Pokaż wyniki od 1 do 10 z 103

Wątek: Jeden obiektyw pod pełną klatkę do ślubów i wesel - który?

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Domyślnie Odp: Jeden obiektyw pod pełną klatkę do ślubów i wesel - który?

Jeden obiektyw do ślubów? 24-70L II, albo 35L lub 35 IS, mm ale 35mm to wersja bieda. Ogólnie nie posiadanie niczego szerszego od 35mm może zrujnować zdjęcia jeśli jest ciasno tj. małe mieszkanie przy przygotowaniach (dość częsta sytuacja) + brak możliwości wykonania zdjęcia grupowego (tez często się zdarza) + malutki parkiet do tańca (zdarza się rzadko, ale jak go trafisz i 35 jest za wąskie....to kaplica). Jak się trafi wszystko naraz to super kumulacja! ;P Znacznie lepiej jest mieć wtedy 24-70L choćby w pierwszej wersji i lampę. Nie jestem pewien AF Tamrona 24-70 VC w słabym świetle dlatego preferowałbym jednak szkło systemowe (pełne wykorzystanie AF i wspomagania systemową lampą).

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Marcin Liberacki Zobacz posta
    BTW. Uzywajac stalek na slubach nawet tych bardzo jasnych jestescie w stanie nie uzywac lamp blyskowych?
    Czasami można nie używać lamp, czasami nie wypada, czasami psują klimat... Przeszedłem opcje typu 24 1.4, 35 1.4, 85 1.2, 135 2.0 i parę lat byłem ortodoksem który "nie używa lamp". Byłem.... póki nie schrzaniłem kilku konkretnych zleceń. Mam dla Ciebie dobrą radę używaj lamp! Prawie ZAWSZE. Lekko, leciutko, używaj ich umiejętnie. Nauka trwa długo, ale warto wiedzieć jak. Ja ciągle nie wiem Wysokie ISO doświetlone lampą choćby lekko jest znacznie bardziej zjadliwe niż "naturalnie naświetlone". Nie ma się co oszukiwać, opanowanie światła błyskowego jest szalenie istotne na ślubach, weselach i plenerach. Oczywiście nie trzeba tego robić zawsze, ale powinno się umieć ocenić kiedy trzeba użyć flesza.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Marcin Liberacki Zobacz posta
    Kupilem Canon 24-70mm f/2.8L II + 50mm f/1.8 STM
    Doskonały wybór! Zwłaszcza TEN zoom. STM nie raz Cię zawiedzie kiedy AF w ciemności będzie potrzebny, ale ze wspomaganiem lampą jakoś dasz radę, bo w sumie nie masz wyjścia A za tą kasę to najlepszy wybór. Następny krok to wymiana 50 1.8 STM na 35mm f/2 IS.
    Ostatnio edytowane przez BartasPL ; 18-07-2015 o 01:19
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Uprawnienia umieszczania postów