku do tego o standardowej ogniskowej , jest bardzo popularny i rozpowszechniony. stad mozna i czescie przecztac o awariach tego obiektywu , ale i wiecej opinii pozytywnych niz o obiektywach mniej rozpowszechnionych

jedyny oiektyw jaki mam i jaki ulegl mi awarii jest malo popularny i akurat na temat jego awaryjnosci nic nie mozna znalezs.

trzebaby odniesc ilosc negatywnych wpisow w sieci do ilosci znajdujacych sie egzempkarzy na rynku , wowczas moznaby cos wnosi o awaryjnosci.

faktem jest , ze mikro usm powstal z mysla o obnizeniu ceny obiektywu i nie jest rownie dobrym rozwiazaniem jak pierscieniowy usm , ale pracuje calkiem fajnie.

tzn jesli obiektyw nie trafia - nie jest to dla tego obiektywu stan normalny.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów