Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 103

Wątek: Jeden obiektyw pod pełną klatkę do ślubów i wesel - który?

Domyślnie Odp: Jeden obiektyw pod pełną klatkę do ślubów i wesel - który?

i może jeszcze jedno pytanie, czy zestaw Canon 6D + 16-35mm 2,8 oraz 24-70mm 2,8 będzie wystarczający do 99% zdjęć na weselu? Wydaje mi się czymś w miarę szerokim zastosowaniem jeśli idzie o ogniskową, jedyne co mnie zastanawia to światło 2,8.. czy to nie jest zdecydowanie za mało jak na kościół?
    Ostatnio edytowane przez wojzel ; 12-11-2015 o 13:30

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Iso w 6d rade, ale lampe warto kupic
    SONY

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Cytat Zamieszczone przez crazyfoto Zobacz posta
    Wszystko zależy od kościoła,czy masz wąsko czy szeroko?Generalnie jak masz miejsce to ciśniesz długą optyką to młodych nie straszysz aparatem i masz naturalne ujęcia.Pod ołtarzem potrzebujesz szeroki kąt np.24 lub 35.Natomiast 50mm to będziesz miał albo za wąsko albo za szeroko-coś tam zawalczysz jak miejsce będzie do chodzenia po kościele ale o weselu z 50mm to zapomnij że pociągniesz.Mówiłem że głupi temat.
    Powiadasz, że 50 tka nie da się na sali. Kurde od 5 lat jestem w błędzie :-(
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Dopiero zaczyna Awatar stempel74
    Miasto
    Częstochowa

Jeżeli jeden obiektyw to tylko zoom 24-70 2,8, ja tak kiedyś, jak zaczynałem i przesiadłem sie z bagnetu A na canona to dałem radę taką właśnie Lką cały sezon przerobić, na tyle udanie, że zleceń przybywało

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Powiadasz, że 50 tka nie da się na sali. Kurde od 5 lat jestem w błędzie :-(
    no w błędzie to może nie jesteś , ale co drugi kościół jest tak skonstruowany(podczas ceremonii przynajmniej, bo to jakieś kwiaty na ołtarzu dochodzą , krzesła z klęcznikami wyciągnięte pod ołtarz), że ja mam problem z 35 objąć ich razem w jednym kadrze od przodu tak centralnie en face,żeby było za ich plecami widać symetrycznie kościół i centralnie wejście, każde takie ujecie z lekkiego kata , nie daje tego efektu.

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Trzeba wiedzieć co robimy i jak, w tym leży klucz do sukcesu, ja na ślubie nie myślę czym tylko jak :-)
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Trzeba wiedzieć co robimy i jak, w tym leży klucz do sukcesu, ja na ślubie nie myślę czym tylko jak :-)
    ale jak zapinasz konkretne szkło, to chyba masz mniej więcej pojęcie jaki efekt/kadr/obrazek osiągniesz, wiec wg mnie tak samo wazne jest wiedzieć czym...
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 18-11-2015 o 15:54
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Dopiero zaczyna Awatar michpok
    Miasto
    Bydgoszcz

Hej! Robię śluby jednym body (Canon 5d MkII) i przepinania jest trochę. Najważniejsze to rozplanować sobie przed ślubem mniej więcej czego gdzie i kiedy chce się używać. Druga rzecz to pas biodrowy z sakwami na obiektywy. Bo nie wyobrażam sobie chodzenia z torbą po kościele. Masz łatwy dostęp do każdego obiektywu i kwestia przepięcia nie zajmuje wiele czasu. Jeśli chodzi o światło to tak na prawdę dużo też zależy od Body- konkretniej od poziomu szumów. Stałki masz jasne więc możesz je lekko dla pewności przymknąć powiedzmy na 1,6 1,8 i pstrykać. Z twoim zoomem to nie wiem. Ja mam Tokinę 16-28 f.2.8 i też spokojnie sobie takie światełko daje radę (używam stosunkowo niewiele- do szerokich kadrów). Pozdrawiam
    Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył - Robert Bresson
    __________________________________________________ ____________________________
    www.facebook.com/pokornieckifotografia

Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez michpok Zobacz posta
    Najważniejsze to rozplanować sobie przed ślubem mniej więcej czego gdzie i kiedy chce się używać. Stałki masz jasne więc możesz je lekko dla pewności przymknąć powiedzmy na 1,6 1,8 i pstrykać. Z twoim zoomem to nie wiem. Pozdrawiam
    wyglada że pisałeś do mnie, ale to nie ja pytałem co i jak (nie, żebym wszystko wiedział)i generalnie wątek jest o innej kwestii
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Dopiero zaczyna Awatar michpok
    Miasto
    Bydgoszcz

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    wyglada że pisałeś do mnie, ale to nie ja pytałem co i jak (nie, żebym wszystko wiedział)i generalnie wątek jest o innej kwestii
    "Sorry nie zauważyłem że są jeszcze wpisy na następnej stronie. Moja wypowiedź dotyczy:
    pytanie do biegłych z zakresu fotografii ślubnej: korzystając z jednego body do którego posiada się 35mm 1,4 i 85mm 1,4 oraz 28-70mm 2,8 jak często w trakcie uroczystości kościelnej trzeba będzie przepinać obiektyw? pytam o wasze doświadczenia, wiadomo że jest to odpowiedź natury subiektywnej niemniej jednak mam zamiar zająć się na poważnie tą dziedziną i chcę zasięgnąć waszej opinii na ten temat. Oczywistym jest dla mnie że drugie body to o niebo większy komfort i pewność pracy w takich momentach, jednak czy ktoś z was ma doświadczenie z jednym body i przepinaniem obiektywów, da się to sensownie "rozegrać" na ślubie? I jeszcze jedno pytanie, jakie najczęściej światło obiektywu jest wystarczające w kościele aby nie używać wiadomo lampy i aby efekt spełniał oczekiwania? Sam wolałbym założyć takie szkło i przejść się po kościołach i sprawdzić, ale stoje przed wyborem sprzętu i stąd pytanie."
    Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył - Robert Bresson
    __________________________________________________ ____________________________
    www.facebook.com/pokornieckifotografia

Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez michpok Zobacz posta
    "Sorry nie zauważyłem że są jeszcze wpisy na następnej stronie.
    spoko, spoko, dlatego zwykle używam opcji "odpowiedz z cytatem"

Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów