Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Canon 6D + C50 1.4 problem z AF

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: Canon 6D + C50 1.4 problem z AF

Dzięki za bardzo rozległą i wyczerpującą odpowiedź rozumiem ten wykres, który zamieściłeś i chciałem po prostu trochę z tym "poeksperymentować". Niestety cena softu zaporowa.

C50/1.4 USM jest kapryśny jeśli chodzi o AF. Pomimo 5dmk3 czasami muszę dawać korektę dla obiektywu w pomieszczeniach z ledowym, czy świetlówkowym oświetleniem. Sporą np. +20 (czyli max). W tych samych okolicznościach C28/1.8,czy 85/1.8 nie wymagają korekt. Trochę dziwne.
    Podkreślam jednak, że korekty są potrzebne czasami. Na 6D to było konieczne w większości tego typu pomieszczeń.

Prawdą jest też to co piszą tu niektórzy odnośnie trwałości układu AF tego szkła. Jest bardzo delikatny i faktycznie przyczyną błędnej pracy tych 50-tek może być zużycie mechaniczne.
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon 6D + C50 1.4 problem z AF

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Dzięki za bardzo rozległą i wyczerpującą odpowiedź rozumiem ten wykres, który zamieściłeś i chciałem po prostu trochę z tym "poeksperymentować". Niestety cena softu zaporowa.

.
    Ja mysle , ze to mozna zrobic bez dodatkowych wydatkow. nie probowalem , ale sadze ze sie uda.
    ostrzyc za pomoca det fazy na kontrastowa tablice , i w kadrze poza zasiegiem sensorow af umiescic skoscnie linijke z podzialka mm , tak zeby bylo widac te podzialke na zdjeciu , czyli skosnie tak by wychodzila za i przed tablice.

mysle ze mozna wykreslic krzywa zaleznosci bledu ostrzenia +- mm od stosowanej poprawki w mikrokalibracji.

krzywa winna miec ksztalt litery U. minimum przypadnie w miejscu poprawki jaka nalezy stosowac, by bledy byly najmniejsze.

Uprawnienia umieszczania postów