Cytat Zamieszczone przez Marcin Liberacki Zobacz posta
To ja sie poddepne bo dopiero przygode ze slubami zaczynam. Moje pytanie brzmi jaki obiektyw kupic pierwszy do slubow i wesel? Przegladam rozne fora i googlam - "best lens for wedding photograpy" - i wyskakuje tematy osob ktore fotografia slubna zajmuje sie juz dluzszy czas -osoby te maja od trzech do nawet szesciu obiektywow. Ale Ci ludzie tak samo jak ja zaczynali kiedys od poczatku. Stad moje pytanie - Jaki obiektyw kupic w pierwszej kolejnosci. Pozdrawiam
To ze zaczynasz nie zwalnia cie z odopowiedzialnosci za to co oddasz, majac 1 obiektyw i 1 body narazasz sie nie tylko na to ze sprzet moze sie zepsuc ale tez na to ze ogniskowa w obiektywie (jezeli wybierzesz stałkę) nie da ci oczekiwanych efektów. Jeżeli zaczynasz nie znaczy ze musisz kupowac wszystko co najlepsze i najdroższe ale zaczynajac w tym rodzaju fotografii , ze względu na samą odpowiedzialność i niepowtarzalność chwili musisz byc gotowy na to czego sie najmniej spodziewasz (poza atakiem niedźwiedzia) . Tak więc mysle ze podstawa to 2 body, drugie nawet najtansze, bo jak nie masz aparatu to nie masz zdjec. Co do obiektywów to musisz zastanowić się nad tym jak chcesz fotografować, czy idziesz w jedno uniwersalne szklo typu 17-50/2,8 (apsc) czy w 24-70/2,8 (ff) albo w stałki w ktorych moim zdaniem dwa szkła to minimu czyli cos szerszego i cos typowo odcinającego. Do tego lampa i wiadome akcesoria typu akur, filtry itp tid bla bla bla