Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Canon 6D + C50 1.4 problem z AF

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: Canon 6D + C50 1.4 problem z AF

@Bechamot - jak można przetestować obiektyw w taki sposób jak tu pokazałeś, żeby mu wyznaczyć optymalną poprawkę dla różnych temp. barwy?
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    @Bechamot - jak można przetestować obiektyw w taki sposób jak tu pokazałeś, żeby mu wyznaczyć optymalną poprawkę dla różnych temp. barwy?
    ten wykres uzmyslawia jedynie jak wrazliwym na rozne czynniki zewnetrzne jest detekcja fazy.
    pomiar zalezy od barwy swiatla.
    w nowych aparatach , c5mk3 , c1dx wprowadzono uklad kompensujacy barwe swiatla.

sam naped pierscieniowy usm jest wrazliwy na temperature otoczenia.

ten pomiar robilem kilka lat temu - tutaj dla dwoch skrajnych przypadkow - zachmurzenie temp. o ile pamietam dobrze powazej 8000 K i w sloncu temp ok 4000 K.
    wowczas zmagalem sie z af canona i nie qmalem jak on dziala , dlaczego tak blednie?
    Dzisiaj nie mam wiekszych problemow , zdaje sobie sprawe z ograniczen .

Okazuje sie , z np przy wschodzie slonca mamy FF , a w dzien gdy pojawi sie zachmurzenie bedzie BF. Niestety to nie sa male roznice.
    przeciecei tych krzywych daje poprawke , ktora srednio fotografujac i w sloncu i w chmurach da nam najmniej nieudanych zdjec.
    ale gdybysmy chcieli " wycisnac wszystke soki" to trzebaby troche inaczej kalibrowac dla slonca , inaczej dla chmur.

oczywiscie nie robi sie tak , ale warto wiedziec ze taki problem wystepuje . gdyby AF nie trafial , to warto sie zastanowic , czy nie jest to kwestia barwy swiatla.

to jest pomiar rozdzielczosci obiektywu , tak jak robia to optyczne , przez pomiar na tablicy wartosci MTF50, przy nastawie ostrosci za pomoca af detekcji fazy.
    wartosci liczbowe sa inne ( wyzsze) niz u optycznych , ale to nie ma znaczenia. wazne by pomiarow dokonywac w tych samych warunkach.

mtf wyznaczam za pomoca imatest.
    zmieniam poprawke AF w zakresie od -20 do +20 co 5 krokow , wykonuje 10 strzalow dla kazdej poprawki , wyliczam srednia z mtf przeliczonej na rozdzielczosc.
    Pozniej jest kreslona krzywa - zaleznosc jest dobra. Tutaj tego nie pokazuje , ale przy pelniejszej analizie , kreslilem krzywe ufnosci - leza stosunkowo blisko.

widac wyraznie , ze oziebienie barwy swiatla powoduje przesuniecie w kierunku BF. To nie zalezy od obiektywu , tylko od aparatu.

Co jest wazane i to warto wiedziec?
    Rozkalibrowany AF nie tylko ze ostrzy za dlugo lub za krotko o jakas stala wartosc , ale kilkukrotnie zwieksza sie rozrzut - tzn raz trafia , raz nie trafia - i to niekoniecznie musi byc wina obiektywu .
    Pytanie jak trafia obiektyw w zasadzie jest pytaniem niewlasciwym. Trafia uklad AF , ktory znajduje sie w aparacie i obiektywie.
    Jesli jest ciemno i AF nie trafia a w dzien trafia , to nie jest to wina obiektywu tylko puszki.

Czy o to chodzilo w Twoim zapytaniu ?

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Dzięki za bardzo rozległą i wyczerpującą odpowiedź rozumiem ten wykres, który zamieściłeś i chciałem po prostu trochę z tym "poeksperymentować". Niestety cena softu zaporowa.

C50/1.4 USM jest kapryśny jeśli chodzi o AF. Pomimo 5dmk3 czasami muszę dawać korektę dla obiektywu w pomieszczeniach z ledowym, czy świetlówkowym oświetleniem. Sporą np. +20 (czyli max). W tych samych okolicznościach C28/1.8,czy 85/1.8 nie wymagają korekt. Trochę dziwne.
    Podkreślam jednak, że korekty są potrzebne czasami. Na 6D to było konieczne w większości tego typu pomieszczeń.

Prawdą jest też to co piszą tu niektórzy odnośnie trwałości układu AF tego szkła. Jest bardzo delikatny i faktycznie przyczyną błędnej pracy tych 50-tek może być zużycie mechaniczne.
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Dzięki za bardzo rozległą i wyczerpującą odpowiedź rozumiem ten wykres, który zamieściłeś i chciałem po prostu trochę z tym "poeksperymentować". Niestety cena softu zaporowa.

.
    Ja mysle , ze to mozna zrobic bez dodatkowych wydatkow. nie probowalem , ale sadze ze sie uda.
    ostrzyc za pomoca det fazy na kontrastowa tablice , i w kadrze poza zasiegiem sensorow af umiescic skoscnie linijke z podzialka mm , tak zeby bylo widac te podzialke na zdjeciu , czyli skosnie tak by wychodzila za i przed tablice.

mysle ze mozna wykreslic krzywa zaleznosci bledu ostrzenia +- mm od stosowanej poprawki w mikrokalibracji.

krzywa winna miec ksztalt litery U. minimum przypadnie w miejscu poprawki jaka nalezy stosowac, by bledy byly najmniejsze.

Miasto
    Gliwice

Też miałem problem z C50 f1.4 i C6d serwis na Żytniej skalibrował i jest żyleta ,nawet na f1.4 użyteczny od f2.0 wspomniana żyleta.
    Ostatnio edytowane przez loyalny ; 07-07-2015 o 21:46

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Również miałem problem z C 50/1.4 i 6d. Krótko po zakupie nówki szkła zaczął mieć duże problemy z trafianiem i było to bez reguły. Wysłałem do CSI do kalibracji, a wrócił z wymienionym całym modułem AF, bo wg nich nie dało się go skalibrować z uwagi na wadliwy moduł AF - miał problem z powtarzalnością wyników. Szkło miał niecałe 2 miesiące. Po wymianie modułu - zero jakichkolwiek problemów. Mam go już ok. półtora roku.

Coś już napisał
    Miasto
    Irlandia/Polska

A jak wygląda taka kalibracja w serwisie? nigdy wcześniej tego nie robiłem, mieszkam w Irlandii ale będę w Polsce na tydzień czasu pod koniec lipca i zastanawiam się czy mimo wszystko nie zrobić tego, jest możliwość zrobienia tego od ręki gdybym wybrał się do stolicy na wycieczkę?

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów